Chicken Delish: 5 νόστιμες και light συνταγές που αξίζουν μια θέση στο lunch box σου

Chicken Delish: 5 νόστιμες και light συνταγές που αξίζουν μια θέση στο lunch box σου

Αν κάθε ημέρα στο γραφείο ή κατά τη διάρκεια των video calls ρωτάς τους συναδέλφους σου τι περιέχουν τα lunch boxes τους ή τι θα φάνε για μεσημεριανό, τότε πιθανότατα ακούς τη λέξη… κοτόπουλο πολύ συχνά. Στην περίπτωση δε που «ακολουθείς» πολλούς foodie influencers λογαριασμούς στο Instagram, τότε μάλλον συναντάς ακόμη συχνότερα στο timeline σου φωτογραφίες με συνταγές κοτόπουλου σε καθημερινή βάση.

Η αλήθεια είναι πως το κοτόπουλο αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες τροφές στον κόσμο -και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Αρκεί να αναφερθούμε στις ευεργετικές ιδιότητες του κοτόπουλου για τον ανθρώπινο οργανισμό για να κατανοήσεις τη δημοφιλία του. Η λίστα είναι σίγουρα μεγάλη: από το γεγονός ότι περιέχει βιταμίνες Α, Β6, Β12 που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος στο ότι έχει τόσο μεγάλη διατροφική αξία, που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μεταξύ άλλων, το ότι περιέχει φώσφορο που συνεισφέρει στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Εκτός από τα παραπάνω στοιχεία όμως, ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να βάζουμε σε εβδομαδιαία ή ακόμη και καθημερινή βάση το κοτόπουλο στο μενού μας, σχετίζεται με το ότι έχει πολύ χαμηλά λιπαρά. Για την ακρίβεια το φιλέτο στήθους κοτόπουλου έχει λιγότερα από 1% λιπαρά!

Το καλοκαίρι δε που όλες μας θέλουμε να φροντίζουμε λίγο περισσότερο τη σιλουέτα μας, το κοτόπουλο είναι η must προθήκη για το lunch box μας. Chicken Delish, λοιπόν, και στη λίστα που ακολουθεί θα βρεις πέντε νόστιμες, πρωτότυπες και light συνταγές με κοτόπουλο που βρήκαμε και δοκιμάσαμε και οι οποίες αξίζουν μια θέση στο καλοκαιρινό σου μενού.

#1 Τραγανές λωρίδες κοτόπουλου σατάι

Το κοτόπουλο σατάι αποτελεί μια απίστευτα γευστική επιλογή που θα δώσει μια άλλη, περισσότερο εξωτική διάσταση στα μεσημεριανά lunch breaks σου και θα σε γεμίσει ενέργεια, χωρίς να σε βαρύνει.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

2 φιλέτα στήθους κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ* κομμένα σε λωρίδες

2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (χωρίς φοινικέλαιο ή ζάχαρη)

1 σκελίδα σκόρδο λεπτοκομμένη

2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κάρυ

Λίγες σταγόνες σάλτσα σόγιας

2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λάιμ

Περίπου μισό αγγούρι κομμένο σε μικρά κομμάτια

Γλυκιά τσίλι σως για το σερβίρισμα

* Το σταθερό βάρος της συσκευασίας του φιλέτου στήθους νωπού κοτόπουλου ΠΙΝΔΟΣ είναι στα 650 γρ.

Η εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο με 1 σκελίδα σκόρδο λεπτοκομμένη, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ, λίγες σταγόνες σάλτσα σόγιας και 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λάιμ. Αν το φυστικοβούτυρό μας είναι πολύ πηχτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό στο μείγμα μας. Προσθέτουμε τις λωρίδες από τα φιλέτα στήθους κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ στο μπολ και τα αλείφουμε καλά με το μείγμα μας. Στη συνέχεια, τις τοποθετούμε στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στον φούρνο για 8 με 10 λεπτά, μέχρι να ψηθούν αλλά να είναι ζουμερά. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και το συνοδεύουμε με αγγουράκι και γλυκιά τσίλι σως -ή μία σαλάτα της προτίμησής μας.

Must tip: Αν θέλεις το πιάτο σου να είναι πραγματικά νόστιμο, τότε είναι σημαντικό να κάνεις την καλύτερη επιλογή σε ό,τι αφορά στο βασικό του συστατικό, δηλαδή το κοτόπουλο. Φρόντισε να διαβάσεις καλά την ετικέτα του προϊόντος που θα αγοράσεις για να είσαι σίγουρη πως θα σου προσφέρει 3πλή σιγουριά και συγκεκριμένα, νοστιμιά, φρεσκάδα και ασφάλεια. Για εμάς τα νόστιμα, ορεινά κοτόπουλα Πίνδος είναι εδώ και χρόνια must. Και αυτό διότι τρέφονται με 100% φυτικές τροφές, παράγονται και μεγαλώνουν σε ορεινές φάρμες στον νομό Ιωαννίνων όπως μας ενημερώνει και η ετικέτα τους που αναγράφει και τον παραγωγό και την φάρμα του συγκεκριμένου κοτόπουλου και έρχονται πάντα φρέσκα, καθώς είναι συσκευασμένα σε ειδική προστατευτική ατμόσφαιρα. Και πίστεψέ μας, το ορεινό περιβάλλον, ο καθαρός αέρας και η φυτική διατροφή δίνουν σε κάθε κοτόπουλο τη μοναδική νόστιμη, αυθεντική γεύση του ορεινού.

#2 Περουβιανή σαλάτα με κοτόπουλο, αβοκάντο και κινόα

Άλλη μία ελαφριά συνταγή με κοτόπουλο που θα σε «ταξιδέψει». Δοκίμασε να την ετοιμάσεις και να την πάρεις στο γραφείο αύριο κιόλας.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

200 γρ. στήθος κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ* (μαγειρεμένο)

50 γρ. κινόα (όχι μαγειρεμένη)

100 γρ. κατεψυγμένο καλαμπόκι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

75 γραμμάρια τοματίνια (κομμένα στα τέσσερα)

1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα

Ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ

Μισή πιπεριά τσίλι λεπτοκομμένη

Ένα ώριμο αβοκάντο

* Το σταθερό βάρος της συσκευασίας του στήθους νωπού κοτόπουλου ΠΙΝΔΟΣ είναι στα 600 γρ.

Η εκτέλεση:

Γεμίζουμε με νερό μέχρι τη μέση ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι και το αφήνουμε να πάρει βράση. Βάζουμε τους σπόρους κινόα σε κόσκινο και τους ξεπλένουμε καλά. Στη συνέχεια τους ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κινόα να βράσει για περίπου 12 λεπτά. Ενώ η κινόα μαγειρεύεται, βάζουμε το καλαμπόκι σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας λιγάκι, μέχρι να ξεπαγώσει και να ψηθεί ελαφριά το καλαμπόκι. Το αφήνουμε στην άκρη και βάζουμε την κινόα σε ένα κόσκινο, την ξεπλένουμε και στη συνέχεια, την πιέζουμε καλά ώστε να απομακρυνθεί το νερό. Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το καλαμπόκι, τα τοματίνια, τον κολιάνδρο, τα κρεμμυδάκια, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, το τσίλι και το πιπέρι. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε το αβοκάντο, προσθέτουμε σε αυτό λίγο χυμό από λάιμ και το τοποθετούμε μαζί με τα κομμάτια από το κοτόπουλο στη σαλάτα μας. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και απολαμβάνουμε.

#3 Πικάντικο κοτόπουλο με κουσκούς κουνουπιδιού

Αν φροντίζεις τη διατροφή σου, αλλά την ίδια ώρα θέλεις να έχεις έντονες γεύσεις στη διατροφή σου, τότε πιθανότατα θα λατρέψεις αυτή τη συνταγή με το πικάντικο κοτόπουλο και το κουσκούς κουνουπιδιού. Με μόλις 241 θερμίδες σε μια μερίδα, σίγουρα θα νιώθεις ανάλαφρη μετά το μεσημεριανό.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

1 φιλέτο μπούτι κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ*

1 πρέζα πάπρικα

1 πρέζα κύμινο

1 σκελίδα σκόρδο λεπτοκομμένη

Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι

120 γρ. «μπουκετάκια» κουνουπιδιού σε κομμάτια

1 χούφτα φρέσκα, ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, μέντα και κόλιανδρο) και μερικά φύλλα για το γαρνίρισμα

Λάδι

Αλάτι και πιπέρι

* Το βάρος της συσκευασίας του φιλέτου μπούτι νωπού κοτόπουλου ΠΙΝΔΟΣ είναι στα 650 γρ.

Για τη σάλτσα:

100 γρ. τοματίνια κομμένα στη μέση

25 γρ. πράσινες ελιές στραγγισμένες και τεμαχισμένες

1 πρέζα νιφάδες τσίλι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

Μισό κουταλάκι του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί

Η εκτέλεση:

Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και το αλείφουμε με τα μπαχαρικά, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τον μισό χυμό και το μισό ξύσμα από το λεμόνι και το αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, βάζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια από το κουνουπίδι μέχρι να πάρει το μέγεθος του κουσκούς. Αμέσως μετά, βάζουμε το κουσκούς κουνουπιδιού σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το υπόλοιπο ξύσμα και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού στο κουνουπίδι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Για την σάλτσα, ανακατεύουμε τα τοματίνια με τις ελιές, το τσίλι, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και το ξύδι σε ένα μπολ. Βάζουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο στο γκριλ με ελάχιστο λάδι και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου. Κόβουμε σε κομμάτια το φιλέτο μπούτι κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ και το τοποθετούμε πάνω από το κουσκούς κουνουπιδιού με την σάλτσα μας και λίγα μυρωδικά.

#4 Πικάντικο φιλέτο κοτόπουλο με δροσερή σαλάτα κουσκούς

Την επόμενη chicken delish συνταγή της λίστας μας, τη βρήκαμε στην ιστοσελίδα της ΠΙΝΔΟΣ για συνταγές με κοτόπουλο και την προτείνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Σίγουρα, λοιπόν, αξίζει την προσοχή σου!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα φιλέτα κοτόπουλο σε άλμη:

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ

2 φλ. ζεστό νερό

1 ½ κ.σ. αλάτι

1 ½ κ.σ. ζάχαρη

Η εκτέλεση:

Σε ένα μπoλ ρίχνουμε το ζεστό νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθούν. Περιμένουμε να κρυώσει το μείγμα εντελώς και στη συνέχεια βάζουμε τα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου στην άλμη, σκεπάζουμε και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2-3 περίπου ώρες. Αν ενθουσιάστηκες ήδη με τη συνταγή, δες την ολόκληρη εδώ!

#5 Κοτόπουλο με λιαστά ντοματάκιακαι κουσκουσάκι

Τέλος, μία ακόμη light και απολαυστική συνταγή που λατρεύουμε είναι το κοτόπουλο με λιαστά ντοματάκια και κουσκουσάκι. Είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαιρινό lunch box σου και σίγουρα αξίζει μία δοκιμή. Για να την ετοιμάσεις, θα προμηθευτείς με ένα ολόκληρο νωπό συσκευασμένο κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ κομμένο σε μερίδες και θα χρειαστείς περίπου μία ώρα για να την απολαύσεις. Δες όλη τη συνταγή με ένα «κλικ» και ακολούθησέ τη, βήμα-βήμα.

Όποια συνταγή και αν επιλέξεις να εντάξεις στο καλοκαιρινό διατροφικό σου μενού, να θυμάσαι πως σε ότι αφορά στα πιο νόστιμα και healthy chicken delish γεύματα, η βάση, δηλαδή το κοτόπουλο και συγκεκριμένα το νόστιμο, ορεινό κοτόπουλο Πίνδος, κάνει τη διαφορά. Φρόντισε, λοιπόν, να προμηθευτείς με καλή πρώτη ύλη και να είσαι σίγουρη πως θα πραγματοποιήσεις κάθε μία από τις παραπάνω συνταγές με επιτυχία. Επίσης, μην ξεχνάς ότι κάνεις παράλληλα και καλό καθώς μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις όλων των προϊόντων της ανανεωμένης σειράς Κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ Νωπά συσκευασμένα θα διατεθούν για τους σκοπούς του σωματείου ΕΛΠΙΔΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ!