Πώς θα φτιάξεις τον πιο νόστιμο και healthy μπακαλιάρο σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου

Το πιάτο σήμα κατατεθέν της ημέρας μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι στην πιο υγιεινή εκδοχή του.

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει διπλή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Η γευστική αυτή συνήθεια ξεκίνησε από την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περίπου τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε αργότερα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες και φτωχό σε λιπαρά. Δυστυχώς όμως το κουρκούτι και το τηγάνισμα το μετατρέπουν συχνά σε μια «θερμιδική βόμβα». Η σκορδαλιά αποδίδει περίπου 95 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Μια μερίδα μπακαλιάρου με σκορδαλιά που παραδοσιακά γίνεται στο τηγάνι περιέχει περίπου 450 θερμίδες. Αν θες να αποφύγεις τις περιττές θερμίδες, δοκίμασε να τον φτιάξεις ψητό στο φούρνο και να τον συνοδεύσεις με την αγαπημένη σου σκορδαλιά.

Η απόλυτη συνταγή για ψητό μπακαλιάρο

Υλικά: 1 φιλέτο μπακαλιάρου
1 ξερό κρεμμύδι
300 γρ. σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε το ψάρι σε φέτες και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το χυμό ντομάτας και το λάδι. Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Όταν ψηθεί το ψάρι το βγάζουμε από το ταψάκι το τοποθετούμε σε ένα μπολ με καπάκι για να διατηρηθεί ζεστό. Ρίχνουμε το σπανάκι ψιλοκομμένο στο ταψί και το ψήνουμε για μισή ώρα περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά του. Στο τέλος τοποθετούμε το ψάρι και σερβίρουμε. Καλή απόλαυση.

Πώς θα φτιάξεις την σκορδαλιά

Yλικά: 750 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κ.γ. αλάτι, χοντρό
3 σκ. σκόρδο
175 ml ελαιόλαδο
50 ml ξίδι, από λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
3-4 κλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι χοντρό και φέρνουμε σε βρασμό.
Προσθέτουμε τις πατάτες που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια και βράζουμε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και σπάνε.

Παράλληλα σε ένα μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, τις μεταφέρουμε γρήγορα σε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δεν θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε τις πατάτες ελαφρά με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ αλλά όχι τελείως.
Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Να έχουμε υπόψη μας ότι όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη. Επίσης με το πέρασμα της ώρας η σκορδαλιά μας σφίγγει περισσότερο.

Πηγή κεντρικής: akispetretzikis.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης