Πέντε πράγματα που μία vegan θέλει διακαώς να σου πει με αφορμή την Τσικνοπέμπτη

Πέντε πράγματα που μία vegan θέλει διακαώς να σου πει με αφορμή την Τσικνοπέμπτη

Δεν χρειάζεται να γράψω πολλά για να εξηγήσω το γιατί η Τσικνοπέμπτη είναι μία ημέρα την οποία δεν περιμένουν με ανυπομονησία οι Έλληνες vegans. Από τη μία πλευρά η μυρωδιά του ψητού κρέατος που διαχέεται από κάθε κουζίνα, αυλή, κήπο και μπαλκόνι σε κάθε δρόμο και στενό και από την άλλη, οι σπιτικές συγκεντρώσεις οι οποίες σχεδόν αποκλείουν την παρουσία vegans στο τραπέζι.

Με αφορμή, λοιπόν, τη φετινή, διαφορετική Τσικνοπέμπτη, την οποία θα την περάσουμε εντός και όχι σε κάποια κλασική ταβέρνα της πόλης, θέλω διακαώς να μοιραστώ μαζί σου πέντε facts που αξίζει να έχεις κατά νου, σε ό,τι αφορά στους vegans και τη «γιορτή» του κρέατος.

Με την 4η Μαρτίου να πλησιάζει, το σίγουρο είναι πως είτε είσαι vegan ή vegetarian, είτε «ορκισμένη» κρεατοφάγος, αξίζει να ακούσεις όσα έχει να μοιραστεί μαζί σου μία λάτρης των λαχανικών. Πού ξέρεις; Μπορεί να ανακαλύψεις νέα γευστικά μονοπάτια για την Τσικνοπέμπτη, που δεν ήξερες ότι υπήρχαν. Ιδού, λοιπόν, οι τσικνο-εμπειρίες και τα tips μιας vegan. Το σίγουρο είναι πως αν έχεις και εσύ χορτοφάγους φίλους, θα σε βοηθήσουν να σταθείς… στο πλευρώτους!

#1 Μπορείτε να φάτε λαίμαργα τις μπριζόλες σας, ακόμη και αν είμαστε δίπλα σας

Μου είναι δύσκολο να υπολογίσω πόσα «συγγνώμη» έχω ακούσει από φίλες και φίλους οι οποίοι έτυχε να παρασυρθούν από τη λαιμαργία τους στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και να συνειδητοποιήσουν μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, πως μία vegan κάθεται δίπλα τους. Σίγουρα έχουμε τα «πιστεύω» και τις αξίες μας, ωστόσο, το γεγονός πως αγαπάτε το κρέας, δεν σημαίνει πως θα σας κάνουμε shaming, αν σας δούμε να το απολαμβάνετε. Απολαύστε, λοιπόν, ελεύθερα τα μπιφτέκια και τις μπριζόλες σας με την πικάντικη μουστάρδα και αφήστε μας να γευτούμε τα λαχταριστά, ψητά λαχανικά μας, χωρίς να σκεφτόμαστε πως η παρουσία μας, σας κάνει να νιώθετε ολίγον τι άβολα.


#2 Μην αφήνετε τους vegan φίλους σας στη γωνίτσα με τη σαλάτα τους

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Τσικνοπέμπτη του 2019. Είχα τόση χαρά που θα έβλεπα πολλούς φίλους μου μετά από καιρό, που δέχτηκα σε χρόνο «ντετέ» την πρόσκλησή τους για το σπιτικό τσίκνισμα… μόνο και μόνο για να νιώσω απίστευτα μόνη λίγα μόλις λεπτά έπειτα από την άφιξή μου. Βλέπεις, όταν ήρθε η ώρα να βγουν τα κρεατικά από τις ψησταριές και να στηθούν τα burgers στην πιατέλα, μου εξήγησαν ότι είχαν μεριμνήσει και για εμένα… δείχνοντάς μου δύο μπολ με σαλάτες και στη συνέχεια, δημιούργησαν το δικό τους τσικνο-παρεάκι και με άφησαν μόνη με το λάχανο και το μαρούλι μου. Λυπάμαι αλλά, δεν τρώμε μόνο σαλάτες.


#3 Η vegan διατροφή είναι απίστευτα γευστική, ακόμη και την Τσικνοπέμπτη

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη vegan; Αν σκέφτεσαι απλώς άνοστα, βραστά λαχανικά και σαλατικά, τότε πλανάσαι πλάνην οικτρά. Διότι εν έτει 2021, η διατροφή των vegans, μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο από γευστική, με τη βοήθεια των κατάλληλων συνταγών και dressings. Για την ακρίβεια, όσοι φίλοι μου έχουν δοκιμάσει τα vegan πιάτα μου, έχουν ξετρελαθεί και τα ζητούν ξανά και ξανά. Από πεντανόστιμες γλυκοπατάτες μέχρι ζουμερά μανιτάρια και λαχταριστές πιπεριές! Πίστεψέ με, θα εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις πόσο πολύ μπορεί να απογειωθεί ένα vegan πιάτο, με ένα Hellmann’s dressing: Από τη vegan mayo sauce στην απαλή μουστάρδα και από τηνκλασική κέτσαπ στην κέτσαπ με γλυκαντικό από το φυτό stevia.


#4 Μην απομακρύνεστε από τους vegans φίλους σας

Πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2015, η προσπάθειά μου να εξηγήσω στους φίλους μου γιατί είχα εκνευριστεί για το γεγονός ότι δεν με είχαν συμπεριλάβει στο group που είχαν δημιουργήσει στο Facebook για τη συγκέντρωση της Τσικνοπέμπτης, οδηγήθηκε σε άδοξη λήξη. «Για εσένα το κάναμε…», «μα αφού δεν τρως κρέας, γιατί να ερχόσουν να τσικνίσεις;». Αυτά και ακόμη περισσότερα άκουσα από τις κολλητές και τους κολλητούς μου οι οποίοι, οργάνωσαν ένα τσικνο-πάρτυ, χωρίς να μου το πουν. Αυτό που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τότε, ωστόσο, ήταν το ότι μπορεί να μην έτρωγα κρέας και να μην ένιωθα πολύ άνετα γύρω από αυτό, ωστόσο, θα είχα μία αφορμή για να τους δω, μία ευκαιρία για να ξεκλέψουμε όλοι λίγο χρόνο από τα πολυάσχολα προγράμματά μας και να τα πούμε από κοντά. Στην περίπτωση, λοιπόν, που η παρέα σου οργανώσει φέτος ένα online τσικνο-ραντεβού μέσω videocall, μην αφήσετε εκτός τους vegan φίλους σους.


#5 Μεριμνήστε και για εκείνους στο μενού

Συμβουλή σημαντική, στην περίπτωση που συγκατοικείς με έναν vegan ή θέλεις να οργανώσεις άμεσα το μενού για τη φετινή Τσικνοπέμπτη, ακόμη και αν το τσικνο-ραντεβού με την παρέα γίνει online και δοθεί μέσω Zoom. Φέτος, φρόντισε να είσαι δίπλα και στους vegans, ώστε να μην μείνει κανένας πεινασμένος. Και για να συμβεί αυτό, αρκεί απλώς να εντάξεις στο μενού της ημέρας τις πιο νόστιμες vegan συνταγές, πιάτα που θα απολαύσουν εξίσου και οι «ορκισμένοι» καλοφαγάδες. Τι θα έλεγες για burger με κινόα, γλυκοπατάτα και Hellmann's vegan mayo sauce; Γιατί να μην ετοιμάσεις μια απολαυστική και δροσερή vegan μακαρονοσαλάτα με σάλτσα πέστο; Αλήθεια, ξέρεις πόσο γευστική μπορεί να είναι μία vegan πατατοσαλάτα;


Σίγουρα τους τελευταίους μήνες μας χωρίζουν πολλά. Ας φροντιστούμε όμως να είμαστε δίπλα στο φαγητό, ακόμη και εξ αποστάσεως! Αν σκοπεύεις να τσικνίσεις και φέτος, λοιπόν, έχεις κάθε λόγο να δοκιμάσεις να το κάνεις και αλά vegan. Όχι μόνο μπιφτέκι, όχι μόνο μπριζόλα: Αυτή την Τσικνοπέμπτη, δοκίμασε να τα ψήσεις όλα και να κάνεις τη γειτονιά να μοσχομυρίσει ψητό σπαράγγι, πλευρώτους και… τόφου. Η φετινή Τσικνοπέμπτη είναι, άλλωστε, διαφορετική. Γιατί να μην την απολαύσεις και εσύ με διαφορετικό τρόπο και δη, μεριμνώντας για τους vegans της παρέας, αλλά και διευρύνοντας τους δικούς σου γευστικούς ορίζοντες, μέσα από τις πιο απολαυστικές vegan συνταγές; Ναι, ο αγώνας για μια αλλιώτικη Τσικνοπέμπτη έχει ήδη ξεκινήσει!

#hellmanns #hellmannsgreece #vegan #vivalavegan #veganmayo #mayo