Τσίκνισμα, βίγκαν και social distancing: Πώς θα σταθείς στο "πλευρώτους"

Τσίκνισμα, βίγκαν και social distancing: Πώς θα σταθείς στο "πλευρώτους"

Η φετινή Τσικνοπέμπτη θα είναι διαφορετική και αυτό, είναι κάτι που το έχουμε αντιληφθεί εδώ και καιρό. Για την ακρίβεια, σε αντίθεση με περασμένες χρονιές, φέτος δεν θα επισκεφτούμε μία παραδοσιακή ταβέρνα, ούτε θα μαζευτούμε με την παρέα στο σπίτι για ψήσουμε στην αυλή, τον κήπο ή το μπαλκόνι.

Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχουν πολλά που μας περιορίζουν, σε ό,τι αφορά στο φαγητό, αυτή την Τσικνοπέμπτη δεν υπάρχουν όρια και «εμπόδια», όποιες και αν είναι οι γευστικές και διατροφικές μας επιλογές και προτιμήσεις. Δεν θα προσπεράσουμε, λοιπόν, αυτόν τον γαστρονομικό εορτασμό αλλά αντιθέτως, θα τον δούμε ως μία αφορμή για να ξεφύγουμε για λίγο από τη ρουτίνα της νέας μας καθημερινότητας και να προσθέσουμε μερικές «νότες» νοστιμιάς και απόλαυσης στη ζωή εντός.

«Τσικνοπέμπτη και social distancing ή vegan συγκάτοικοι γίνεται;», θα με ρωτήσεις. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και τα κατάλληλα dressings και συνταγές, όλα είναι εφικτά, ειδικότερα στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο «αγώνας» για μία αλλιώτικη και ακόμη πιο απολαυστική Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, μόλις ξεκίνησε και έχεις κάθε λόγο να γίνεις και εσύ μέρος του. Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πώς σκοπεύουμε να γιορτάσουμε εμείς στις 4 Μαρτίου και να αντλήσεις έμπνευση και ιδέες. Το σίγουρο είναι πως όχι μόνο μπιφτέκι, όχι μόνο μπριζόλα… αυτή την Τσικνοπέμπτη θα τα ψήσουμε όλα: Από πλευρώτους μέχρι σπαράγγια και τόφου!

Η Μάτα θα γιορτάσει για πρώτη φορά την απόλυτη εκδοχή της vegan Τσικνοπέμπτης

Τσικνοπέμπτη στο σπίτι και όσο και αν οι φίλοι μου παραπονιούνται για το γεγονός ότι φέτος δεν θα δοθεί το καθιερωμένο ραντεβού για τσίκνισμα στη συνοικιακή ταβέρνα, η αλήθεια είναι πως η φετινή, αλλιώτικη Τσικνοπέμπτη, ταιριάζει απόλυτα στις… αλλιώτικες διατροφικές μου επιλογές. Βλέπεις, τους τελευταίους μήνες αποφάσισα να κάνω τα πρώτα βήματα στη vegan διατροφή, γεγονός που εξηγεί το γιατί ανυπομονώ να τσικνίσω εντός, με τα λαχανικά και τη συγκάτοικό μου. Θα προμηθευτώ με τα κατάλληλα τρόφιμα και vegan dressings, θα ζεστάνω τη νέα μου ψησταριά, θα ετοιμάσω τις πιο γευστικές δημιουργίες και θα χαλαρώσω μαζί με τη φίλη μου, μακριά από οθόνες και social media. Τόσο απλά, αλλά ταυτόχρονα τόσο όμορφα και διαφορετικά. Στην περίπτωση, λοιπόν, που είσαι vegan ή θέλεις απλώς να φας κάτι εναλλακτικό, αλλά όχι λιγότερο απολαυστικό, σου έχω μερικές προτάσεις που αξίζουν μία θέση στο χορτοφαγικό μενού της 4ης Μαρτίου.

Το δικό μου μενού για τη φετινή Τσικνοπέμπτη, θα περιέχει vegan πατατοσαλάτα, vegan μακαρονοσαλάτα με σάλτσα πέστο, ψητά και λαχταριστά πλευρώτους και σπαράγγια και… burger με κινόα, γλυκοπατάτα και Hellmann's vegan mayo sauce. Μην τρομάζεις! Τα βήματα για να ετοιμάσεις αυτή την ιδιαίτερη συνταγή για burger είναι απλά, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα αφήσει σίγουρα ικανοποιημένους -και με το παραπάνω- ακόμη και τους κρεατοφάγους φίλους σου. Για τη συνταγή για το vegan burger με κινόα και γλυκοπατάτα θα χρειαστείς απλώς τα εξής υλικά: Δύο γλυκοπατάτες χωρίς τη φλούδα, μία κούπα κινόα μαγειρεμένη, ½ κούπα βρώμη, ½ κόκκινο κρεμμύδι, δύο σκελίδες σκόρδο, 1 κ.σ. Hellmann’s Vegan Mayo, 1 κ.σ. κύμινο, 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν και 2 κ.σ. ελαιόλαδο! Δοκίμασε να τη συμπεριλάβεις στο μενού της φετινής Τσικνοπέμπτης και θα με θυμηθείς!


Για την Ειρήνη η virtual Τσικνοπέμπτη είναι must

Τηλεργασία, virtual γυμναστική και virtual ψυχαγωγία. Γιατί όχι, λοιπόν, και virtual Τσικνοπέμπτη; Το γεγονός πως δεν θα μπορέσω να προσκαλέσω όλη την παρέα στο σπίτι για να ψήσουμε, δεν με πτόησε, παρά το γεγονός ότι ζω μόνη. Αποφάσισα, λοιπόν, να στραφώ στην τεχνολογία για να οργανώσω τη δική μου παρεΐστικη Τσικνοπέμπτη, ακόμη και με όλη την παρέα από απόσταση. Το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια, ήταν το να δημιουργήσω ένα onlile τσικνο-group στο Facebook και να προσκαλέσω τα κατάλληλα μέλη, δηλαδή τους κολλητούς και τις κολλητές μου. Έβαλα τις κατάλληλες grilling φωτογραφίες και «υποδέχθηκα» την παρέα στο group με τις κατάλληλες ατάκες. «Όχι μόνο μπιφτέκι, όχι μόνο μπριζόλα. Αυτή την Τσικνοπέμπτη θα τα ψήσουμε όλα», έγραψα και αμέσως όλοι τους «ψήθηκαν». Στη συνέχεια, έθεσα την ώρα για το virtual τσίκνισμα της 4ης Μαρτίου, επιλέγοντας το Zoom ως την πλατφόρμα για το ραντεβού μας. Φυσικά, οι επιλογές για ομαδικές, online συναντήσεις είναι πολλές -από το Messenger μέχρι το Skype- οπότε μπορείς να επιλέξεις εκείνη που σε βολεύει περισσότερο. Στην περίπτωση όμως που οι συμμετέχοντες είναι πολλοί, το Zoom αποτελεί την καλύτερη λύση.

Μετά τις online προσκλήσεις, σειρά είχε το μενού. Διότι το «κλειδί» για ένα επιτυχημένο και διασκεδαστικό digital ραντεβού για φαγητό, είναι το να φροντίσετε να απολαύσετε όλοι τις ίδιες περίπου γεύσεις. Και όταν λέμε όλοι, το εννοούμε -ακόμη και οι vegans. Εκτός, λοιπόν, από τα παραδοσιακά κρεατικά με τα απαραίτητα dressings, μουστάρδες και BBQ sauses, το μενού που ετοίμασα και έστειλα στο ομαδικό Facebook group της παρέας για την Τσικνοπέμπτη, είχε επίσης vegan πιάτα και τρόφιμα: Από πεντανόστιμες γλυκοπατάτες μέχρι ζουμερά μανιτάρια, λαχταριστές πιπεριές, τοφού και φυσικά, το επικό μου burger με παντζάρι. Το μόνο που χρειάζεται για να απογειωθούν τα vegan πιάτα την ημέρα του online ραντεβού, είναι Hellmann’s vegan mayo sauce, απαλή μουστάρδα και κέτσαπ. Όσο για το πώς θα διασκεδάσουμε μετά το φαγητό, θα ξεκινήσουμε με μουσική και online καραόκε και θα συνεχίσουμε με παιχνίδια στο Houseparty. Μήπως ψήθηκες και εσύ;


Μην προσπεράσεις, λοιπόν, τη φετινή Τσικνοπέμπτη, παρά το γεγονός ότι θα είναι διαφορετική. Ακόμη και αν ζεις μόνη, η τεχνολογία σου προσφέρει τη δυνατότητα να οργανώσεις μία συνάντηση που θα μείνει αξέχαστη σε όλη την παρέα, όποιες και αν είναι οι διατροφικές προτιμήσεις του καθενός και της καθεμιάς. Βρες από τώρα τα υλικά, τα dressings και τις vegan επιλογές που αξίζουν μία θέση στο μενού σου και χρησιμοποίησέ τα για να απογειώσεις γευστικά την ξεχωριστή αυτή ημέρα. Το σίγουρο είναι πως φέτος, στις 4 Μαρτίου, κανένας δεν θα μείνει πεινασμένος, ούτε οι vegans, αφού θα σταθούμε ξεκάθαρα… στο πλευρώτους. Διότι μπορεί να παραμένουμε σε απόσταση όμως, σε ό,τι αφορά στο φαγητό, είμαστε δίπλα!

#hellmanns #hellmannsgreece #vegan #vivalavegan #veganmayo #mayo