Σου αρέσει η μόδα των 90s; Τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις αυτό το βιβλίο

Διονυσία Καλαποθαράκου

Και να δεις μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα τις πιο εμβληματικές fashion στιγμές της δεκαετίας.

Αν το καλοσκεφτείς, ένα fashion show είναι η πιο απτή υλοποίηση του οράματος ενός σχεδιαστή. Είναι αυτό που στην πραγματικότητα εξηγεί και εντάσσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο (ιστορικό, κοινωνικό) αυτό το κομμάτι ύφασμα που αμέσως μετά την πασαρέλα θα ατενίζει τον κόσμο από τις κρεμάστρες των καταστημάτων.
Η πιο μεγαλειώδης εποχή για τα fashion shows ήταν τα 90s και ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο επίκεντρό τους, η Alix Browne, συγκέντρωσε σε ένα λεύκωμα με τον τίτλο «Runway: The spectacle of Fashion» σπάνιο υλικό που αποτυπώνει άριστα το κλίμα και την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής, από τις επιδείξεις του McQueen, του Galliano, του Lang και του Margiela μέχρι underground shows στη Νέα Υόρκη (Bruce and X-girl) ή στα παρισινά προάστια (π.χ οι πρώτες επιδείξεις του Raf Simon ή των Victor & Rolf).

Maison Martin Margiela A/W00, Rizzoli
Ένα πραγματικό fashion show «είναι μία συνεκτική πράξη δημιουργικότητας που ξεχωρίζει εκείνους που έχουν κάτι γοητευτικό να πουν (για τις γυναίκες, για τους άνδρες, για τον κόσμο) από εκείνους που απλώς σχεδιάζουν όμορφα πράγματα που θα φορέσει ο κόσμος. Είναι μια στιγμή αλήθειας», γράφει η Browne.
Αν και εκείνη η εποχή δεν απέχει χρονικά πολύ από τη σημερινή, διαφέρει ριζικά από αυτή. Σήμερα οι επιδείξεις μόδας περισσότερο μοιάζουν με events που απευθύνοται στο Instagram και όχι σε όσους βρίσκονται εκεί. Ένα αμήχανο άθροισμα από οθόνες smartphones, techno μουσική και celebrities που έδωσαν το «παρών» με το αζημίωτο. Παρόλα αυτά, συχνά πυκνά θα γίνει μια επίδειξη-ορόσημο, που θα έχει όντως κάποιο νόημα το γεγονός ότι ήσουν εκεί και τη παρακολούθησες.

Issey Miyake S/S99, Rizzoli
Το βιβλίο της Browne δεν είναι ένα νοσταλγικό λεύκωμα. Στην πραγματικότητα προτείνει τρόπους ώστε τα σημερινά fashion shows να μπορούν να γεννούν ξανά συναισθήματα και όχι γαμάτα stories στο snapchat. Έχουμε ανάγκη από εκείνη τη μόδα που θα διαθέτει τόση ένταση και έκπληξη ώστε να μας κάνει να δακρύζουμε.

Ιnfo: Το βιβλίο «Runway: The Spectacle of Fashion» είναι διαθέσιμο από τις εκδόσεις Rizzoli.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης