SOFFA: Ένα κοινωνικό εργοστάσιο με στόχο να σπάσει την αλυσίδα δουλείας στη βιομηχανία της μόδας

Ναταλία Κατσακιώρη
SOFFA: Ένα κοινωνικό εργοστάσιο με στόχο να σπάσει την αλυσίδα δουλείας στη βιομηχανία της μόδας

Το SOFFA είναι αυτό που δηλώνει και ο τίτλος του. Ένα κοινωνικό εργοστάσιο μόδας (Social Fashion Factory). Μία συνεταιριστική μονάδα παραγωγής που ενσωματώνει πρόσφυγες και ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, που είτε πλήττονται λόγω της ανεργίας, είτε έχουν βρεθεί στο περιθώριο επιβιώνοντας μέσα σε ένα σύγχρονο καθεστώς δουλείας. Μα είναι δυνατόν να υπάρχει κάποια μορφή δουλείας στην Ελλάδα του 2023; Τα στοιχεία που μας δίνει η Φιόρη Ζαφεροπούλου, ιδρύτρια του SOFFA σοκάρουν. Και αν ακόμη δεν μπορείς να την ακούσεις, άκου τουλάχιστον την ιστορία της Click.

Κάθε φορά που ξεκινάς να κάνεις ένα θέμα γύρω από τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα στη βιομηχανία της μόδας, περιμένεις να ακούσεις μια ιστορία γεμάτη αριθμούς και στατιστικά. Η ιστορία του SOFFA και της Φιόρης Ζαφειροπούλου δεν είναι μία τέτοια ιστορία. Η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται με το κομμάτι της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και το παγκόσμιο κίνημα του Fashion Revolution το 2014, όταν μετά το τραγικό δυστύχημα στο εργοστάσιο ρούχων Rana Plaza, στη Νάκα του Μπαγκλαντές, 1.134 άνθρωποι θάφτηκαν κυριολεκτικά κάτω από τα συντρίμμια. Εξάλλου, η σχέση της με τη μόδα είναι σχεδόν οργανική υπόθεση, αφού η οικογένεια της υπήρξε η δημιουργός των ελληνικών αθλητικών ΖΙΤΑ Ελλάς.

https://www.instagram.com/p/CTfQ_vYoXhG

Και κάπως έτσι, μελετώντας τις συνθήκες σύγχρονης δουλείας κάτω από τις οποίες εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι στον πλανήτη ακόμη και σήμερα, η Φιόρη Ζαφειροπούλου ιδρύει το SOFFA, το Κοινωνικό Εργοστάσιο Μόδας, με κύριο στόχο της να διδάξει στον κόσμο ότι η βιωσιμότητα και η ηθική μεταχείριση μπορούν -και είναι ανάγκη- να μπουν και στον τομέα παραγωγής των ρούχων μας. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε ένα μοντέλο πρότυπο για τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, μία κανονική γραμμή παραγωγής που εντάσσει στο δυναμικό του πρόσφυγες, ανέργους και κυρίως γυναίκες που έχουν βρεθεί στο περιθώριο για διάφορους λόγους και χρειάζονται στήριξη, αλλά και εκπαίδευση, ώστε να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων είναι γυναίκες, πολλές από τις οποίες έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από περιβάλλοντα human trafficking.

https://www.instagram.com/p/CLevrh9IC3W

Τρεις κορυφαίες Ουκρανές σχεδιάστριες μιλάνε για την πορεία της μόδας μετά από ένα χρόνο πολέμου

Και αν θεωρείς ότι όλα αυτά δεν αφορούν την Ελλάδα, τότε δυστυχώς οι αριθμοί θα σε διαψεύσουν. Η Φιόρη Ζαφειροπούλου μας μίλησε για την δημιουργία του SOFFA, ρίχνοντας φως σε όλα εκείνα τα σκοτεινά σημεία που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν στον κύκλο παραγωγής της μόδας. Εσένα αλήθεια ποιος έφτιαξε τα ρούχα σου και υπό ποιες συνθήκες;

Η Φιόρη Ζαφειροπούλου μιλάει στο Queen.gr για το όραμα και την ιστορία του SOFFA.

Παράλληλα είχαμε τη χαρά και την τύχη να μιλήσουμε και με την Ελένη Μαυρογένη, την HR Manager και Program Coordinator του SOFFA και του Fashion Revolution Greece. Η ίδια κατάφερε να μας μεταφέρει ακριβώς τον παλμό της δουλειάς που γίνεται μέσα από το SOFFA, ενώ επίσης μας μίλησε για το νέο πρόγραμμα Wear Your Origins που αναμένεται να τρέξει άμεσα στα πλαίσια του κοινωνικού εργοστασίου.

Η Click είναι μία από τους επιζώντες των ελληνικών δικτύων εμπορίας ανθρώπων και εμείς ακούσαμε την ιστορία της.

Από την πρώτη στιγμή που κάθισε μπροστά στην κάμερα, η Click πήρε στα χέρια το πλεκτό της. Τη βελόνα και το νήμα, που φαίνονται σαν να είναι η φυσική σαν να είναι η φυσική συνέχεια της. Και καθώς εξιστορεί τη ζωή της, από την περίοδο που πολεμούσε ακόμη σαν αντάρτισσα στην πατρίδα της τη Ζιμπάμπουε, και το πώς έφτασε στην Ελλάδα πέφτοντας θύμα trafficking, μέχρι τη στιγμή που κατάφερε να δραπετεύσει και να ξεκινήσει μια νέα ζωή μέσα από τη δημιουργία και τη συνεργασία της με το SOFFA, η Click θέτει έναν κοινό παρονομαστή: το πλέξιμο.

Η οργανική της σχέση με τη βελόνα και το μεγάλο «γιατί», που θα ήθελε να ρωτήσει τους πρώην εκμεταλλευτές της, είναι τα δύο πράγματα που δεν θα φύγουν ποτέ από το μυαλό μας, κάθε φορά που θα αναρωτιόμαστε ποιος μπορεί να έφτιαξε τα ρούχα μας, να μαγείρεψε το φαγητό μας ή να καθάρισε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για εμάς.

Ακολουθήστε και ενημερωθείτε για το έργο του SOFFA στο SOFFA.gr αλλά και στα social media του κοινωνικού εργοστασίου.

Instagram/soffa.gr

Facebook/SOFFA-Social Fashion Factory