Παιδεία, ψυχολογική στήριξη, αποδοχή της διαφορετικότητας, σε ένα Πάρκο!

Ερμιόνη Σαρρή
Παιδεία, ψυχολογική στήριξη, αποδοχή της διαφορετικότητας, σε ένα Πάρκο!

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά

Πόση χαρά δίνει σε ένα παιδί ένας νέος χώρος με ζωηρά χρώματα, εκατοντάδες τίτλους βιβλίων και δεδομένη ασφάλεια, που ανοίγει ένα παράθυρο στην παιδεία και τον πολιτισμό; Οι δύο νέες αίθουσες βιβλιοθήκης στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, στο χώρο του πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ., είναι πλέον στη διάθεση των παιδιών και των γονιών τους για να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους!

Στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS, η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου, ανέλαβε την πλήρη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των δύο αιθουσών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, καθώς και της αίθουσας για «Το Μεγάλο μας Σπίτι», που στεγάζεται στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα. «Η ΙΚΕΑ του Oμίλου FOURLIS έχει επιλέξει να δώσει έμφαση στην στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (παιδιά, νέοι, γυναίκες) με παρεμβάσεις κοινωνικής στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει συνέργειες με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς, στοχεύοντας κυρίως στον εξοπλισμό κοινωνικών υποδομών αλλά και τη σίτιση συνανθρώπων μας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα υποστήριξης δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Θεσσαλία, την Ήπειρο, τα Γιάννενα και τη Λάρισα, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μία καλύτερη ζωή για όλους και κυρίως για τα παιδιά» υπογράμμισε η κυρία Λήδα Φουρλή, διευθύντρια Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS.

P2253115 4f78b

Με τα προϊόντα της ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS τα παιδιά θα μπορούν να έχουν ένα χώρο όπου θα παίζουν με ασφάλεια, θα διαβάζουν, θα αναπτύσσουν κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες, λογική σκέψη, φαντασία και δημιουργικότητα. Εξάλλου, με αφορμή την υλοποίηση της ιδέας για την διαμόρφωση των δύο αιθουσών σε βιβλιοθήκες, σημαντική, επίσης, επιδίωξη είναι να εμπλουτιστεί η διαδικασία της ανάγνωσης με παράλληλες εκδηλώσεις και προγράμματα, (ένα μικρό αμφιθέατρο και υπολογιστές είναι επίσης διαθέσιμα στο χώρο), ώστε η πρόσβαση όλων των παιδιών στην ανάγνωση να είναι ελκυστική και προσιτή! Τα έπιπλα και όλα τα προϊόντα που τοποθετήθηκαν στους χώρους από την ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS είναι κατασκευασμένα βάσει των αναγκών των παιδιών, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν τη φαντασία τους και να τα βοηθούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο.

Σημαντικό είναι, επίσης, να αναφέρουμε πως η μία από τις δύο αίθουσες αποτελεί πλέον την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη που δημιουργείται στη χώρα για βρέφη και παιδιά νηπιακής ηλικίας.

P2252973 416e2
P2252966 8e16c

Στο Πάρκο θα λειτουργούν:

1. Η πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη που δημιουργείται στη χώρα για βρέφη και παιδιά νηπιακής ηλικίας.

2. Δανειστική βιβλιοθήκη για παιδιά σχολικής ηλικίας (όπου θα λαμβάνουν χώρα παράλληλα προγράμματα και εκδηλώσεις)

3. Συμβουλευτικός σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών του δήμου Αθηναίων

4. «Το Μεγάλο μας Σπίτι» για το ρόλο των γονέων στην παιδική ηλικία

5. Το Μύρτιλλο καφέ, ένας καινοτόμος χώρος αναψυχής τον οποίο διαχειρίζονται άτομα με αναπηρίες

6. Χώρος που παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις, κατά προτεραιότητα, σε πολιτιστικούς συλλόγους της γειτονιάς.

Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό: Τριφυλίας & Λάκωνος 9, Αθήνα