Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Πώς διδάσκουμε στα παιδιά το σεβασμό στη διαφορετικότητα;

21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Μία ημέρα αφιερωμένη στον άνθρωπο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είναι μία ημέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Αφορμή για την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας ήταν ένα τραγικό συμβάν που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής σκότωσε εν ψυχρώ 70 άτομα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας έτσι τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Εξήντα ένα χρόνια μετά, ο ρατσισμός δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξακολουθεί να υπάρχει με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Ρατσισμός λόγω φύλου, λόγω εθνικότητας, ρατσισμός λόγω επαγγέλματος, εξωτερικής εμφάνισης και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

"Ρατσιστής δε γεννιέσαι, γίνεσαι" λέει ο σοφός λαός και είναι αλήθεια. Ο ρατσισμός θα πάψει να υφίσταται μόνο όταν αντικατασταθεί με το σεβασμό στη διαφορετικότητα που οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά για το ρατσισμό

Μία μέρα σαν τη σημερινή, μας υπενθυμίζει ότι η σιωπή δεν είναι η λύση. Ως γονείς πρέπει να αναλάβουμε ενεργό ρόλο, να μιλήσουμε στα παιδιά για το ρατσισμό και να τα βοηθήσουμε να αντιληφθούν την ομορφιά της διαφορετικότητας. Αυτό θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και συμπόνια για τους γύρω τους, να μάθουν να αναγνωρίζουν το ρατσισμό και να μάχονται εναντίον του.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης