Τη μέρα που έπαψαν να με απασχολούν τα σπυράκια μου ένιωσα πραγματικά ελεύθερη

Τη μέρα που έπαψαν να με απασχολούν τα σπυράκια μου ένιωσα πραγματικά ελεύθερη

Μία ιστορία για τη σημασία του να αγαπάς την επιδερμίδα σου όπως είναι και να τη φροντίζεις σωστά.

Η πρώτη φορά που άρχισε να με απασχολεί η ακμή, ήταν λίγο αφότου «έκλεισα» τα 26. Σε αντίθεση με τις φίλες και την αδερφή μου, που έζησαν το acne drama τους στην εφηβεία, εγώ είχα την τύχη -ή την ατυχία- να δω το πρόσωπό μου να γεμίζει σπυράκια, κοκκινίλες και σημάδια, σε μεγαλύτερη ηλικία.

Στην αρχή ήταν ένα σπυράκι, μετά έγιναν δύο και έκτοτε, δεν σταμάτησαν να βγαίνουν. Η πρώτη μου γνωριμία με την ακμή, δεν ήταν βέβαια επεισοδιακή. Βλέπεις, πίστευα πως όλα οφείλονταν σε μία μόλυνση που είχα πάθει από κάποιο make-up και θεωρούσα πως η επιδερμίδα μου δεν θα με απογοήτευε, όπως άλλωστε δεν είχε κάνει τα περασμένα χρόνια.

Καθώς οι μήνες περνούσαν όμως, η κατάσταση γινόταν όλο και χειρότερη. Και επειδή ακριβώς δεν ήμουν ιδιαίτερα σχολαστική και προσεκτική με την καθαριότητα της ευαίσθητης επιδερμίδας μου, η ακμή όλο και «φούντωνε». Κάπως έτσι επισκέφτηκα τον πρώτο μου δερματολόγο, ο οποίος και μου ανακοίνωσε πως είχε έρθει η ώρα να ξεκινήσω τη «μάχη» μου ενάντια στην ακμή ενηλίκων.

Από το «έτσι θα βγεις έξω;» στο έχω ακμή και το δείχνω

Οι εβδομάδες έγιναν μήνες, οι μήνες έγιναν χρόνια και κάπως έτσι, έφτασα να μετρώ 34 χρόνια ζωής και η λέξη «ακμή» να υπάρχει ακόμη στο καθημερινό μου λεξιλόγιο. Τι και αν ακολούθησα ειδικές θεραπείες και φαρμακευτικές αγωγές για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα; Τι και αν έκανα συχνά καθαρισμούς; Η επιδερμίδα μου αποδείχθηκε πως ήταν λίγο περισσότερο ευαίσθητη και αρκετά πιο λιπαρή για να απαλλαγεί από την ακμή.

Κάποιες χρονιές το πρόβλημα ήταν πιο έντονο και άλλες πάλι, ένιωθα πως ίσως είχα καταφέρει να πω «αντίο» στην ακμή. Να που όμως το ένα σημάδι γινόταν ξανά δύο και ξαφνικά, το πρόσωπό μου γέμιζε σπυράκια και κοκκινίλες. Έτσι, μαζί με τη διάθεσή μου, άρχισε σταδιακά να πέφτει και η αυτοπεποίθησή μου και σιγά-σιγά, φίλοι και γνωστοί μου άρχισαν να απορούν για το γεγονός ότι ενώ όλοι είχαν καταφέρει να απαλλαγούν από την ακμή, εγώ συνέχιζα να ζω μαζί της.

«Μα κάτι κάνεις λάθος», «σίγουρα πλένεις το πρόσωπό σου κάθε βράδυ;», «μήπως δεν φοράς το σωστό make-up;», «μήπως να πας σε άλλον γιατρό;», «σίγουρα τρως πολλές σοκολάτες». Αυτά και άλλα πολλά έχω ακούσει αναφορικά με την ακμή μου όλα αυτά τα χρόνια.

Το χειρότερο όμως σχόλιο που άκουσα, ήρθε πριν από μερικούς μήνες από τα χείλη μιας καλής μου φίλης, η οποία λίγα δευτερόλεπτα αφότου με συνάντησε, πριν από το ραντεβού μας για μία βραδινή έξοδο, κοίταξε το πρόσωπό μου και μου είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Μα έτσι θα βγεις έξω;».

«Ναι, γιατί; Μια χαρά αισθάνομαι», της είπα και οφείλω να ομολογήσω πως αυτή ήταν μια απάντηση για την οποία αισθάνομαι περήφανη μέχρι σήμερα. Διότι ειλικρινά, όταν εκείνο το βράδυ κοιτούσα το πρόσωπό μου στον καθρέφτη καθώς ετοιμαζόμουν, δεν έβλεπα σπυράκια ή κοκκινίλες. Απλώς χαιρόμουν που θα απολάμβανα ένα girls night στην πόλη.

Εκείνη ακριβώς την ημέρα τα σπυράκια έπαψαν να με απασχολούν και άρχισα να νιώθω ελεύθερη. Αυτό υποσχέθηκα στον εαυτό μου και αυτό ακριβώς το αίσθημα ελευθερίας που αισθάνομαι από τότε μέχρι σήμερα, έχει να κάνει με το ότι ξέρω πως κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να αντιμετωπίζω την ακμή, με το ότι φροντίζω να χρησιμοποιώ προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για επιδερμίδες ευαίσθητες και λιπαρές με τάση για ακμή, όπως η δική μου, με το ότι έχω φροντίσει να ενημερωθώ για όλα τα συστατικά που αξίζουν μία θέση στην προσωπική μου περιποίηση.

Παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μου

Κάθε πρωί και κάθε βράδυ, λοιπόν, καθαρίζω το πρόσωπό μου με το Sébium Gel Moussant της Bioderma που έχει αντιβακτηριδιακή δράση και απομακρύνει το πλεονάζον σμήγμα, ενώ δεν ξεχνώ να χρησιμοποιώ καθημερινά την κρέμα Bioderma Sebium Sensitive, που καταπραΰνει τους ερεθισμούς, εξισορροπεί τη σύνθεση του σμήγματος και απομακρύνει τα φλεγμονώδη σημάδια και τις κοκκινίλες, συμβάλλοντας στην αποφυγή των σημαδιών!


Και ειλικρινά, νιώθω περήφανη που ξέρω τι είναι και τι κάνουν ο θειικός ψευδάργυρος και ο χαλκός και που πλέον, είμαι πιο προσεκτική με τη φροντίδα της επιδερμίδας μου, διότι απλούστατα, γνωρίζω τι χρειάζεται. Τι και αν τα σπυράκια κάνουν ανά διαστήματα την εμφάνισή τους; Κάθε φορά που κοιτάζω το πρόσωπό μου στον καθρέφτη, δεν τη βλέπω. Αυτό που βλέπω όμως, είναι μία επιδερμίδα καθαρή, ένα πρόσωπο πιο λείο, με λιγότερα σημάδια και περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Τη μέρα που έπαψαν να με απασχολούν, λοιπόν, τα σπυράκια μου και ένιωσα πραγματικά ελεύθερη, δεν θα την ξεχάσω. Για την ακρίβεια, προσπαθώ να την αναλογίζομαι συχνά, για να υπενθυμίζω στον εαυτό μου πως σε ό,τι έχει να κάνει με την ακμή ενηλίκων, τα πάντα είναι θέμα φροντίδας, υπομονής και σωστών επιλογών. Και αν υπάρχει μία συμβουλή που μπορώ να σου δώσω, αυτή είναι το να μην ξεχνάς να καθαρίζεις με ένα gel το πρόσωπό σου, ακόμη και όταν επιστρέφεις αργά το βράδυ στο σπίτι. Διότι όσο «κλισέ» και αν φαντάζει, είναι το πρώτο βήμα για να μην σε απασχολούν και τόσο τα σπυράκια και οι κοκκινίλες στην ευαίσθητη επιδερμίδα σου.