Dinner for Two: Ένα ολοκληρωμένο menu που θα δώσει στον Άγιο Βαλεντίνο τη γεύση που του αξίζει

Dinner for Two: Ένα ολοκληρωμένο menu που θα δώσει στον Άγιο Βαλεντίνο τη γεύση που του αξίζει

Οι πιο απολαυστικές προτάσεις...

Είναι του Αγίου Βαλεντίνου, είναι Κυριακή και… τα πάντα είναι κλειστά! Κανένα πρόβλημα! Η μέρα μας θα παραμείνει άκρως ρομαντική, όπως απαιτεί η περίσταση με ένα… κατ’ οίκον ραντεβού! Με άλλα λόγια, ακόμη και δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί ανοιχτό να γιορτάσουμε τον έρωτά μας, μπορούμε πάντα να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε ένα «πολυτελές εστιατόριο», δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα και ετοιμάζοντας ένα ολοκληρωμένο, γευστικό menu για δύο!

Πολύχρωμη και δροσερή σαλάτα με σπανάκι

Πηγαίνοντας σε ένα καλό εστιατόριο, το πρώτο πιάτο που έρχεται συνήθως στο τραπέζι είναι η σαλάτα και ακριβώς έτσι, θα ξεκινήσετε και εσείς το γεύμα σας. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις πρώτα, είναι να σιγουρευτείς πως έχεις στα ντουλάπια της κουζίνας και τα ράφια του ψυγείου σου, τα υλικά που χρειάζεται η συνταγή:

- 200γρ σπανάκι μπέιμπι

- 2 πράσινα μήλα

- ½ φλιτζάνι ξηροί καρποί

- ½ φλιτζάνι ανθότυρο

- ½ φλιτζάνι κράνμπερι (ή σταφίδες)

- 3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο

- χυμός από ½ πορτοκάλι

- 4 κ.γ. ελαιόλαδο

- αλάτι

- πιπέρι

- 1 κ.σ. μουστάρδα

Θα ξεκινήσεις τη σαλάτα σου, πλένοντας καλά το σπανάκι και βάζοντάς το σε μία βαθιά σαλατιέρα. Στη συνέχεια, θα ξεφλουδίσεις και θα κόψεις τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Θα τα βάλεις στο μπολ με το σπανάκι. Θα ετοιμάσεις το dressing της σαλάτας, αναμειγνύοντας σε μία κούπα το βαλσάμικο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το πιπέρι, το αλάτι και τη μουστάρδα. Αφού περιχύσεις με το μείγμα τη σαλάτα, θα γαρνίρεις με τριμμένο ανθότυρο, σταδίφες ή κράνμπερι και ξηρούς καρπούς.

prasinada

Βελούδινη παντζαρόσουπα με τζίντζερ

Αμέσως μετά τη σαλάτα, το ορεκτικό είναι το πιάτο που ακολουθεί. Στην προκειμένη, μία εκλεπτυσμένη βελουτέ σούπα είναι η ιδανική επιλογή για να σας ανοίξει την όρεξη και να προετοιμάσετε το στομάχι σας, για τα επόμενα πιάτα. Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς:

- 90 ml ελαιόλαδο

- 1 κρεμμύδι μεγάλο

- 4 παντζάρια

- μία γλυκοπατάτα μεγάλη

- 20γρ. τζίντζερ φρέσκο (ψιλοκομμένο)

- 600ml ζωμό λαχανικών

- 200ml χυμό πορτοκάλι

- 200γρ γιαούρτι

- 2 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένος)

- ξύσμα μισού πορτοκαλιού

- αλάτι

- πιπέρι

- καρύδια χοντροκομμένα

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, ζεσταίνοντας 80ml ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάροντας για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, το οποίο θα έχεις κόψει σε κομματάκια, μέχρι να χρυσίσει. Έπειτα, θα ρίξεις τα παντζάρια και τη γλυκοπατάτατα κομμένα σε κύβους, θα τρίψεις το τζίντζτερ από πάνω και θα περιμένεις να σοταριστούν, ώσπου θα «σβήσεις» τα υλικά σου με τον χυμό του πορτοκαλιού, τον ζωμό και θα προσθέσεις αλάτι και πιπέρι. Θα αφήσεις τα υλικά να σιγοβράσουν για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά και στη συνέχεια, θα βγάλεις το τηγάνι από το αναμμένο μάτι της κουζίνας.

Θα περιμένεις λίγα λεπτά να κρυώσουν και έπειτα, θα τα ρίξεις όλα μαζί σε ένα μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο ζωμό και χυμό πορτοκαλιού (εάν χρειάζεται), και θα τα πολτοποιήσεις σε ένα ενιαίο κρεμώδες μείγμα. Θα ρίξεις το μείγμα σε μία κατσαρόλα, θα τη βάλεις πάνω στο μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίσει να βράζει, θα το αφαιρέσεις από τη φωτιά, θα το βάλεις σε ένα μπολ και θα περιμένεις να κρυώσει.

Σε ένα άλλο σκεύος, θα ρίξεις το γιαούρτι με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι. Θα ανακατέψεις καλά το μείγμα σου, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφού μοιράσεις τη σούπα σε μικρά βαθιά πιάτα, θα ρίξεις μία μεγάλη κουταλιά της σούπας από το μείγμα του γιαουρτιού στο κέντρο της κάθε παντζαρόσουπας. Θα γαρνίρεις με καρύδια, πιπέρι, λάδι και η σούπα σου θα είναι έτοιμη!

Φιλέτο σολομού με σάλτσα σόγιας

Ακριβώς επειδή η περίσταση και η συγκεκριμένη ημέρα, είναι διαφορετική από όλες τις άλλες, καλό θα ήταν να ξεφύγεις λίγο από τις συνηθισμένες επιλογές, για να της χαρίσεις την ξεχωριστή γεύση που πραγματικά της αξίζει. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα εύκολο αλλά… ψαγμένο και gourmet πιάτο σολομού; Για να το πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

- 2 κομμάτια φιλέτο σολομού

- ¼ φλιτζάνι μηλόξυδο

- 2. κ. σ. μέλι

- 1 κ.σ. πάστα τσίλι

- 1 κ.σ. τζίντζερ (τριμμένο)

1 κ.γ. σόγια σος

- αλάτι

- πιπέρι

- νερό

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή σου, βάζοντας τον σολομό να ψηθεί στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο και επιλέγοντας την ένδειξη «αέρας», για 10 λεπτά. Στο μεταξύ, θα ρίξεις σε ένα μικρό κατσαρολάκι το μηλόξυδο, το μέλι, την πάστα τσίλι, το τζίντζερ, τη σόγια, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και θα βράσεις τα υλικά, μέχρι να αποκτήσουν μία παχύρευστη υφή σιροπιού.

Αφού βγάλεις τον σολομό από την καμπίνα του φούρνου, θα αλείψεις καλά κάθε φιλέτο με το γλάσο που ετοίμασες και θα βάλεις τον σολομό πίσω στον φούρνο για δύο λεπτά ακόμη. Μπορείς να τον συνοδεύσεις με πράσινη σαλάτα και ντοματίνια ή με σπαράγγια μαγειρεμένα στον ατμό.

solomos valentonte

Γλυκιά πανακότα με σιρόπι βύσσινο

Τέλος, από ένα τόσο επίσημο δείπνο δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει το επιδόρπιο, δηλαδή η γλυκιά πανακότα με σιρόπι βύσσινο, η οποία μπορεί να απαιτεί λίγα λεπτά προετοιμασίας παραπάνω, όμως είναι βέβαιο πως θα εκπλήξει ευχάριστα τον σύντροφό σου! Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς:

- 150γρ κρέμα γάλακτος

- 1 βανίλια

- 200 ml γάλα

- 30γρ ζάχαρη

- φύλλα ζελατίνης

- 1 κομπόστα βύσσινο

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή, ρίχνοντας τα φύλλα ζελατίνης μέσα σε ένα μπολ με νερό, για να μαλακώσουν. Έπειτα, θα ρίξεις σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και την ζάχαρη. Θα ανακατέψεις καλά το μείγμα σου, θα λιώσεις την ζάχαρη και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, θα το αφαιρέσεις από τη φωτιά. Θα ρίξεις τα φύλλα της ζελατίνης μέσα στο μείγμα του γάλακτος και θα ανακατέψεις καλά, έως ότου αφομοιωθούν από το μείγμα. Τέλος, θα μοιράσεις την πανακότα σε φορμάκια, τα οποία θα τα αφήσεις στο ψυγείο για 5 με 7 ώρες περίπου, μέχρι να «σφίξει» καλά το μείγμα. Όταν θα σερβιριστείτε, θα γαρνίρεις την κορυφή τους με την κομπόστα βύσσινου.

epidorpio val

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως δεν είσαι υποχρεωμένη να ακολουθήσεις κατά γράμμα τις παραπάνω συνταγές. Μπορείς πάντα να πραγματοποιήσεις τις δικές σου μικρές τροποποιήσεις στη λίστα των υλικών, για να έχεις ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα ταιριάζει απόλυτα στα γούστα και τις γεύσεις σας!