Έχεις σκεφτεί πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή;

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Έχεις σκεφτεί πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή;

#CareForHumanTouch: Ένα θέμα που μας αγγίζει όλους…

Χριστίνα Χρόνη

«Το να αγγίζεις σημαίνει να δίνεις ζωή» – Μιχαήλ Άγγελος. Στα μέσα του 15ου αιώνα, τα μάρμαρα που έφταναν στην Φλωρεντία για την κατασκευή του καθεδρικού ναού περνούσαν από πολύ σκληρή κριτική. Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτούσε τέλεια δείγματα μαρμάρου και έτσι, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι απορρίφθηκε γιατί είχε πολλά ψεγάδια. Για να μην πάει χαμένο, οι ιδιοκτήτες του το παραχώρησαν σε έναν γλύπτη για να το αξιοποιήσει αλλά και εκείνος παραιτήθηκε καθώς το μάρμαρο είχε πολλά ψεγάδια. Για 25 χρόνια παρέμενε ανεκμετάλλευτο, ώσπου ο Μιχαήλ Άγγελος το πήρε στο εργαστήριό του το 1499 και μετά από 5 χρόνια παρουσίασε στην Φλωρεντία το έργο του «Δαβίδ». Ναι, το άγγιγμα έδωσε ζωή στο -άχρηστο για τους πολλούς- μάρμαρο και έμεινε στην ιστορία. Η φράση του Μιχαήλ Άγγελου όμως: «Το να αγγίζεις, σημαίνει να δίνεις ζωή» σημαίνει πολλά περισσότερα. Πράγματι, το άγγιγμα είναι το μέσο που εξυψώνει την ευτυχία και την υγεία, είναι αυτό που μπορεί να ορίσει όχι μόνο την διάθεσή μας σαν ενήλικες αλλά και την ανάπτυξή μας σαν παιδιά. Με τον covid –19 λοιπόν να μας έχει στερήσει το ανθρώπινο άγγιγμα, νιώθουμε πιο μόνοι από ποτέ και αυτό έχει δεκάδες επιπτώσεις στη ζωή και την παραγωγικότητά μας. Πώς το γνωρίζουμε; Διάβασε αμέσως παρακάτω.

Η NIVEA διεξήγαγε δυο συνεχόμενες και πρωτοφανείς, παγκόσμιες έρευνες, επάνω στην επίδραση του αγγίγματος στον άνθρωπο, τόσο πριν την πανδημία, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι, όλοι μας βιώνουμε έντονα την έλλειψη του αγγίγματος αυτό τον καιρό και κατά συνέπεια, το αίσθημα της μοναξιάς αυξάνεται κατακόρυφα όσο η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι νιώθουν πιο μόνοι από ποτέ παρόλο που η τεχνολογία τούς επιτρέπει να κρατούν συνεχή και καθημερινή επαφή τόσο με τον κόσμο, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, στην ολοκληρωμένη έρευνα που διεξήχθη, 9 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το ανθρώπινο άγγιγμα είναι το κλειδί να παραμένουν χαρούμενοι και πιο γεμάτοι στη ζωή τους. Οι 4 στους 5 ανθρώπους που μένουν μόνοι τους ανέφεραν ότι δεν βιώνουν το ανθρώπινο άγγιγμα σε καθημερινή βάση. Σχεδόν 2 στους 3 συμμετέχοντες εύχονται να μπορούσαν να λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές, ενώ άνθρωποι που μένουν μόνοι τους όπως μονογονεϊκές οικογένειες, έφηβοι και νέοι είναι αυτοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αίσθηση μοναξιάς.

Οι έρευνες της NIVEA λοιπόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αίσθηση του αγγίγματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αίσθημα της μοναξιάς. Η απουσία επαφής με τους αγαπημένους μας δεν μπορεί να αναπληρωθεί με μία βιντεοκλήση και μπορεί να νιώθουμε απόλυτα μόνοι μας μέσα σε ένα group chat με όλη μας την οικογένεια. Ωστόσο, η αποχή μας από τις συναθροίσεις και από την επαφή με τους αγαπημένους μας επιβάλλεται για το κοινό καλό… δεν θα κρατήσει όμως για πάντα και η NIVEA ήδη προγραμματίζει τις κινήσεις της για την επόμενη μέρα. Μέσα από τον σκοπό «Φροντίζουμε για την ανθρώπινη επαφή, διατηρούμε το Μαζί» #CareForHumanTouch, η NIVEA δεσμεύεται να προβάλλει τα πλεονεκτήματα του ανθρώπινου αγγίγματος τα οποία έχουν αποδειχθεί επιστημονικά και να στηρίξει τη δύναμη του αγγίγματος ενεργά, αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Πώς; Επενδύοντας σε ενέργειες που θα δώσουν έμφαση σε αυτό που μας έχει λείψει περισσότερο αυτό τον καιρό: Την ανθρώπινη επαφή. Παράλληλα, θα μεταφέρει το μήνυμά της σε παραπάνω από 150.000 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους, μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα, άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από άνοια.

Αυτό είναι μάλιστα κάτι που οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν μετά το πέρας της πανδημίας. Η έρευνα αποκάλυψε ότι, ενώ υπομένουμε τη μοναξιά για χάρη των αγαπημένων μας και του κοινού καλού, σκοπεύουμε να αγκαλιάσουμε περισσότερο και πιο σφιχτά τα πρόσωπα που μας έλειψαν, όταν πλέον θα επιτρέπεται ελεύθερα. Επάνω σε αυτό το εύρημα βασίζεται η NIVEA και θέτει σαν στόχο έως το 2025, την ευαισθητοποίηση 100 εκατομμύρια ανθρώπων για τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα που έχει η φυσική επαφή για την υγεία. «Η ευαισθητοποίηση για την ανάγκη της φυσικής επαφής και των πλεονεκτημάτων που έχει για την υγεία είναι καθοριστικής σημασίας. Θα αναλάβουμε αυτό το ρόλο και θα συνεχίσουμε να είμαστε υποστηρικτές του ανθρώπινου αγγίγματος και της συντροφικότητας» αναφέρει ο Ralph Zimmerer, Αντιπρόεδρος Εμπορικού Σήματος & Ανάπτυξης των προϊόντων NIVEA. Αφετηρία αυτού του εγχειρήματος είναι ένα ντοκιματέρ με την υπογραφή της NIVEA το οποίο προβάλλει την αληθινή ιστορία των πρόωρων δίδυμων από το Αμβούργο και πως σώθηκε η ζωή του ενός με το άγγιγμα του άλλου μέσα στη θερμοκοιτίδα. Πάτα play για να δεις το συγκινητικό video…

Το άγγιγμα λοιπόν μπορεί να δώσει ζωή, να βελτιώσει τη ζωή, να σώσει τη ζωή… Είναι πολύτιμο και η φιλοσοφία του βρίσκεται στον πυρήνα της NIVEA που σκοπεύει να διαδώσει το μήνυμα και να αγγίξει όπως μόνο εκείνη ξέρει ακόμα περισσότερες ζωές. Μάθε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την δύναμη του αγγίγματος στη σελίδα https://www.nivea.gr/marka-etaireia/human-touch ανακάλυψε τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τα ντοκιμαντέρ της NIVEA για την καμπάνια #CareForHumanTouch και εμπνεύσου για να βάλεις ακόμα περισσότερο την ανθρώπινη επαφή στη ζωή σου μέχρι να έρθει η ώρα που θα μπορείς να αγγίξεις και να αγκαλιάσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα.