Αν πατάς στα πόδια σου και κυνηγάς τα όνειρά σου χωρίς φόβο αλλά με πάθος, τίποτα δε σε σταματά!

Αν πατάς στα πόδια σου και κυνηγάς τα όνειρά σου χωρίς φόβο αλλά με πάθος, τίποτα δε σε σταματά!

Η Χριστίνα Βραχάλη παραδίδει μαθήματα δυναμισμού και εξηγεί ότι ο δρόμος προς την κορυφή δεν έχει γένος.

Η Χριστίνα Βραχάλη παραδίδει μαθήματα δυναμισμού και εξηγεί ότι ο δρόμος προς την κορυφή δεν έχει γένος.

Η Χριστίνα Βραχάλη είναι δημοσιογράφος, αθλήτρια, καθηγήτρια και μία εκρηκτική γυναίκα που αγαπούν οι άνδρες και θαυμάζουν οι γυναίκες. Από τα πρώτα λεπτά της κουβέντας μας, καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με μία γυναίκα που πατά στα πόδια της πολύ σταθερά, ξέρει ποια είναι και αντιμετωπίζει τον κόσμο με ευγένεια. Είναι το κορίτσι που κοιτάζει στα ίσα τους άνδρες και θα μπορούσε να είναι μία από τις κολλητές μας.

Όταν τη ρωτήσαμε πώς είναι να εργάζεται σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον χαμογέλασε και είπε: «Κάθε περιβάλλον έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια με άνδρες, περίπου 18, και νομίζω ότι έχουμε βρει –πλέον- τον δικό μας κώδικα επικοινωνίας, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Βέβαια αυτό όλο χτίστηκε με κόπο, καθ΄ όλη τη διάρκεια των ετών». Η Χριστίνα βλέπεις είναι 1 στους 100, δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες αθλητικογράφοι και έτσι πρέπει να διεκδικεί συνεχώς αυτό που της αναλογεί. Όπως λέει και η ίδια, όλο αυτό είναι πιεστικό γιατί… «πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας» όμως με τα χρόνια, με θάρρος και τόλμη, έχει κερδίσει τη θέση της σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον.

Άργησε όμως να βρει τη δική της φωνή; «Από μικρή η αγάπη μου ήταν ο αθλητισμός. Έχω τελειώσει γυμναστική ακαδημία. Ήθελα οτιδήποτε και αν κάνω να έχει σχέση με τον αθλητισμό. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ασχοληθώ με την αθλητική δημοσιογραφία, αλλά είχα μάθει να αγωνίζομαι και έτσι δεν άργησα να βρω τη φωνή μου» μας απάντησε, και συνέχισε εξηγώντας κάτι το πολύ σημαντικό: Είναι σημαντικό να ξέρεις να αγωνίζεσαι, αλλά είναι άλλο το να «παίζεις μπάσκετ» σε μία ομάδα και άλλο το να «παίζεις μπάσκετ» μόνο με άνδρες! Έκανε λοιπόν, τεράστιο εσωτερικό αγώνα για να πιστέψει στον εαυτό της και να νιώσει ότι μπορεί να το κάνει. Πολλές φορές, όπως μας εξήγησε, το περιβάλλον μπορεί να πει «έλα μωρέ, γυναίκα είναι» και έτσι μπορεί να μας κάνει να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας. Ένα γυναικείο λάθος άλλωστε θα προκαλέσει έντονο σχολιασμό ενώ ένα αντίστοιχο ανδρικό θα περάσει απαρατήρητο. Όλη η δύναμη όμως, σύμφωνα με τη Χριστίνα, πηγάζει από μέσα μας.

Έτσι, μέσα από τη δουλειά με τον εαυτό μας, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να μας σταματήσει. «Έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου για να μη με επηρεάζει η γνώμη των άλλων. Θα την ακούσω, θα τη φιλτράρω και θα κρατήσω αυτά που θα με πάνε ένα βήμα πιο μπροστά. Δεν θα με αναγκάσει τίποτα να κάνω πίσω, ξέρω ποια είμαι, πατάω στα πόδια μου» λέει με χαμόγελο και σταθερή ματιά και ξαφνικά, νιώθουμε και εμείς ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα! Ναι, όλο το κίνημα women empowering women «βγήκε» μέσα από τα μάτια και τα λόγια της Χριστίνας. Όχι, ο δρόμος προς την κορυφή δεν έχει γένος και το κατέστησε σαφές!

Η Χριστίνα λοιπόν έχει κερδίσει τον σεβασμό στον χώρο της και την θέση της επάξια αλλά τονίζει ότι, όλα αυτά που μας ανέφερε δεν αφορούν αποκλειστικά το δικό της επάγγελμα. Έχει να κάνει γενικότερα με τα επαγγέλματα όπου μπορεί να υπάρχουν λίγες γυναίκες και πολλοί άνδρες.

Ένιωσε όμως ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει; «Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να ακούμε ανδρικές φωνές σε αθλήματα όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρό που είναι πιο λαοφιλή. Ήταν λοιπόν δύσκολο να συνηθίσει το κοινό μία γυναικεία φωνή σε μία περιγραφή αγώνα. Παρ’ όλα αυτά, μου δόθηκε η ευκαιρία να υψώσω τη δική μου φωνή γιατί βρέθηκαν ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι στον δρόμο μου» μας εξηγεί. Στην Ελλάδα άλλωστε, ελάχιστες γυναίκες έχουν ασχοληθεί με την περιγραφή αγώνων μπάσκετ ή ποδοσφαίρου. Παλαιότερα ήταν κάτι το πολύ μακρινό αλλά όπως μας εξηγεί η Χριστίνα, είναι πλέον εφικτό. Αυτή λοιπόν ήταν μία δυσκολία την οποία δεν περίμενε ότι θα προσπεράσει, δεν περίμενε να επιτρέψουν σε μία γυναίκα να παρουσιάζει μία αμιγώς αθλητική, ποδοσφαιρική εκπομπή.

Και όμως έγινε και η Χριστίνα είναι ανάμεσα στα top αγαπημένα πρόσωπα της αθλητικής δημοσιογραφίας. Είναι και πολύ ψηλά στη λίστα με τα girl crushes των γυναικών όμως. Εκπέμπει έναν δυναμισμό και μία γλυκιά ενέργεια, μία ήρεμη δύναμη που θέλουμε να όλες να έχουμε. Ποιες είναι λοιπόν οι συμβουλές της; Τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα που διστάζει να μπει στην ανδροκρατούμενη «αρένα»;

«Σίγουρα στην πορεία μας θα συναντήσουμε εμπόδια» μας λέει. «Δε θα κάνουμε ευθύς εξ’ αρχής αυτό που θέλουμε αλλά πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να επεξεργαζόμαστε όλες τις πληροφορίες. Μερικές φορές, δημιουργούμε εμείς τις ευκαιρίες. Ακόμα και αν δε θέλεις να κάνεις κάτι, δες το σαν σκαλοπάτι και θα σε οδηγήσει εκεί που θέλεις να πας ή κάπου που δεν ήξερες καν ότι ήθελες να βρεθείς» λέει χαρακτηριστικά. Μας συμβουλεύει λοιπόν να δουλέψουμε σκληρά, να ανοίξουμε το μυαλό μας, να πατήσουμε στα πόδια μας και να έχουμε θάρρος. Να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε πραγματικά. Να ακούμε τη φωνή μέσα μας και να ακολουθούμε το ένστικτό μας και οτιδήποτε έρθει να μην πούμε «δεν μπορώ», να πούμε «θα προσπαθήσω» χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος. Οι γυναίκες άλλωστε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και έχουμε πολλαπλούς ρόλους any given day, δε θα λυγίσουμε μπροστά σε κανένα challenge.

Μάθε τα πάντα για το JUVÉDERM®, το #1 brand στα fillers υαλουρονικού οξέος στον κόσμο!