Προφυλάξτε το δέρμα σας το καλοκαίρι με τις συμβουλές της δερματολόγου Θέμιδος Σγόντζου

Προφυλάξτε το δέρμα σας το καλοκαίρι με τις συμβουλές της δερματολόγου Θέμιδος Σγόντζου

Κάτω από τον καυτό ήλιο το δέρμα μας χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από τη συνηθισμένη. Φροντίστε να του τη δώσετε.

«Το καλοκαίρι είναι εδώ και το δέρμα μας καλείται να ανταπεξέλθει τόσο στην μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στους κινδύνους που αυτό ενέχει μέσα από την ελαφρύτερη ένδυση με μεγαλύτερη έκθεση σε τραυματισμούς, σε τσιμπήματα, σε πιθανά εγκαύματα, σε πιο έντονη εφίδρωση, σε δερματικά νοσήματα των θερινών μηνών» σημειώνει η δερματολόγος Θέμις Σγόντζου.

«Καθώς ο τρόπος ζωής μάς αναγκάζει τους περισσότερους από μας να εκτεθούμε απότομα στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών μας, τα ηλιακά εγκαύματα είναι πλέον συνηθισμένα ακόμα και σε πιο σκούρα δέρματα» εξηγεί η Θέμις.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε η έκθεση στον ήλιο να είναι σταδιακή και όχι κατά το δυνατόν τις ώρες 10π.μ.- 4μ.μ., πάντα με την εφαρμογή στο δέρμα μας κατάλληλων αντηλιακών που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία ότι μας προστατεύουν τόσο από τη UVB όσο και από την UVA ακτινοβολία και το δυνατόν με την ένδειξη water resistant -ανθεκτικό στο νερό- σύμφωνα με νεότερες διεθνείς οδηγίες» λέει.

«Επίσης, θα πρέπει αυτά να ανανεώνονται κάθε 2-3 ώρες όπως και μετά από την έξοδο από τη θάλασσα και να συνοδεύονται μετά το μπάνιο από ενυδατικούς παράγοντες ή αντιφλογιστικά, καταπραϋντικά σκευάσματα σε περίπτωση έντονης ερυθρότητας ακόμα και φαρμακευτικών ουσιών αν χρειαστεί με την υπόδειξη γιατρού» συμβουλεύει.

«Για τα βρέφη μέχρι 6 μηνών και τους γηραιότερους επισημαίνεται πιο πολύ η χρήση καπέλων με πλατύγυρο, μακριών παντελονιών και μπλουζάκια με μανίκι. Υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες όπως αυτές του συνδρόμου των πολλαπλών σπίλων (ελιές) ή αυτών με φωτοαλλεργίες, φωτοδερματίτιδες, με κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, με λεύκη, με ιστορικό μελανώματος στους ίδιους ή στην οικογένεια τους, με κάποιο τύπο αλφισμού κ.α. που καθίσταται αναγκαία η αποφυγή ακόμα και η απαγόρευση της έκθεσης στον ήλιο» καταλήγει η δερματολόγος Θέμις Σγόντζου.