Πώς θα αντιμετωπίσεις την εφηβική ακμή; Η Σουζάνα Κεγγίτση έχει την απάντηση
Ένα από τα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τους εφήβους και ιδιαίτερα τα κορίτσια είναι η εφηβική ακμή.
Για την ακρίβεια πάνω από το 80% παρουσιάζουν αυτό το δερματικό νόσημα. Έτσι, η γνωστή beauty editor, Σουζάνα Κεγγίτση μας λύνει απορίες και παραχωρεί συμβουλές για άμεση αντιμετώπιση.
Γράφει η Χριστίνα Θεοφανίδου.
1)Ποια είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνει μια έφηβη κοπέλα για να προστατευτεί από την ακμή;
Εάν υπάρχουν τα πρώτα δείγματα ακμής (και όχι 1-2 σπυράκια ανά φάσεις και στιγμές), το πιο σημαντικό είναι να συμβουλευτεί κάποιο δερματολόγο και να μην πειραματιστεί μόνη της δοκιμάζοντας δεκάδες προϊόντα που μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Μια σωστή δερματολογική διάγνωση σε συνδυασμό με μια σωστή δερματολογική θεραπεία, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ακμής σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία.
2)Πόσο συχνά είναι καλό να κάνουν μάσκα προσώπου, και πώς επιλέγουν την σωστή μάσκα ανάλογα με τις ανάγκες τους;
Και τα δύο εξαρτώνται από τον τύπο δέρματος και τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας. Εγώ για παράδειγμα, που έχω μικτή προς λιπαρή επιδερμίδα, προσπαθώ να κάνω κάθε εβδομάδα μια βαθιά καθαριστική μάσκα με ενεργό άνθρακα ή άργιλο. Υπάρχουν όμως και ημέρες που νιώθω το δέρμα μου τρομερά αφυδατωμένο. Για εκείνες τις ημέρες, επιλέγω μια πλούσια, ενυδατική μάσκα. Είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες της επιδερμίδας μας, και να της δίνουμε τα συστατικά που έχει ανάγκη.
3)Αν κάποιος έφηβος έχει ακμή επιτρέπεται η απολέπιση προσώπου;
Η απολέπιση με scrub και προϊόντα που περιέχουν κόκκους, δεν είναι η πιο safe επιλογή για ένα δέρμα με ενεργό ακμή, καθώς μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια και να επιμολύνουν άλλες περιοχές. Αλλά και πάλι, ο δερματολόγος θα δώσει την απάντηση, μιας που το κάθε δέρμα, έχει τις δικές του ανάγκες.
4)Τι πρέπει να προσέχει κάθε κοπέλα με ακμή κατά την διάρκεια του μακιγιάζ της;
Αρχικά να μην μοιράζεται τα καλλυντικά της με κανέναν! Ούτε με την καλύτερη της φίλη, ούτε με την αδερφή της. Να καθαρίζει πολύ καλά τα πινέλα και τα σφουγγαράκια μακιγιάζ μετά από κάθε χρήση, και να αποφεύγει τις «βαριές», ματ συνθέσεις που μπορεί να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα με χρώμα για επιδερμίδες με ακμή, που καλύπτουν τις ατέλειες, ενώ προστατεύουν και φροντίζουν το δέρμα. Σε αυτή τη φάση, είναι καλύτερο να επιλέξει ένα τέτοιο προϊόν, παρά να επενδύσει στην πιο ματ σύνθεση foundation που κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά δεν ενδείκνυται για επιδερμίδες με ακμή.
5)Κάθε πότε είναι κάλο να επισκεπτόμαστε τον/την δερματολόγο μας;
Εξαρτάται από την κάθε επιδερμίδα και τις ανάγκες της. Προσωπικά, επισκέπτομαι τη δερματολόγο μου τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο, καθώς κάνω σίγουρα ανά 6μηνο βαθύ καθαρισμό και ελαφριά peeling.
6) Όσον αφορά την νέα ορολογία της κοσμετολογίας “maskne”, σε τι θα πρέπει να δίνουμε έμφαση;
Η μάσκα δημιούργησε προβλήματα ακόμη και σε επιδερμίδες που δεν είχαν ποτέ τους κάποια δερματική πάθηση, αλλά «φούντωσε» με κάποιον τρόπο και τα θέματα που ήδη προϋπήρχαν σε άλλες επιδερμίδες. Το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση, είναι να διατηρήσουμε μια μινιμαλιστική ρουτίνα και να μην υπερβάλλουμε με δοκιμές νέων προϊόντων. Το βασικότερο είναι ο καλός καθαρισμός της επιδερμίδας. Εκτός από τον πρωινό και βραδινό καθαρισμό μας, καλό θα είναι να μπει ένα έξτρα βήμα καθαρισμού στη ρουτίνα μας.
Εάν για παράδειγμα φοράς την μάσκα σου 8 ώρες συνεχόμενα, ανά 4 ώρες φρόντισε να καθαρίσεις την επιδερμίδα σου με ένα νεράκι μισελέρ και να αλλάξεις μάσκα για τις επόμενες 4 ώρες. Έτσι, θα μειωθεί η πιθανότητα να δημιουργηθούν έξτρα βακτήρια και μικροοργανισμοί. Η βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας, είναι ένα εξίσου σημαντικό step. Μια ενυδατική κρέμα που προστατεύει τον επιδερμικό φραγμό, μπορεί να δημιουργήσει ένα «φίλμ», το οποίο διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και προστατεύει από τη maskne.
7) Ποια είναι τα προϊόντα που πρέπει να έχει μία έφηβη στην τσάντα της για να προφυλάσσει την επιδερμίδα της;
Εάν δεν υπάρχει κάποια δερματική πάθηση, τα βασικά προϊόντα που πρέπει να έχει στη ρουτίνα της μια έφηβη ή ένας έφηβος, είναι ένα καλό καθαριστικό προσώπου, μια ενυδατική κρέμα και οπωσδήποτε μια αντηλιακή (χειμώνα-καλοκαίρι).
8) Τα σημάδια της ακμής αντιμετωπίζονται τελικά; Κι αν ναι με ποιους τρόπους;
Εννοείται ότι αντιμετωπίζονται! Άλλες φορές με λίγη παραπάνω προσπάθεια και επιμονή, άλλες φορές ευκολότερα. Με την ιατρική και την κοσμετολογία να έχουν εξελιχθεί, έχουν δημιουργηθεί διάφορες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν. Από χημικά πίλινγκ μέχρι fractional λέιζερ, υπάρχουν διάφορες επιλογές που ένας δερματολόγος μπορεί να προτείνει σε κάθε επιδερμίδα.
9)Τέλος, αν έδινες μια συμβουλή όχι μόνο στις φίλες μας αλλά και στα αγόρια σχετικά με την ακμή, ποια θα ήταν αυτή;
Οπωσδήποτε να μην πειράζουν μόνοι τους τα σπυράκια! Ξέρω ότι πολλές φορές φαίνεται πολύ δελεαστική αυτή η ιδέα, αλλά το 90% των φορών, αποδεικνύεται μια κακή επιλογή, μιας που εάν δεν γίνει με σωστό τρόπο και αντισηψία η διάνοιξη, μπορεί ένα απλό σπυράκι να εξελιχθεί σε μόλυνση. Να φροντίζετε το δέρμα σας, να το αγαπάτε και να μην ντρέπεστε να ζητήσετε τη συμβουλή του ειδικού.