Το eco-friendly lifestyle ξεκινά από την κουζίνα σου και θα στο αποδείξουμε

Το eco-friendly lifestyle ξεκινά από την κουζίνα σου και θα στο αποδείξουμε

Από τις αγαπημένες μου influencers, οι οποίες κατέκλυζαν τα social media με eco-friendly αναρτήσεις, μέχρι τη συνάδελφό μου, η οποία απολάμβανε τον καφέ της με ανοξείδωτο καλαμάκι. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλοί φίλοι και γνωστοί μου πραγματοποιούσαν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, επιλέγοντας έναν πιο ευσυνείδητο τρόπο ζωής. Και κάπως έτσι, η έννοια «sustainability» δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά μου και να γίνει μέρος της ζωής μου. Σε αντίθεση με τον περίγυρό μου, βέβαια, εγώ αποφάσισα να ακολουθήσω ένα διαφορετικό «μονοπάτι», ξεκινώντας την αλλαγή από την κουζίνα μου, δηλαδή τον αγαπημένο μου χώρο στο σπίτι.

Έχοντας περάσει, λοιπόν, από το πρώτο στάδιο της μετάβασης προς έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, μπορώ να σου πω ότι η κουζίνα είναι το μέρος στο οποίο αξίζει να εστιάσεις την προσοχή σου, αν θέλεις να αποκτήσεις μία καθημερινότητα πιο φιλική προς το περιβάλλον. Διότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού, ένας χώρος στον οποίο ετοιμάζεις τα ημερήσια γεύματά σου, περνάς μερικές από τις πιο δημιουργικές σου στιγμές, απολαμβάνεις σπιτικά δείπνα φτιαγμένα από τα χεράκια σου. Με λίγα λόγια, είναι ένας χώρος καθοριστικός για την ποιότητα της ζωής σου.

Ακριβώς για αυτό, αν θέλεις να κάνεις τη βιωσιμότητα κομμάτι της καθημερινότητάς σου, τότε η κουζίνα είναι το μέρος από το οποίο αξίζει να ξεκινήσεις. Να είσαι σίγουρη πως επενδύοντας στις κατάλληλες eco-friendly προτάσεις, θα αποκτήσεις σύντομα έναν σύγχρονο χώρο, φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ θα συμβάλλεις σημαντικά στη δημιουργία ενός θετικού αντίκτυπου για την ανθρωπότητα, αλλά και το μεγάλο «σπίτι» όλων μας, δηλαδή τον πλανήτη μας. Ιδού, λοιπόν, μερικές μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές που πραγματοποίησα στην κουζίνα μου.

Επίλεξε διαχρονικάπροϊόντα από βιώσιμα υλικά που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

Τα υλικά που επιλέγεις για το σπίτι σου, αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις επενδύσεις που θα σε βοηθήσουν μακροπρόθεσμα να παραμείνεις συνεπής στην υπόσχεση που έχεις δώσει στον εαυτό σου για μία βιώσιμη καθημερινότητα. Ένα από αυτά τα υλικά, λοιπόν, είναι και το ξύλο. Βλέπεις, εκτός από ένα αξιόπιστο και ανθεκτικό υλικό, που αποτελεί ταυτόχρονα έναν ανανεώσιμο πόρο όταν καλλιεργείται και χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα, το ξύλο είναι και διαχρονικό. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν υποστεί μεγάλες φθορές με το πέρασμα του χρόνου, μπορείς να το τρίψεις, να το βάψεις και να το μετατρέψεις σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Δοκίμασε να τοποθετήσεις, λοιπόν, ένα σύστημα ανοιχτής αποθήκευσης στην κουζίνα σου, το οποίο θα προσαρμόζεται στον χώρο σου, σύμφωνα με τις ανάγκες σου και θα είναι κατασκευασμένο από έναν ανανεώσιμο πόρο, δηλαδή το ξύλο -και θα με θυμηθείς. Διότι έτσι, όχι μόνο θα προσθέσεις ένα λειτουργικό, σύγχρονο έπιπλο στην κουζίνα σου, το οποίο θα σε βοηθά να οργανώνεις καλύτερα τα τρόφιμα και τον εξοπλισμό σου, αλλά θα πραγματοποιήσεις και μία βιώσιμη επιλογή, η οποία θα σε συντροφεύει για πολλά χρόνια. Το σίγουρο είναι πως στην ΙΚΕΑ, θα βρεις πολλές και βιώσιμες επιλογές από ξύλο για το σπίτι σου και σίγουρα αξίζει να γνωρίζεις ότι πάνω από το 98% της ξυλείας που χρησιμοποιείται από την εταιρεία, είναι από βιώσιμες πηγές και προέρχεται από δάση με υπεύθυνη διαχείριση, δηλαδή στα οποία αποφεύγεται η αποψίλωση!

Επενδύοντας σεανακυκλωμένα υλικά, δηλαδή στους σημαντικότερους «συμμάχους» σου

Η ανακύκλωση είναι ο σημαντικότερος «σύμμαχός» σου στην προσπάθεια περιορισμού του οικολογικού σου αποτυπώματος. Διότι η διαδικασία της ανακύκλωσης σου επιτρέπει να επαναχρησιμοποιείς αντικείμενα που υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν στον κάδο των απορριμμάτων, καθώς και να γίνεσαι ευρηματική και δημιουργική, ώστε να χρησιμοποιείς ξανά και ξανά αντικείμενα ή συσκευασίες. Ωστόσο, να ξέρεις πως εκτός από έναν επιπλέον κάδο στην κουζίνα σου, μπορείς να επενδύσεις στο «θαύμα» της ανακύκλωσης, επιλέγοντας για το σπίτι σου προϊόντα που συμβαδίζουν με την επιθυμία σου για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, δηλαδή προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί από ανακυκλωμένα υλικά.

Τι θα έλεγες, λοιπόν, να τοποθετούσες στην κουζίνα σου ένα γωνιακό επίτοιχο ντουλάπι με καρουζέλ, η πόρτα του οποίου έχει δημιουργηθεί από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET, με αποτέλεσμα να μειώνει την κατανάλωση νέων πρώτων υλών; Πρόκειται για ένα εύχρηστο, καινοτόμο ντουλάπι, το οποίο μπορείς να βρεις στην ΙΚΕΑ, η οποία να σημειώσουμε πως έχει ήδη καταργήσει το πλαστικό μίας χρήσης από τα προϊόντα και τα εστιατόριά της, ενώ μέχρι το 2030 στοχεύει όλα τα προϊόντα της να βασίζονται σε ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά. Έτσι, μας ενθαρρύνει να ακολουθούμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, προσφέροντάς μας προσιτές και εύκολες λύσεις, για κάθε χώρο του σπιτιού.

Πραγματοποίησεμικρές αλλαγές που σε βάθος χρόνου έχουν μεγάλο αντίκτυπο

Αρκετοί θεωρούν πως μία βιώσιμη φιλοσοφία απαιτεί «θυσίες» και εκπτώσεις στον τρόπο ζωής τους, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο εύκολα. Διότι για να πραγματοποιήσεις ομαλά την μετάβαση προς μία βιώσιμη καθημερινότητα, χρειάζεται να πραγματοποιήσεις μικρές, αλλαγές στην καθημερινότητα ή την κουζίνα σου, οι οποίες θα σε βοηθήσουν σε βάθος χρόνου να περιορίσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.

Πώς θα τα καταφέρεις; Επιλέγοντας πιο προσεκτικά τα αντικείμενα και τα διακοσμητικά στο σπίτι και δη, την κουζίνα σου. Για παράδειγμα, τι θα έλεγες να «έντυνες» τα συρτάρια της κουζίνας σου με προσόψεις που είναι κατασκευασμένες από μπαμπού, δηλαδή μία ανανεώσιμη πρώτη ύλη; Το μπαμπού είναι ένα βιώσιμο υλικό, το οποίο σε αντίθεση με τα ορυκτά ή τα πεπερασμένα υλικά, προέρχεται από ζωντανές πηγές που μπορούν να ανανεωθούν με τον ίδιο ρυθμό που χρησιμοποιούνται. Να είσαι σίγουρη πως διαμορφώνοντας μία κουζίνα που σε ωθεί προς μία βιώσιμη, καλύτερη καθημερινότητα, όχι μόνο θα αντλείς έμπνευση για να συνεχίζεις την προσπάθειά σου, αλλά θα εμπνέεις και τους ανθρώπους που επισκέπτονται το σπίτι σου, να ακολουθούν το παράδειγμά σου.

Κλείνοντας, αν μου έμαθε κάτι το «ταξίδι» προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, είναι ότι απαιτεί λίγο χρόνο και μικρές αλλαγές. Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι να πραγματοποιείς ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα κάθε μέρα, το οποίο θα σε οδηγεί όλο και πιο κοντά σε μια ολοκληρωμένη, eco-friendly καθημερινότητα. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψεις να αναζητήσεις περισσότερες ιδέες και προτάσεις από τον οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι της ΙΚΕΑ, το σημείο εκκίνησης για να πραγματοποιήσεις ένα δυναμικό ξεκίνημα για μία καλύτερη ζωή, προς έναν καλύτερο κόσμο.