Κάνοντας τη βιωσιμότητα τρόπο ζωής μέσα από μικρές αλλαγές στο σπίτι

Κάνοντας τη βιωσιμότητα τρόπο ζωής μέσα από μικρές αλλαγές στο σπίτι

Το σπίτι μας είναι ένας μικρόκοσμος στον οποίο περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερού μας χρόνου.

Το σπίτι μας είναι ένας μικρόκοσμος στον οποίο περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερού μας χρόνου. Είναι ένα «καταφύγιο» στο οποίο αλληλεπιδρούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ένας χώρος που αναμφίβολα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας. Ομολογουμένως, αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μία περιήγηση στον προσωπικό μας χώρο, θα μπορούσε να μάθει πολλά για εμάς, αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, να ανακαλύψει τις συνήθειες, τις «ιεροτελεστίες» που ακολουθούμε από την ώρα που ξυπνάμε το πρωί, μέχρι την ώρα που κοιμόμαστε το βράδυ και οι οποίες, συνθέτουν την καθημερινότητά μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, αν επιθυμούμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας, καλωσορίζοντας μία καινούργια, καλύτερη μέρα για εμάς και τους κοντινούς μας ανθρώπους, τότε το σπίτι μας είναι το μέρος στο οποίο αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας. Και μία βελτίωση που οφείλουμε να κάνουμε, λαμβάνοντας υπόψη μας τις υποδείξεις των περιβαλλοντολόγων, είναι να διαμορφώσουμε έναν βιώσιμο, ωφέλιμο τρόπο ζωής, ο οποίος θα έχει έναν θετικό αντίκτυπο για την ανθρωπότητα και κυρίως, για το μεγάλο «σπίτι» όλων μας, δηλαδή τον πλανήτη μας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι διαμορφώνοντας ένα σπίτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, όχι μόνο λαμβάνουμε μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του πλανήτη, αλλά συγχρόνως, καλλιεργούμε και στα μικρότερα μέλη της οικογένειας, την αγάπη και τον σεβασμό για το οικοσύστημα. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να βάλουμε την έννοια της βιωσιμότητας στην καθημερινότητά μας στο σπίτι; Να επενδύσουμε σε μικρές αλλαγές, οι οποίες σε βάθος χρόνου, θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Περιορίζουμε τηνάσκοπη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας

Η άσκοπη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα σπίτι, όχι μόνο επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά αυξάνει το οικολογικό μας αποτύπωμα και συχνά, τους λογαριασμούς μας, βγάζοντάς μας έτσι εκτός προϋπολογισμού. Ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε λειτουργία αναμονής ή sleep mode, φορτιστές συσκευών που παραμένουν στις πρίζες ενώ δεν χρησιμοποιούνται, είναι μόνο μερικά από τα λάθη που κάνουμε καθημερινά και μπορούμε να διορθώσουμε, εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα. Ένα ακόμη βήμα που θα μας βοηθά να εξοικονομούμε ενέργεια στο σπίτι, είναι το να αντικαταστήσουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με σύγχρονους LED λαμπτήρες, οι οποίοι είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, καταναλώνοντας έως και 85% λιγότερη ενέργεια, ενώ έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ειδικότερα σε μικρούς χώρους, όπως το δωμάτιο των παιδιών, το υπνοδωμάτιο ή το γραφείο, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό με λαμπτήρα LED, το οποίο θα φωτίζει λειτουργικά τον χώρο μας, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Βάζουμε τον έλεγχοτης ηλεκτρικής ενέργειας στο… τσεπάκι μας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο φωτισμός του σπιτιού μας είναι η κύρια πηγή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Παρόλα αυτά, πέρα από τους λαμπτήρες που χρησιμοποιούμε και τη διάρκεια που μένουν τα φώτα ανοιχτά στο σπίτι μέσα στην ημέρα, η ένταση του φωτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Σε αυτό το πρόβλημα, μας προσφέρει μία «έξυπνη» λύση το προηγμένο και εύχρηστο τηλεχειριστήριο TRÅDFRI, το οποίο μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε έως και δέκα λαμπτήρες ή πάνελ φωτισμού, μέσω της εφαρμογής IKEA Home smart. Εμείς το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε ομάδες πηγών φωτός και έπειτα, θα μπορούμε να τις ελέγχουμε όπως επιθυμούμε, ώστε να είναι φωτεινός και λειτουργικός ο χώρος μας.

Λέμε «ναι» στηνπιο προσεκτική και μετρημένη κατανάλωση νερού στο σπίτι

Η άνεση με την οποία έχουμε συνηθίσει να ανοίγουμε τη βρύση της κουζίνας ή του μπάνιου, μας δίνει την ψευδαίσθηση πως το νερό είναι ένα αγαθό που υπάρχει σε αφθονία στον πλανήτη, ενώ στην πραγματικότητα μόνο το 3% της παγκόσμιας ποσότητας νερού είναι φρέσκο. Όταν όμως συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για έναν πολύτιμο φυσικό πόρο, ο οποίος λιγοστεύει καθημερινά, ίσως να γίνουμε λίγο πιο προσεκτικοί με την κατανάλωσή του. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Μία καλή ιδέα είναι να τοποθετήσουμε μία μπαταρία νιπτήρα με ειδικό μηχανισμό εξοικονόμησης νερού και ενέργειας. Γιατί; Διότι ο ειδικός αυτός μηχανισμός αναμιγνύει τον αέρα με το νερό και με αυτόν τον τρόπο, μειώνει έως και 50% την κατανάλωση του νερού, διατηρώντας την πίεσή του στο επιθυμητό επίπεδο. Με τον συγκεκριμένο μηχανισμό, μπορούμε να καταναλώνουμε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για να ζεσταθεί το νερό και ακόμη λιγότερη ενέργεια στην περίπτωση που η μπαταρία του μπάνιου διαθέτει λειτουργία εκκίνησης με κρύο νερό. Για να ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερους τρόπους εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, μάλιστα, μπορούμε επίσης να επισκεφτούμε τον online οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι της ΙΚΕΑ, από τον οποίο θα αντλήσουμε ιδέες, προτάσεις και συμβουλές για τις μικρές αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο και καλύτερο σπίτι. Το σίγουρο είναι πως η μετρημένη κατανάλωση νερού, έχει μεγάλη σημασία για όλους μας, τόσο οικονομική, όσο και περιβαλλοντική.

Αλλάζουμε μπαταρίεςκαι βελτιώνουμε τις συνήθειες της οικογένειας

Αρκεί να σκεφτούμε πόσα παιδικά παιχνίδια και πόσες μικροσυσκευές, όπως χειριστήρια ή ηλεκτρονικά ρολόγια, λειτουργούν με μπαταρίες, για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλκαλικές μπαταρίες που χρησιμοποιούμε και καταλήγουν κάθε μήνα στον κάδο των απορριμμάτων, επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και το πορτοφόλι μας. Σίγουρα, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η ΙΚΕΑ έχει αποφασίσει ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα προχωρήσει σε οριστική διακοπή πώλησης των αλκαλικών μπαταριών, τις οποίες θα αντικαταστήσει με επαναφορτιζόμενες. Συνεπώς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της, λέγοντας «ναι» σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής και επιλέγοντας προϊόντα που μας βοηθούν να περιορίζουμε τα απορρίμματα του νοικοκυριού μας. Αν θέλουμε, λοιπόν, να έχει η καθημερινότητά μας έναν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και να συστήσουμε στα παιδιά μας τη σημασία μιας «πράσινης» καθημερινότητας, μπορούμε να επενδύσουμε σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και σε έναν φορτιστή μπαταρίας. Πρόκειται για δύο απλές προσθήκες, που θα βελτιώσουν τις συνήθειές μας και θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε μία πιο υπεύθυνη καθημερινότητα.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα βήματα που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε για να βελτιώσουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και μέσα από αυτό, να αναβαθμίσουμε και την ποιότητα ζωής μας, υιοθετώντας έναν ωφέλιμο τρόπο ζωής, που μπορεί να έχει έναν μεγάλο και θετικό αντίκτυπο για το «σπίτι» όλων μας, δηλαδή για τον πλανήτη Γη.