Τα sustainability trends που ήρθαν για να μείνουν

Τα sustainability trends που ήρθαν για να μείνουν

Τα τελευταία χρόνια, η λέξη «βιωσιμότητα» αποτελεί έναν όρο που ακούμε όλο και πιο συχνά, καθώς αποτελεί την πιο καίρια απάντηση στο οικολογικό πρόβλημα. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι διανύουμε μία καθοριστική εποχή για το μέλλον του οικοσυστήματος, εύλογο είναι πως αρκετοί από εμάς έχουμε μπει στη διαδικασία να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να αναζητήσουμε τους βιώσιμους τρόπους, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να λάβουμε μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του πλανήτη.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, λοιπόν, πως εμείς είμαστε εκείνοι που με τις πράξεις μας θα ανατρέψουμε την παρούσα κατάσταση, διαμορφώνοντας μία καθημερινότητα πιο φιλική προς το περιβάλλον, η οποία θα «αγκαλιάζει» και δεν θα επιβαρύνει τον πλανήτη. Το ερώτημα είναι, βέβαια, πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε συνήθειες ετών, ώστε να έχουν οι πράξεις μας έναν θετικό αντίκτυπο για το μεγάλο «σπίτι» όλων μας; Πώς θα μετατρέψουμε έννοιες, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση και η βιωσιμότητα, σε αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητάς μας, περιορίζοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα;

Τα πράγματα είναι απλά και περισσότερο εύκολα, από όσο πιστεύουμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Διότι αρκούν μερικές μικρές αλλαγές στο σπίτι μας και λίγη έμπνευση από τα κορυφαία sustainability trends της εποχής μας, για να κάνουμε τον προσωπικό μας χώρο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Και κάπως έτσι, δηλαδή υιοθετώντας απλές, βιώσιμες συνήθειες, θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα συμβάλλουμε έμπρακτα στη δημιουργία ενός θετικού αντίκτυπου για τον πλανήτη και σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Η έννοια τηςβιωσιμότητας που υπόσχεται να αναβαθμίσει την καθημερινότητά μας

Τους προηγούμενους μήνες, που περάσαμε αρκετό χρόνο στο σπίτι, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον προσωπικό μας χώρο και να εντοπίσουμε τα σημεία που επιδέχονται βελτίωσης. Έτσι, μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη, διαπιστώσαμε πως ο προσωπικός μας χώρος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα, αλλά και τον τρόπο ζωής μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η έννοια της βιωσιμότητας φέρνει την αναδιαμόρφωση του προσωπικού μας χώρου σε πρώτο πλάνο, αφού υπόσχεται ότι μεταβάλλοντας το σπίτι μας σύμφωνα με την επιθυμία μας για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, θα μας είναι πιο εύκολο να υιοθετήσουμε και τις ανάλογες συνήθειες. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας, αντικαθιστώντας τους συμβατικούς μας λαμπτήρες με σύγχρονους λαμπτήρες LED, οι οποίοι καταναλώνουν έως και 85% λιγότερη ενέργεια, ενώ έχουν 20 φορές μεγαλύτερη διάρκεια; Για παράδειγμα, ένα μοντέρνο φωτιστικό δαπέδου ή ένα επιτραπέζιο φωτιστικό, τα οποία χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, είναι δύο εξαιρετικές επιλογές για να δημιουργήσουμε μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα, καλωσορίζοντας μία καινούργια, καλύτερη μέρα για τον πλανήτη, η οποία θα ξεκινάει από το σπίτι μας.

Πώς μία eco-friendly μπαταρία μπορεί να κάνει τη διάφορα στη ζωή στο σπίτι

Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι ένα σοβαρό, σύγχρονο πρόβλημα, όπως η επιβάρυνση του πλανήτη, επιβάλλει να αναζητήσουμε και εξίσου σύγχρονες λύσεις. Και ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία προάγει η έννοια της βιωσιμότητας. Να καταφέρουμε, δηλαδή, να απαγκιστρωθούμε από συνήθειες που ανήκουν στο παρελθόν, ώστε σταδιακά να διαμορφώσουμε έναν πιο σύγχρονο και ωφέλιμο τρόπο ζωής, ο οποίος θα συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής. Παρόλα αυτά, αυτό δεν συνεπάγεται πως θα κάνουμε… άλματα, αλλά ότι μέσα από μικρές αλλαγές στο σπίτι και την καθημερινότητά μας, θα κάνουμε τη διαφορά για τον πλανήτη μας. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι και η αντικατάσταση των παραδοσιακών αλκαλικών μπαταριών με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Πρόκειται για μία μικρή αλλαγή που μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα και την ίδια ώρα, να περιορίσουμε τα απορρίμματά μας και συνεπώς, το οικολογικό μας αποτύπωμα. Και το παράδειγμα της ΙΚΕΑ είναι σίγουρα χαρακτηριστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού μέχρι το τέλος το 2021 η εταιρεία θα διακόψει την πώληση των αλκαλικών μπαταριών και θα τις αντικαταστήσει με επαναφορτιζόμενες. Πρόκειται για μία από τις βιώσιμες πρακτικές που ακολουθεί, σε μία προσπάθεια να μας παρακινήσει να στραφούμε σε έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον, προτείνοντάς μας προσιτές και εύκολες λύσεις, μέσα από τα προϊόντα και τη γνώση της.

«Έξυπνες» καισύγχρονες συσκευές που μας βοηθούν να εξοικονομούμε ενέργεια

Μπορεί η οικολογική κρίση που βιώνουμε να απαιτεί να λάβουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή της όμως, τα καλά νέα είναι πως η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε να διαθέτουμε τα σύγχρονα εργαλεία και τα smart gadgets, τα οποία μας επιτρέπουν να μην κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα της ζωής ή τις συνήθειές μας, στην προσπάθεια να ακολουθήσουμε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Ένα από αυτά τα «εργαλεία» είναι και μία «έξυπνη» φορητή επαγωγική εστία η οποία εκτός από το ότι έχει ψηφιακή οθόνη, την ίδια ώρα προστατεύει τα μικρότερα μέλη της οικογένειας με το ειδικό κλείδωμα ασφαλείας που διαθέτει. Μία φορητή επαγωγική εστία θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας φαγητά γρήγορα και εύκολα, εξοικονομώντας ενέργεια στο σπίτι και μειώνοντας σημαντικά το οικολογικό μας αποτύπωμα. Τοποθετώντας δε μία φορητή επαγωγική εστία στον πάγκο της κουζίνας, δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τις εστίες του φούρνου της κουζίνας, ειδικότερα όταν ετοιμάζουμε γρήγορα και μικρά γεύματα, ενώ περιορίζοντας την ενέργεια που καταναλώνουμε, θα περιορίζουμε και τα μηνιαία έξοδα του νοικοκυριού μας.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις κορυφαίες τάσεις στον τομέα της βιωσιμότητας, τις οποίες μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Αντλώντας ιδέες και έμπνευση από τον online οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι της ΙΚΕΑ, θα αποκτήσουμε ένα «πράσινο» και λειτουργικό σπίτι, το οποίο θα συνάδει με έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.