Πώς τα πρωινά μου απέκτησαν ξαφνικά μια eco-friendly διάσταση

Πώς τα πρωινά μου απέκτησαν ξαφνικά μια eco-friendly διάσταση

Αν πριν από μερικά χρόνια μου έλεγες ότι θα απολάμβανα το πρωινό μου σε ένα μπολ από μπαμπού, ότι θα γέμιζα την κουζίνα μου με eco-friendly προϊόντα και πως θα προσπαθούσα να ακολουθώ ένα zero waste lifestyle, ενδεχομένως δεν θα σε πίστευα. Όχι διότι δεν είχα περιβαλλοντικές ανησυχίες, αλλά γιατί πίστευα πως θα ήταν πολύ πιο δύσκολο από όσο φανταζόμουν, το να κάνω το σπίτι μου πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Αυτό που διαπίστωσα τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, είναι πως αρκούν μερικές μικρές αλλαγές για να αποκτήσει κάποιος μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι, μία καθημερινότητα που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του και την ίδια ώρα, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό του οικολογικού του αποτυπώματος. Έχοντας περάσει αρκετούς μήνες στο σπίτι, λοιπόν, λόγω των νέων δεδομένων στη ζωή μας, η επιστροφή μου σε πιο κανονικούς ρυθμούς, με βρήκε να έχω ανάγκη από ανανέωση. Και αυτή ακριβώς η ανανέωση, έπρεπε να γίνει στη δική μου περίπτωση από το σπίτι μου και με αφετηρία, ένα δωμάτιο του σπιτιού από το οποίο ξεκινώ την κάθε μου μέρα, δηλαδή την κουζίνα μου.

Χρειάστηκαν συνεπώς μερικές απλές μετατροπές, λίγες νέες προσθήκες για να δώσω στα πρωινά μου μία πιο eco-friendly διάσταση και να κάνω την κάθε μέρα που ξεκινάει από αυτό, μία καλύτερη μέρα για εμένα και το περιβάλλον. Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις να αποκτήσεις και εσύ μία πιο sustainable καθημερινότητα, έναν ωφέλιμο τρόπο ζωής, ο οποίος θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στο κείμενο που ακολουθεί θα βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, τον χρήσιμο οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι, αλλά και τους «συμμάχους» που θα ενισχύσουν την προσπάθειά σου, ώστε κάθε πρωί να καλωσορίζεις μία καινούργια, καλύτερη μέρα.

Εναλλακτικέςανανεώσιμες πρώτες ύλες που αντικαθιστούν το πλαστικό μίας χρήσης

Θέλοντας να μετατρέψω το σπίτι μου σε ένα πράσινο, eco friendly «καταφύγιο», έπρεπε να εστιάσω λίγο περισσότερο την προσοχή μου στη ρουτίνα μου, δηλαδή στις μικρές, καθιερωμένες «ιεροτελεστίες» που ακολουθώ, από νωρίς το πρωί που θα ξυπνήσω, μέχρι το βράδυ που θα επιστρέψω στο κρεβάτι μου. Κάπως έτσι, παρατηρώντας λίγο καλύτερα τον εαυτό μου για μία εβδομάδα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το πρώτο και ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο που χρειαζόταν να ξεπεράσω, ώστε να κάνω τη βιωσιμότητα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, ήταν η ευκολία που μου παρείχε το πλαστικό μίας χρήσης.

Αυτό που δεν γνώριζα, βέβαια, ήταν πως υπήρχαν πολλές βιώσιμες επιλογές υλικών, τα οποία ήταν εξίσου ανθεκτικά, ελαφριά και ευέλικτα με το πλαστικό, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτό ήταν που με παρακίνησε να προσθέσω στην κουζίνα μου ένα μοντέρνο μπολ σερβιρίσματος κατασκευασμένο από μπαμπού, δηλαδή από ένα ανανεώσιμο υλικό που προέρχεται από ζωντανές πηγές, οι οποίες μπορούν να ανανεωθούν με τον ίδιο ρυθμό που χρησιμοποιούνται. Έτσι, τα πρωινά που ετοιμάζω το πρώτο γεύμα της ημέρας, σκέφτομαι ότι έκανα κάτι, έστω και μικρό, για να προστατεύσω το περιβάλλον.

Πώς μία zero waste καθημερινότητα περιορίζει το οικολογικό μου αποτύπωμα

Περιορίζοντας σταδιακά το πλαστικό μίας χρήσης από την κουζίνα μου και εμβαθύνοντας σε μία sustainable φιλοσοφία, ήξερα πως είχε έρθει η στιγμή να περάσω στο επόμενο στάδιο, το επόμενο βήμα που θα με βοηθούσε να μειώσω το περιβαλλοντικό μου αποτύπωμα. Διαβάζοντας άρθρα και βλέποντας βίντεο σχετικά με μία βιώσιμη καθημερινότητα, δεν άργησα να ανακαλύψω τον οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι της ΙΚΕΑ, μέσα από τον οποίο άντλησα τις πληροφορίες που χρειαζόμουν, για να ενδώσω στο zero waste κίνημα, δηλαδή σε έναν τρόπο ζωής που στοχεύει στον περιορισμό των απορριμμάτων και σε μία καλύτερη, πιο αποτελεσματική και ωφέλιμη διαχείριση των πόρων.

Με αυτόν τον τρόπο, μπόρεσα να επανεκτιμήσω την αξία των καθημερινών αντικειμένων, να γίνω πιο ευρηματική στην επισκευή και την επαναχρησιμοποίηση πραγμάτων, τα οποία υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν στον κάδο απορριμμάτων. Επιπλέον, άρχισα να επενδύω στο «θαύμα» της ανακύκλωσης, προσθέτοντας έναν ακόμη κάδο στην κουζίνα μου και τοποθετώντας στο παράθυρο ένα στόρι πλήρους συσκότισης, το οποίο διαθέτει ύφασμα από πολυεστέρα, που έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Μάλιστα, η συγκεκριμένη προσθήκη με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πως επενδύοντας σε αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί με πρώτη ύλη τα απόβλητα, μειώνω σημαντικά την κατανάλωση νέων πρώτων υλών αλλά και το οικολογικό μου αποτύπωμα.

Επενδύοντας σε βιώσιμα υλικά με μεγαλύτερηδιάρκεια ζωής

Φυσικά, αυτή η συναρπαστική «διαδρομή» προς τον κόσμο της βιωσιμότητας, δεν περιορίζεται μόνο στον προσωπικό μου χώρο ή την κουζίνα μου. Ομολογουμένως, η κουζίνα ήταν το σημείο εκκίνησης αυτού του «ταξιδιού», αλλά πραγματοποιώντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μου εκτός σπιτιού, ξέρω πως συμμετέχω σε μία μεγάλη αλλαγή για ένα καλύτερο μέλλον. Ακριβώς για αυτό, έχω πάντα και παντού μαζί μου ένα εύχρηστο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για το νερό μου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ και παραμένω πιστή στον οικολογικό τρόπο ζωής που με εκφράζει, εντός και εκτός σπιτιού.

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως η στροφή προς μία sustainable καθημερινότητα δεν είναι μία βιαστική απόφαση, αλλά μία καθημερινή, δια βίου προσπάθεια. Συνεπώς, μην γίνεσαι αυστηρή με τον εαυτό σου και μην δίνεις μεγαλεπήβολες υποσχέσεις, αλλά συνέχισε να πραγματοποιείς ένα μικρό βήμα κάθε μέρα, αντλώντας πληροφορίες από τον οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι της ΙΚΕΑ. Να είσαι σίγουρη πως σύντομα, θα υποδεχθείς καινούργιες, καλύτερες μέρες που θα ξεκινούν από εσένα και το σπίτι σου.

#IKEAviosimotita #KalyteriZoi #ikeagreece #zoumemazi