Liliane Bettencourt: Η ισχυρή γυναίκα πίσω από τον κολοσσό L'Oréal

Γράφει η Μαρία Ροδίτη

Βίος και πολιτεία. Μόνο αυτή η έκφραση μπορεί να χαρακτηρίσει απόλυτα τη Liliane Bettencourt, την ισχυρή γυναίκα που βρισκόταν για χρόνια πίσω από τον κολοσσό L'Oréal. Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Παρίσι, η Liliane μόλις στα πέντε της χρόνια έμεινε ορφανή από μητέρα. Ο πατέρας της δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να ξαναπαντρευτεί και έτσι αφοσιώθηκε αμέσως στην ίδια και στην εταιρεία καλλυντικών που είχε δημιουργήσει.

Η επιχείρηση του χημικού Eugene Schueller (έτσι λεγόταν ο πατέρας της Liliane Bettencourt) παρήγαγε βαφές μαλλιών το πρώτο διάστημα λειτουργίας της. Μέρα με τη μέρα, όμως, άρχισε να εξελίσσεται μέχρι που ήρθε η στιγμή της παραγωγής σαμπουάν, λοσιόν και άλλων προϊόντων ομορφιάς. Στα 15 της χρόνια, η Liliane Bettencourt άρχισε να εργάζεται κανονικά στην οικογενειακή επιχείρηση ξεκινώντας, βέβαια, από πολύ χαμηλά. Στην αρχή, λοιπόν, έφτιαχνε πούδρες και επικολλούσε ετικέτες στα σαμπουάν. Πέρασε από όλα σχεδόν τα πόστα. Μόνο έτσι θα μπορούσε μια μέρα- όπως έλεγε ο πατέρας της- να καταφέρει να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης, όπως και τελικά έγινε.

Η ισχυρή γυναίκα της πολυεθνικής L'Oréal, Liliane Bettencourt

Στα 1950 η Liliane παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό, André Bettencourt (εξ ου και το επίθετό της), ο οποίος διετέλεσε υπουργός στις γαλλικές κυβερνήσεις των δεκαετιών '60 και '70 επί Σαρλ Ντε Γκωλ, για να αναλάβει κάποια χρόνια αργότερα καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου της L'Oréal. Το 1953 ήρθε στη ζωή η κόρη του ζευγαριού, Francoise, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1957, ο Eugene Schueller άφησε την τελευταία του πνοή με τον κολοσσό L'Oréal να περνά καθολικά και επίσημα πια στα χέρια της 34χρονης τότε κόρης του, Liliane Bettencourt.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η «χρυσή» κληρονόμος της L'Oréal έζησε… μια πολύκροτη ζωή γεμάτη πλούτη, αλλά και σκάνδαλα. Συναναστρεφόταν καθημερινά με την ελίτ της γαλλικής κοινωνίας, απολάμβανε δείπνα με Γάλλους πολιτικούς, ενώ ενεπλάκη με την κόρη της σε μια απίστευτη δικαστική διαμάχη, που οδήγησε εν τέλει το 2012 στην καθαίρεσή της από το διοικητικό συμβούλιο της L'Oreal και στην αντικατάστασή της από τον εγγονό της. Η Francoise έσυρε τη μητέρα της στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της και λέγοντας ότι είχε πέσει θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης από τον επί χρόνια στενό φίλο της και φωτογράφο, Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ. Η Liliane Bettencourt ήδη από το 2011 θεωρείτο ανίκανη να διαχειριστεί τις υποθέσεις της έπειτα από ιατρική έκθεση που έδειχνε ότι πάσχει από άνοια και Αλτσχάιμερ από το 2006. Έτσι, το 2012 σταμάτησε να συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της L' Oreal. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2017 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Η Liliane Bettencourt με τον εγγονό της, Jean Victor Meyers, το 2012

Η ταραχώδης σχέση της Bettencourt με την κόρη της

Η Liliane Bettencourt είχε μία και μοναδική κόρη, τη Francoise Bettencourt Meyers, η οποία γεννήθηκε το 1953. Οι σχέσεις τους ποτέ δεν ήταν καλές. Πάντα ανάμεσά τους υπήρχε ένα τεταμένο κλίμα. «Είναι καλύτερα έτσι. Κουράστηκα στη ζωή μου να παλεύω για σχέσεις που δεν περπατούν. Ας πούμε πως απλώς δεν είχαμε την τύχη να καταλάβουμε η μία την άλλη. Ας τα αφήσουμε έτσι τα πράγματα», είχε πει σε συνέντευξή της στο παρελθόν η Liliane Bettencourt.

Οι δηλώσεις, ωστόσο, της ισχυρής κυρίας της L’Oréal δεν περιορίστηκαν σε απλές κουβέντες που αφορούσαν τις διαφωνίες με την κόρη της. Η Liliane μίλησε ουκ ολίγες φορές με μεγάλη σκληρότητα για τη Francoise, υποστηρίζοντας πως ήταν πάντα ένα πλάσμα ανικανοποίητο, ένας άνθρωπος καθόλου δραστήριος, μια κόρη που αδιαφορούσε πλήρως για όσα συνέβαιναν στην εταιρεία. Γι’ αυτό, άλλωστε, και δεν έγινε καμία προσπάθεια από πλευράς της Liliane να εκπαιδεύσει την κόρη της, ώστε να τη διαδεχτεί στον «θρόνο» του Ομίλου.

Οι σχέσεις μητέρας και κόρης, βέβαια, έγιναν ακόμη χειρότερες όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της Francoise και σύζυγος της Liliane, André Bettencourt, τον Νοέμβριο του 2007. Λίγο καιρό μετά, η Francoise έκανε αγωγή στη μητέρα της διεκδικώντας το μερίδιό της στην εταιρεία. Κατήγγειλε, όμως, και τον επί χρόνια φίλο της Liliane και φωτογράφο, Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, κατηγορώντας τον για δόλια εκμετάλλευση της μητέρας της.  

Η Liliane Bettencourt με την κόρη της, Francoise Bettencourt Meyers, το 2011

Η «υπόθεση Bettencourt»

Σε ηλικία 65 ετών, η Liliane Bettencourt γνωρίζει τον – κατά 25 χρόνια νεότερό της- Γάλλο συγγραφέα, καλλιτέχνη και celebrity φωτογράφο Φρανσουά-Ανρί Μπανιέ, ο οποίος επρόκειτο να τη φωτογραφίσει για το γαλλικό περιοδικό «Egoïste». Αμέσως δημιουργείται μια σχέση, η οποία αποτελούσε συχνά-πυκνά θέμα συζήτησης της ελίτ- και όχι μόνο- του Παρισιού. Άλλοι υποστήριζαν πως επρόκειτο απλώς για δύο πολύ καλούς φίλους. Άλλοι μιλούσαν για ένα σκανδαλώδες ζευγάρι της Γαλλίας, το οποίο – όμως- δεν είχε κοιμηθεί ποτέ μαζί.

Η αδυναμία, πάντως, του ενός προς τον άλλον ήταν πασιφανής. Ειδικά της Liliane προς το πρόσωπο του François-Marie Banier. Η χρυσή κληρονόμος του κολοσσού L'Oréal είχε χαρίσει στον celebrity φωτογράφο δώρα αξίας 1 δις ευρώ, μεταξύ των οποίων μια ασφάλεια ζωής αξίας 253 εκατομμυρίων ευρώ το 2003, μια δεύτερη ασφάλεια ζωής αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ το 2006, έργα τέχνης (ανάμεσά τους και έργα του Πικάσο), μετρητά εκατομμυρίων ευρώ και έναν μόνιμο μηνιαίο μισθό από τη L'Oréal.

Παρατηρώντας, λοιπόν, όλα αυτά και παίρνοντας πληροφορίες από το υπηρετικό προσωπικό της Liliane Bettencourt για αυτήν την ιδιόμορφη σχέση, η κόρη της προχώρησε σε καταγγελία εναντίον του διάσημου Γάλλου φωτογράφου. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα, όμως… η Φρανσουάζ Μπετανκούρ δεν σταμάτησε εκεί. Έφτασε σε σημείο να προσπαθεί να κηρύξει τη μητέρα της ανίκανη να διαχειρίζεται την περιουσία και τον κολοσσό L'Oréal.

Όσο για τη Liliane Bettencourt; Συνέχισε κανονικά την κοινωνική της ζωή και διαλαλούσε στις συνεντεύξεις της πως επιθυμεί η κόρη της να την αφήσει ήσυχη, ώστε τόσο η μία όσο και η άλλη να κάνουν τη ζωή τους ελεύθερα.

Ο φωτογράφος François-Marie Banier

Το πολιτικό σκάνδαλο και η εμπλοκή Σαρκοζί

Τον Ιούνιο του 2010, και ενώ η «υπόθεση Bettencourt» με τον φωτογράφο βρισκόταν σε εξέλιξη, η Liliane Bettencourt ενεπλάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε πως ο μπάτλερ της Bettencourt είχε ηχογραφήσει κρυφά συνομιλίες της ίδιας με τον οικονομικό της σύμβουλο, Patrice de Maistre, κατά τη διάρκεια των οποίων η ισχυρή κυρία της L'Oréal έλεγε στον de Maistre ότι απέφυγε την καταβολή φόρων διατηρώντας ένα σημαντικό ποσοστό μετρητών σε αδήλωτους λογαριασμούς ελβετικής τράπεζας.

Σε αυτές τα ηχογραφημένα tapes, υπήρξε επίσης συνομιλία της Bettencourt με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, Eric Woerth. Ο Woerth ζητούσε τότε από τη σιδηρά κυρία της L'Oréal να προσλάβει τη σύζυγό του στο οικονομικό επιτελείο της, την ίδια ώρα που ο ίδιος διεξήγαγε εκστρατεία για να πιάσει τους πλούσιους φοροφυγάδες.

Έναν μήνα μετά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2010, το πολιτικό σκάνδαλο πήρε κι άλλες διαστάσεις, όταν η πρώην λογίστρια της Liliane Bettencourt, Claire Thibout, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή της στον γαλλικό ιστότοπο Mediapart, ότι οι συντηρητικοί Γάλλοι πολιτικοί δέχονταν συχνά φακέλους γεμάτους με μετρητά από την Bettencourt. Ειδικότερα, η Thibout αποκάλυψε ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Eric Woerth, έλαβε έναν φάκελο με 150.000 ευρώ σε μετρητά, τον Μάρτιο του 2007, για την προεδρική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί. Οι αποκαλύψεις δεν σταμάτησαν εκεί. Η Thibout συνέχισε λέγοντας ότι ο Νικολά Σαρκοζί επισκεπτόταν πολύ συχνά τη Liliane Bettencourt στο σπίτι της, όσο ήταν δήμαρχος στο Neuilly-sur-Seine, από το 1983 μέχρι το 2002, και λάμβανε φακέλους με μετρητά.


Η σιδηρά κυρία της L'Oréal,  Liliane Bettencourt

Μερικές μέρες αργότερα, η πρώην λογίστρια της Bettencourt ανέφερε ότι πιέστηκε από την αστυνομία να ανακαλέσει την κατάθεσή της σχετικά με τα παράνομα χρήματα προς τον Νικολά Σαρκοζί. Ο Sarkozy και ο Woerth, βέβαια, αρνήθηκαν κάθε κατηγορία. Μετά από αυτούς τους ισχυρισμούς, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι και στο γραφείο του οικονομικού συμβούλου της Bettencourt, Patrice de Maistre, ο οποίος διηύθυνε την Clymène, την εταιρεία που διαχειριζόταν τον πλούτο της Bettencourt.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το σκάνδαλο Bettencourt αμαύρωσε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί για την ανάληψη της Γαλλικής Προεδρίας το 2012. Το αποτέλεσμα ήταν ο Sarkozy να χάσει τις εκλογές από τον Φρανσουά Ολάντ και να τεθεί η υπόθεση υπό επίσημη έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του από την Μπετανκούρ. Ωστόσο, οι κατηγορίες σε βάρος του κατέπεσαν το 2013, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ο φωτογράφος Μπανιέρ, από την άλλη, το 2015 κρίθηκε ένοχος για εκμετάλλευση της Liliane Bettencourt και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Επίσης, του επεβλήθη πρόστιμο 350.000 ευρώ και διετάχθη να πληρώσει αποζημίωση 158 εκατομμυρίων ευρώ.


Η Liliane Bettencourt

Η τελευταία δεκαετία της ζωής της Liliane Bettencourt

Η Liliane Bettencourt ήταν ένας αεικίνητος, δραστήριος άνθρωπος μέχρι το τέλος της ζωής της. Ήταν, βέβαια, και μια πολύ όμορφη γυναίκα. Τα περισσότερα και δη τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της ζούσε σε μια έπαυλη στο Νεϊγύ, σε ένα από τα πιο πλούσια και δημοφιλή προάστια του Παρισιού. Μαζί της ζούσαν και δεκάδες υπηρέτες, από μαγείρισσες και καμαριέρες, μέχρι κομμωτές, στυλίστες και γυμναστές, που φρόντιζαν να καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο τις δικές της ανάγκες, αφού στη βίλα ήταν ολομόναχη.

Η καθημερινότητά της διαμορφωνόταν ως εξής: η Liliane ξυπνούσε στις επτά το πρωί, έτρωγε ένα πλούσιο πρωινό με φρούτα, χυμούς, ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα και συνέχιζε διαβάζοντας εφημερίδες και περιοδικά, ώστε να είναι ενημερωμένη για τα πάντα. Ήθελε να τα γνωρίζει όλα!

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί, η κυρία L'Oréal κολυμπούσε στην πισίνα της βίλας της για περίπου πενήντα λεπτά της ώρας, πάντα υπό τις οδηγίες του προσωπικού γυμναστή της. Από εκεί και έπειτα, ασχολείτο όλη την ημέρα με επαγγελματικά ζητήματα, κάνοντας όμως ένα μεσημεριανό διάλειμμα μίας ώρας.


Η Liliane Bettencourt ήταν μέχρι το τέλος της ζωής της μια αεικίνητη και εντυπωσιακή κυρία


Σχεδόν καθημερινά η Liliane Bettencourt συναντούσε τους δικηγόρους της, οι οποίοι της έδιναν ενδελεχή αναφορά για όσα συνέβαιναν στα κεντρικά της εταιρείας, αλλά και σε όλα τα παραρτήματα σε κάθε γωνιά της γης. Συχνά, μάλιστα, η κληρονόμος επισκεπτόταν και τα αμπέλια της, στην περιοχή του Σεν Εμιλιόν, όπου παράγεται το πολύ γνωστό κρασί Chateau Cheval Blanc.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2017, η Bettencourt έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών. Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε η κόρη της, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ, με μια λιτή δήλωσή της: «Η Liliane Bettencourt έφυγε ήσυχα, στο σπίτι της στο Παρίσι». Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Bettencourt θεωρείτο η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Τόσο το Bloomberg όσο και το Forbes την είχαν στην πρώτη θέση, με την καθαρή αξία της περιουσίας της να εκτιμάται στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

4 SHARES
DPG NETWORK
Πάσχα 2021: Έτσι θα γιορτάσουμε - Οι εκκλησίες, οι μετακινήσεις και τα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι

Πάσχα 2021: Έτσι θα γιορτάσουμε - Οι εκκλησίες, οι μετακινήσεις και τα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι

ECDC: Μπορούν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί μεταξύ εμβολιασμένων - Δεν χρειάζονται μάσκες, αποστάσεις

ECDC: Μπορούν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί μεταξύ εμβολιασμένων - Δεν χρειάζονται μάσκες, αποστάσεις

Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»

Τριπλό «χουνέρι» της Ελλάδας στον Ερντογάν: Το… φυσάει και δεν κρυώνει ο «σουλτάνος»

European Super League: Ήρθε, απείλησε και γκρεμίστηκε σαν «χάρτινος πύργος»

European Super League: Ήρθε, απείλησε και γκρεμίστηκε σαν «χάρτινος πύργος»

AstraZeneca - Johnson & Johnson: Τι γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις που σχετίζονται με τα δυο εμβόλια

AstraZeneca - Johnson & Johnson: Τι γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις που σχετίζονται με τα δυο εμβόλια

Τροχαίο στην Κρήτη: Έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες από τον πατέρα του 42χρονου Νάθαν

Τροχαίο στην Κρήτη: Έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες από τον πατέρα του 42χρονου Νάθαν

Πέθανε ο Τόμας Φριτς: Ο ξανθός πρίγκιπας της Έλενας Ναθαναήλ

Πέθανε ο Τόμας Φριτς: Ο ξανθός πρίγκιπας της Έλενας Ναθαναήλ

Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργίες μέσα στο χρόνο: Από 5 γίνονται 8

Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργίες μέσα στο χρόνο: Από 5 γίνονται 8

Μόλις είδαμε το μεγαλύτερο κόλπο της «Συμμορίας των 12»

Μόλις είδαμε το μεγαλύτερο κόλπο της «Συμμορίας των 12»

Θρίλερ με την εξαφάνιση 27χρονου Γάλλου χορευτή: «Ξεσκονίζουν» περιοχή του Πειραιά

Θρίλερ με την εξαφάνιση 27χρονου Γάλλου χορευτή: «Ξεσκονίζουν» περιοχή του Πειραιά

MasterChef Spoiler: «Άρωμα γυναίκας» στην τελική ευθεία για τον τελικό - Πότε θα γίνει

MasterChef Spoiler: «Άρωμα γυναίκας» στην τελική ευθεία για τον τελικό - Πότε θα γίνει

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Η απολογία Καλομοίρη και το μοιρολόι της μάνας Ξυλούρη

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Η απολογία Καλομοίρη και το μοιρολόι της μάνας Ξυλούρη