Rita Hayworth: Η σκοτεινή ζωή μιας λαμπερής γυναίκας!

Κατερίνα Ιωακείμ
Rita Hayworth: Η σκοτεινή ζωή μιας λαμπερής γυναίκας!

Της Κατερίνας Ιωακείμ

Ξημέρωνε μια υπέροχη μέρα στις ακτές της Πόλης των Αγγέλων. Προσπαθεί να αφουγκραστεί τους ήχους της ημέρας, να ακούσει τη γειτονιά να ξυπνάει. Το στρίγκλισμα μιας γκαραζόπορτας που ανοίγει, τα κλάματα του πιτσιρικά που δεν θέλει να πάει σχολείο, τον ήχο της εφημερίδας που πέφτει με δύναμη στην κλειδωμένη εξώπορτα. Έπρεπε να βιαστεί. Αν δεν βγάλει αμέσως τον σκύλο έξω, δεν θα προλάβει να μιλήσει στους γείτονες. Θα πρέπει να περιμένει τα μεσάνυχτα, όταν βγαίνουν για το τζόκινγκ που τους χαλαρώνει. Θα είναι πάλι όλη μέρα εντελώς μόνη. Χωρίς να πει μια λέξη. Χωρίς να έχει κάποιον απέναντί της να του χαμογελάσει. Να του πει μια ιστορία από τις μέρες της δόξας, τότε που όλοι οι άντρες έπεφταν στα πόδια της, τότε που το τηλέφωνό της χτυπούσε συνέχεια και την εκνεύριζε. Πώς ήταν δυνατόν να την είχαν ξεχάσει όλοι; Ακόμη και ο εαυτός της την ξεχνούσε πια.

Η Rita Hayworth άφησε την τελευταία της πνοή στις 14 Μαΐου 1987, σε ένα πολυτελές διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, μακριά από το λαμπερές Los Angeles που λάτρεψε. Επέστρεψε εκεί το σώμα της. Το πνεύμα της δεν είχε φύγει ποτέ. Εκείνη ήταν η πόλη της. Την αποχαιρέτησε το έθνος με δάκρυα στα μάτια. Η τηλεόραση έπαιζε το διάγγελμα του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ronald Reagan. «Η Rita Hayworth υπήρξε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της χώρας. Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή για τον αγώνα της με τη νόσο του Alzheimer. Για το θάρρος και την ειλικρίνειά της. Η Νancy και εγώ είμαστε πολύ λυπημένοι. Ήταν μια φίλη που θα μας λείψει». Τώρα τη θυμήθηκαν όλοι! Τουλάχιστον την θυμήθηκαν σαν σταρ. Ήταν μόλις 68 χρόνων. Έμοιαζε πολύ μεγαλύτερη. Μακάρι να γύριζε ο χρόνος πίσω…

Brooklyn, 7 Οκτωβρίου 1918. To πρώτο κλάμα της Margarita Carmen Cansino έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα του Eduardo Cansino και της Volga Hayworth. Το κοριτσάκι τους! Μακάρι να ήταν καλότυχο! Δεν είχαν πολλά να του δώσουν αλλά έκαναν μεγάλα όνειρα για εκείνη. Ήθελαν να ζήσει το δικό τους όνειρο. Εκείνος δεν έγινε ποτέ μεγάλος χορευτής. Εκείνη δεν έγινε ποτέ η μεγάλη πρωταγωνίστρια. Που να ήξεραν!

Η MargaRita θα γινόταν το πιο λαμπρό αστέρι! Μια από τις πιο όμορφες γυναίκες στην ιστορία του θεάματος. 5 φορές εξώφυλλο στο θρυλικό Life. Τα media της Old Hollywood θα την αποκαλούσαν «The Love Goddess» (Η Θεά του Έρωτα). Θα έμενε στην ιστορία ως το πιο λαμπερό πλάσμα του αμερικανικού κινηματογράφου.

Ο Fred Aster θα έλεγε για εκείνη πως ήταν η καλύτερη χορεύτρια στο Hollywood. Η ίδια, όμως, θα μισούσε τον χορό.

Πέρασε βασανιστικά χρόνια με συνεχόμενες πρόβες που της επέβαλε ο πατέρας της για να έχουν δουλειά. Δεν βρήκε ποτέ το κουράγιο να του πει «όχι». Τι άλλο να έκανε άλλωστε; Δεν ήταν καλή μαθήτρια. «Είναι το πιο γλυκό και ευγενικό κορίτσι του σχολείου. Αλλά πολύ κακή μαθήτρια. Κάνει ό τι μπορεί. Αλλά δεν είναι καλή στα μαθήματα», έλεγε η δασκάλα της.

Έπρεπε να μάθει να χορεύει. «Δεν είχε φίλους. Δεν πήγαινε σχολείο. Δεν έπαιζε ποτέ με τα δύο αδέρφια της. Καθόταν στη βεράντα και τα κοιτούσε χωρίς να βγάζει άχνα. Όλη μέρα έκανε πρόβες στο σαλόνι με τον μπαμπά της. Κρυβόμασταν για να δούμε την “αλλόκοτη Μαργαρίτα”. Ο μπαμπάς της, ένας μικρόσωμος άντρας, την τραβολογούσε και την έβριζε συνέχεια. Δεν του αντιμιλούσε ποτέ», είπε η γειτόνισσα Loretta στη Barbara Leaming για την βιογραφία που κυκλοφόρησε το 1989 με τίτλο "If This Was Happiness" (Αν αυτό το λες ευτυχία!).

Σε ηλικία 8 ετών πήρε τον πρώτο της ρόλο (στην ταινία La Fiesta της Warner Bros) και από τα 12 της γυρνούσε με τον μπαμπά της τα casino όλης της χώρας για παραστάσεις. Είχε βάψει τα σκούρα καστανά μαλλιά της πολύ μαύρα για να μοιάζει μεγαλύτερη. Προσπαθούσε να χαμογελάει και να κοιτάει σαν μεγαλύτερη.

«Αφού εκείνος έχανε όλες τις εισπράξεις στα χαρτιά, την έστελνε να πιάσει ένα μεγάλο “ψάρι”… Αν επέστρεφε με άδεια χέρια, την τιμωρούσε με τις γροθιές του. Πάντα πρόσεχε να μην τη χτυπήσει στο πρόσωπο. Γιατί την άλλη μέρα είχαν παράσταση», διαβάζουμε στη βιογραφία της.

Κι όμως. Εκεί, στα ψεύτικα φώτα του Las Vegas θα γεννιόταν ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του κινηματογράφου κατά τη δεκαετία του '40. Θα πρωταγωνιστούσε σε 61 ταινίες, μέσα σε 37 χρόνια. Και θα ήταν δυστυχισμένη γι' αυτό.

Άλλαξε το όνομά της από Margarita Carmen Cansino σε Rita Hayworth και τα μαλλιά της από μαύρα σε κόκκινα για να κάνει καριέρα. Δεν ήταν τόσο απλό. Τίποτα στο Hollywood δεν είναι απλό.

Ήταν 17 ετών όταν ο ιδιοκτήτης της Columbia είδε στο πρόσωπό της μια σταρ. Το αποκλειστικό συμβόλαιο συνοδεύτηκε από… κάποιες αλλαγές. Επώνυμο, μαλλιά, πολλές επεμβάσεις κυρίως στο πρόσωπο. Είχε πρόβλημα τριχοφυΐας στο μέτωπο και έπρεπε να λυθεί!

Και δεν ήταν η πρώτη φορά που θα το προσπαθούσε αυτό.

Το 1937 παντρεύτηκε για πρώτη φορά. Ο πωλητής αυτοκινήτων Eddie Judson είχε τα διπλά της χρόνια. «Εγώ τον παντρεύτηκα από αγάπη, εκείνος για να κάνει μια επένδυση», θα πει αργότερα η ίδια.

Για να μην μοιάζει η μελαχρινή γυναίκα του με Λατίνα την υπέβαλλε σε οδυνηρές θεραπείες για να σπρώξει τις φύτρες των μαλλιών της προς τα πίσω.

«Για το καλό της καριέρας του την προέτρεπε να κοιμάται με ισχυρούς άντρες της πόλης»...


Μια μέρα της ζήτησε να πάει σε ένα σκάφος και να κοιμηθεί με το αφεντικό της Columbia, Harry Cohn, με τον οποία είχε μόλις υπογράψει συμβόλαιο. Εκείνη αρνήθηκε, ξεκινώντας τη μεγαλύτερη σύγκρουση χαρακτήρων στο παλιό Hollywood. Την έκανε σταρ αλλά της φερόταν σκληρά και την ταπείνωνε. Πήγαινε τουαλέτα μπροστά της”, καταγράφηκε στη βιογραφία της και ξέρω τι αναρρωτιέσαι αυτή τη στιγμή.

Τι σημαίνει "την έκανε σταρ";

Η Rita Hayworth έγινε έξαλλη όταν δημοσιογράφοι της είπαν ότι στρατός και επιστήμονες που μετείχαν στο πείραμα των Νήσων Μάρσαλ είχαν δώσει το όνομά της σε ατομική βόμβα (επειδή η ίδια ήταν… sex-bomb) και τοποθετήσει πάνω σε αυτήν μια φωτογραφία της. Το τελευταίο αποδείχτηκε φήμη. Η βόμβα λεγόταν όντως Rita Hayworth!

Φήμες για ερωτική σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της στη Gilda, Glenn Ford, προκάλεσαν έκρηξη ζήλιας του Harry Cohn. Έβαλε μικρόφωνα στο καμαρίνι της για να μάθει την αλήθεια. Αποκαλύφθηκαν όλα μετά τον θάνατό της. Ήταν εραστές μόνο για όσο διήρκεσαν τα γυρίσματα!

Εκείνη τότε ήταν παντρεμένη με τον Orson Welles με τον οποίο είχε μια κόρη, την Ρεβέκκα. «H Rita ήξερε για τον κοριό αλλά δεν τον κατέστρεψε γιατί φοβόταν αντίποινα». Δήλωσε μια καθαρίστρια των στούντιο.

«Εκείνος την απατούσε, όσο ακόμα ήταν έγκυος, με την πλούσια κληρονόμο Gloria Vanderbilt, με πόρνες και με την Judy Garland», γράφουν τα σκανδαλοθηρικά έντυπα της εποχής. Κι όμως. Την είχε ερρωτευτεί τόσο πολύ!

Βρισκόταν στην Βραζιλία για γυρίσματα όταν έπεσε στα χέρια του ένα περιοδικό Life με τη φωτογραφία της Hayworth. «Εκείνη τη στιγμή, εκείνη την μέρα του Αυγούστου, ήξερα τι έπρεπε να κάνω», εξομολογήθηκε ο ίδιος στα media.

O Orson Welles παντρεύτηκε την Rita Hayworth στις 7 Σεπτεμβρίου 1943 στη Santa Monica, σε ένα lunch break των γυρισμάτων που εκείνη έκανε για την ταινία Cover Girl.

Η Hayworth έκανε πέντε γάμους. Όλοι τους δυστυχισμένοι. Όπως και οι περισσότερες σχέσεις της. «Οι άντρες κοιμούνται με την Τζίλντα, αλλά ξυπνούν μαζί μου», είχε δηλώσει η ίδια.

«Ένιωσα πως είχε κάτι βαθιά μέσα της που δεν μπορούσα να αλλάξω. Μοναξιά, θλίψη… κάτι που με τραβούσε στον βυθό. Έπρεπε απλώς να φύγω μακριά», δήλωσε ένας εραστής της. Ο Kirk Douglas.

«Όλη της η ζωή ήταν πόνος», είπε για εκείνη ο Orson Welles.

Η Καλιφόρνια δεν την χωρούσε πια. Έγινε η πρώτη αληθινή πριγκίπισσα του Hollywood. Το 1948 γνώρισε τον πρίγκιπα Aly Khan στις Κάννες. Τον παντρεύτηκε ένα χρόνο μετά ενώ ήταν παντρεμένη με τον Orson Welles!

Έσπασε το συμβόλαιο με την Columbia και έφυγε από την Αμερική.

Η πρώτη φορά που ο πρίγκιπας είχε δει την Rita ήταν στο Παρίσι, σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά στον Πύργο του Eiffel. Φορούσε ένα συγκλονιστικό Pierre Balmain φόρεμα, εμπνευσμένο από ρούχο της Francoise de Montespan, ερωμένης του Βασιλιά Λουδοβίκου XIV. Μιλούσε γαλλικά και τον κοιτούσε στα μάτια.

Την κυνήγησε πολύ! Την ακολούθησε στη γαλλική Ριβιέρα, γέμιζε τα δωμάτιά της με λουλούδια, έστελνε δώρα στα ξενοδοχεία που έμενε από το private jet του όταν δεν μπορούσε να είναι κάπου κοντά της. Έφτασε στο σημείο να πληρώσει μια χαρτορίχτρα για να της πει ψέματα, πως το πεπρωμένο της την ήθελε μαζί του. Είχε μάθει πως η Ρίτα πίστευε πολύ στο πεπρωμένο...

Στις 28.12.1949 γέννησε την κόρη της πριγκίπισσα Yasmine. Ήταν ευτυχισμένη; Όχι!

Δεν μπορούσε να μάθει καλά γαλλικά, δεν γινόταν αποδεκτή από το περιβάλλον του πρίγκιπα, δεν έκανε ποτέ φίλους τους φίλους του. Επίσης εκείνος την απατούσε!

Τον Μάρτιο του 1951 πήρε τις κόρες της, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και γύρισε στην Columbia για να συνεχίσει αυτό που ήξερε να κάνει τόσο καλά.

Παντρεύτηκε τον «Mr Evil», Dick Haymes, έναν αδίστακτο άνθρωπο. Έχασε την επιμέλεια των παιδιών της προσωρινά. Βρήκε κουράγιο να τον αφήσει όταν την χτύπησε άγρια στο πρόσωπο έπειτα από μια νύχτα με πολύ αλκοόλ. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως τη μία στιγμή ήμουν πριγκίπισσα και την επόμενη με χτυπούσαν μπροστά στον κόσμο», εξομολογήθηκε με αναφιλητά σε μια φίλη της.

Κάτι έπρεπε να κάνει να αλλάξει τη ζωή της. Ακροβατούσε επικίνδυνα ανάμεσα στην κατάθλιψη και το αλκοόλ. 20 χρόνια μετά την πρώτη της υπογραφή, κατάφερε να σπάσει και το συμβόλαιο με την Columbia. Το 1957 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά στη ζωή της.

Τώρα ίσως την περίμενε κάπου και η ευτυχία.

Αλλάζει εταιρεία, αλλάζει ζωή. Παντρεύτηκε τον σπουδαίο παραγωγό James Hill. Έκαναν σπουδαίες ταινίες μαζί αλλά τον χώρισε τρία χρόνια μετά γιατί εκείνη ήθελε να σταματήσει τις ταινίες κι εκείνος… δεν δεχόταν κουβέντα.

Τελευταία της ταινία ήταν Η Οργή του Θεού (The Wrath of God) το 1972.

Πριν καλά καλά γίνει 50 ετών εμφάνισε τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διάγνωση άργησε πολύ. Όλοι στο περιβάλλον της νόμιζαν πως ξεχνάει και βρίσκεται πολλές σε φορές σε σύγχυση επειδή είναι αλκοολική.

Οι κόρες της ήταν μακριά, οι φίλοι που της είχαν απομείνει ήταν ελάχιστοι. Γινόταν βίαιη κάποιες φορές, από τον θυμό της που δεν αναγνώριζε πρόσωπα, που δεν θυμόταν τίποτα από τον παλιό, νεανικό εαυτό της. Πετούσε πράγματα, έσπαγε ποτήρια της σαμπάνιας, ένα βράδυ έστασε να κυνηγήσει την ηθοποιό Ann Miller με κουζινομάχαιρο επειδή νόμισε πως είχε μπει παράνομα στο σπίτι της. Την επόμενη μέρα της τηλεφώνησε να την ρωτήσει γιατί δεν είχε πάει στο σπίτι της που την περίμενε για φαγητό...


Λίγα χρόνια μετά, βρισκόταν στη Βραζιλία για μια guest εμφάνιση όταν ξαφνικά όλοι διαπίστωσαν πως δεν βρισκόταν πουθενά στο ξενοδοχείο. Σαν τρελός βγήκε ο ατζέντης της, Budd Moss, να την ψάξει στους δρόμους. Λίγα μέτρα μακριά, στην παραλία, έπαιζαν κάποια παιδιά. Έφτιαχναν χαρταετούς και τους πετούσαν ψηλά στον ουρανό. Η Rita καθόταν σε ένα παγκάκι και κοιτούσε τα παιδιά. Ευχόταν να πετάξει κι εκείνη έναν αετό μαζί τους. Ήταν μια στιγμή ευτυχίας.

Τότε κατάλαβαν όλοι ότι μάλλον κάτι δεν πήγαινε καλά. Η Rita Hayworth διαγνώστηκε με Alzheimer το 1980, 20 χρόνια αφότου είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια της νόσου. 20 χρόνια νόμιζαν ότι ήταν μια κυκλοθυμική αλκοολική ντίβα του Hollywood. Κι εκείνη έχανε τις αναμνήσεις της. «Στην ταινία The Wrath of God μπαίναμε στο καμαρίνι της, της διάβαζα μία, μόνο μία, πρόταση από τα λόγια της. Έβγαινε και έκανε γύρισμα αυτή τη μία ατάκα. Και μετά μπαίναμε πάλι στο καμαρίνι για να αποστηθίσει την επόμενη», αποκάλυψε πολλά χρόνια μετά η μακιγέρ της, Lynn del Kail.

Τα επτά τελευταία χρόνια πριν τον θάνατό της (μεταφέρθηκε λιπόθυμη στο νοσοκομείο τον Φεβρουάριο του 1987 και τον Μάιο του ίδιου χρόνου πέθανε στο σπίτι της από επιπλοκές που σχετίζονται με το Alzheimer), βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά της κόρης της, πριγκίπισσας Yasmin και πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής της μακριά από όλα όσα θύμιζαν το λαμπερό παρελθόν της. Μετακόμισε από το Beverly Hills σε ένα νεοϋορκέζικο διαμέρισμα και περνούσε τα απογεύματά της στην αγαπημένη της πολυθρόνα, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο.

Πού και πού θυμόταν την αίσθηση ενός μεταξένιου μάξι φορέματος που ανέμιζε πάνω από τους αστραγάλους της καθώς ο Fred Aster την στροβίλιζε στα μεγαλύτερα στούντιο του παλιού καλού αμερικανικού κινηματογράφου.