Μαρία Κάλλας: Τα μυστικά της παγκόσμιας ντίβας που έφυγε πριν 44 χρόνια

Κατερίνα Μπούσιου
Μαρία Κάλλας: Τα μυστικά της παγκόσμιας ντίβας που έφυγε πριν 44 χρόνια

Η μεγαλύτερη τραγουδίστρια της όπερας που έζησε μια ζωή σαν αρχαία τραγωδία παραμένει η διασημότερη Ελληνίδα του πλανήτη και το πιο χαρισματικό πλάσμα της κλασσικής τέχνης.

La divina, la diva. Η μεγαλύτερη τραγουδίστρια της όπερας που έζησε μια ζωή σαν αρχαία τραγωδία παραμένει η διασημότερη Ελληνίδα του πλανήτη και το πιο χαρισματικό πλάσμα της κλασσικής τέχνης.

Γράφει η Κατερίνα Μπούσιου

Η είδηση του θανάτου της στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 στο διαμέρισμά της στο Παρίσι στην Avenue Georges-Mandel 36, εκεί που πέρασε τα τελευταία της χρόνια αποτραβηγμένη από τα μεγαλεία του παρελθόντος, σκορπά θλίψη σε όλο τον κόσμο.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες τηλεοπτικά αφιερώματα για εκείνη, δεκάδες ταινίες έχουν γυριστεί, εκατοντάδες βιβλία έχουν γραφτεί, ενώ τα αντικείμενα που την αφορούσαν είτε προσωπικά είδη, είτε φωτογραφίες της, είτε τα κοσμήματα της δημοπρατήθηκαν από μεγάλους οίκους για εκατομμύρια δολάρια. Τα cd με τις live ηχογραφήσεις συνεχίζουν να είναι ακόμη στην κορυφή των πωλήσεων. 'Ήταν και παραμένει φαινόμενο. 'Ένας μύθος. Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις η ιστορία ενός μύθου έχει και πολλές κρυφές ή λιγότερο γνωστές λεπτομέρειες.


Ηπερίεργη μέθοδος για την δίαιτά της και η θυελλώδης σχέση με την μητέρα της

“Η αδελφή μου ήταν λεπτή, όμορφη και φιλική και η μητέρα μου την προτιμούσε πάντα. Εγώ ήμουν το ασχημόπαπο. Η μητέρα μου δεν μου έδινε σημασία και δεν μου έλεγε ποτέ μια καλή κουβέντα. Για να την κάνω να με προσέξει έπρεπε να τραγουδώ. θα πει σε μια συνέντευξή της για τα παιδικά της χρόνια.

Από τα 17 της χρόνια που βρέθηκε να τραγουδά όπερα στα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης όλοι εστίαζαν στην θεσπέσια φωνή της και όχι στην κάπως γεμάτη σιλουέτα της. Λίγα χρόνια αργότερα και ενώ ήταν ήδη παντρεμένη με τον Μενεγκίνι, το σχόλιο ενός δημοσιογράφου για τα πόδια της που έμοιαζαν σαν εκείνα του ελέφαντα, αν και ταπεινωτικό, θα την κάνει να πάρει την απόφαση να αδυνατίσει και να χάσει 30 κιλά και να γίνει πια η φινετσάτη ντίβα. Εκτός από την διατροφή έκανε κάποια επίπονα ηλεκτρικά μασάζ στο Παρίσι, ενώ όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ακολούθησε μια σπάνια μέθοδο που ήταν τότε γνωστή στην Αμερική με την λήψη ενός παράσιτου που έμενε στο στομάχι και θρεφόταν από την τροφή της. Αυτό το παράσιτο εξουδετερωνόταν λίγες μέρες αργότερα με φαρμακευτική αγωγή. Αυτή την φημολογία δεν την επιβεβαίωσε ωστόσο ποτέ.


Ηαπόπειρα αυτοκτονίας και η άγνωστη αιτία του θανάτου της

“Υπάρχουν δύο άνθρωποι μέσα μου. Θα ήθελα να είμαι η Μαρία αλλά πρέπει να σταθώ στο ύψος της Κάλλας. Προσπαθώ να ανταποκριθώ και στα δύο”

Αυτή την μάχη με τους δύο της εαυτούς η Κάλλας την έδωσε πολλές φορές. Και μόνο τα τελευταία χρόνια της ζωής της κατάφερε να γαληνέψει μέσα της και να ανακαλύψει την Μαρία, την ατελή και θνητή ψυχή της.

Πέρασε αρκετές φορές κατάθλιψη και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με την λήψη μεγάλης δόσης βαρβιτουρικών όταν έμαθε για τον γάμο του μοναδικού της έρωτα, Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι. Θα σωθεί τελευταία στιγμή και θα αναζωογονηθεί όταν εκείνος θα αρχίσει να την ξαναβλέπει κρυφά στα χρόνια του γάμου του, ακόμη και όταν αργότερα φανερά θα βγαίνει μαζί της με την Τζάκι που έμενε στον Σκορπιό, να βλέπει φωτογραφίες από τις εξόδους τους στις εφημερίδες.

Σε μια σπάνια συνέντευξη στον Mike Wallace είχε μιλήσει για την σχέση της με την Τζάκι αλλά και τον Ωνάση εκείνη την εποχή, δίχως φυσικά να αποκαλύπτει το ειδύλλιο.

“Δεν την έχω συναντήσει ακόμη. Δεν θα με πείραζε. Γιατί δεν ρωτάτε εκείνη; Θέλω να δω τον Άρη ευτυχισμένο. Αν είναι ευτυχισμένος με την Τζάκι τότε είμαι ευτυχισμένη και εγώ”.

Για να συμπληρώσει

“Είχα ένα σύζυγο και είχα και έναν εραστή. Επειδή έχω ένα δραστήριο μυαλό, οι άντρες μπορεί και να με φοβούνται.”

Η αρχική αιτία του θανάτου της ήταν ανακοπή καρδιάς. Είκοσι χρόνια αργότερα δύο Ιταλοί γιατροί θα αποκαλύψουν μετά από ειδική έρευνα, ότι νοσούσε από δερματομυοσίτιδα, μία εκφυλιστική νόσο που φθείρει τους μυς και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του λάρυγγα. 'Έτσι εξηγήθηκε και η σταδιακή απώλεια της φωνής της που έγινε αισθητή από τα μέσα της δεκαετίας του '60 και την ανάγκασε ύστερα από μια αποτυχημένη περιοδεία να αποσυρθεί. Από την ίδια ασθένεια όμως, εκτός από την πνευμονία που τον ταλαιπωρούσε, έφυγε σύμφωνα με μελέτες και ο μεγάλος της έρωτας. Η τραγική μοίρα ενός θυελλώδους ειδυλλίου

Λίγα ακόμη στοιχεία της ζωής της...

-Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου.

-Οι παραστάσεις της «Tosca» στο Covent Garden έχουν χαρακτηριστεί οι ιστορικότερες όλων των εποχών.

-Στις 8 Δεκεμβρίου 1973 τραγούδησε στην Όπερα των Παρισίων, όπου το κοινό την κάλεσε στη σκηνή 10 φορές καταχειροκροτώντας την.

-Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαππόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974.


Πηγή φωτογραφιών: AP