Ας μιλήσουμε έξω απ’ τα δόντια για τη σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο

Ας μιλήσουμε έξω απ’ τα δόντια για τη σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο

Μια άκρως ρεαλιστική απεικόνιση του διαδικτυακού κόσμου που δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα.

Γράφει η Ανθία Φιλιππή

Δε χρειάζεται πια κανείς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και να μιλά με απλοποιημένους όρους για να δώσει σε κάποιον να καταλάβει πως η σεξουαλική κακοποίηση υφίσταται, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που βασανίζει και στοιχειώνει αγόρια και κορίτσια σε μια σύγχρονη κοινωνία που κάθε άλλο από πολιτισμένη φαίνεται να είναι.

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στη δημοσιότητα πολλές υποθέσεις που θίγουν τέτοια περιστατικά και το μόνο σίγουρο είναι πως η κοινωνία μας προοδεύει κατά κάποιον τρόπο ρίχνοντας φως σε τέτοιες ιστορίες.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι γεγονός πως εγκυμονεί κινδύνους παρά τις θετικές επιπτώσεις που επιφέρει στην καθημερινότητά μας. Η επικοινωνία πλέον βασίζεται σε μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο, ενώ όμως μπορεί να προσφέρει άμεση επαφή με τους φίλους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μπορεί παράλληλα να κρύψει το αληθινό πρόσωπο κάποιου χρήστη.

Είναι επικίνδυνο το διαδίκτυο ή είναι επικίνδυνοι οιχρήστες του;

Κάθε εργαλείο στα λάθος χέρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος μιας κοινότητας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το εργαλείο που ονομάζεται... Internet ή social media.

Μια νέα ταινία ντοκιμαντέρ από τους σκηνοθέτες Barbora Chalupova και Vit Klusak, «Caught in the Net», έκανε πρεμιέρα στις 27 Φεβρουαρίου του 2020 και έχει παραλύσει όλον το κόσμο του διαδικτύου. Φυσικά εκείνο που κάνει το κοινό να μιλά ασταμάτητα για αυτό το κοινωνικό πείραμα είναι η σκληρή πραγματικότητα που παραθέτει. Ποιο είναι το θέμα που πραγματεύεται; Οι παγίδες που κρύβουν τα social media και η σεξουαλική παρενόχληση που χιλιάδες κορίτσια δέχονται στα κοινωνικά δίκτυα.

Η σεξουαλική παρενόχληση παιδιών στο διαδίκτυο έχει συζητηθεί αλλά και ερευνηθεί κατά κόρον και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει παραγωγούς να προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν αλλά και να κινητοποιήσουν με τη βοήθεια της τέχνης τους. Στην προκειμένη περίπτωση, η βασική υπόθεση του ντοκιμαντέρ του CPH:DOX είναι απλή! Τρεις ενήλικες ηθοποιοί με παιδικά όμως χαρακτηριστικά μιμούνται ανήλικα κορίτσια σε ιστότοπους με τα αποτελέσματα να καταγράφονται.

Μέσα σε μόλις 10 ημέρες, τα προφίλ των κοριτσιών προσελκύουν το ενδιαφέρον 2.458 χρηστών συνολικά, όπως αναφέρεται στην επίσημη περιγραφή της ταινίας.

Τα στατιστικά είναι... γροθιά στο στομάχι!

Η παραγωγή έχει δημιουργήσει πιστά αντίγραφα παιδικών δωματίων, τα κορίτσια συνομιλούν με άντρες και ναι, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στέλνει πρόστυχες φωτογραφίες, προκαλεί και εκβιάζει τις συνομιλήτριές τους.

Είναι αλήθεια πως το ντοκιμαντέρ αυτό θα σε αφυπνίσει ενώ παράλληλα θα σε φέρει αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο είναι πως, τα πρόσωπα των αντρών που εμφανίζονται στην ταινία είναι θολά, ντετέκτιβ όμως άρχισαν να ερευνούν εννέα από αυτούς με βάσιμες υποψίες ότι είχαν παράνομη επαφή με παιδιά σύμφωνα με το iRozhlas.

Τέλος, η ταινία έχει δύο εκδοχές, μία για θεατές άνω των 15 ετών και μια δεύτερη για νεότερα παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών. Κύριος στόχος των δημιουργών είναι να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά που ενδεχομένως έχουν ή πρόκειται να βιώσουν μια τέτοια κατάσταση, δήλωσε ο συν-σκηνοθέτης Vit Klusak: «Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό η ταινία να προβάλλεται σε μαθητές, οι οποίοι επηρεάζονται ιδιαίτερα».

Η σκληρή πραγματικότητα.

Όπως αναφέρεται στο brnodaily, τα παιδιά της Τσεχίας λαμβάνουν περισσότερα σεξουαλικά μηνύματα σε σύγκριση με τα παιδιά από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσφατη μελέτη του EU Kids Online 2020 εξέτασε τη συμπεριφορά των παιδιών στο Διαδίκτυο σε 19 ευρωπαϊκές χώρες. Ψυχολόγοι από τη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Masaryk πραγματοποίησαν έρευνα εξ ονόματος της Τσεχικής Δημοκρατίας και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών της Τσεχίας είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο.

Ενημερώσου, προστάτεψε το διαδικτυακό σου προφίλ και μίλησε στους γονείς σου αν σου συμβεί κάτι παρόμοιο!