Μάθετε μπαλίτσα κυρίες μου!
του Γιάννη Φιλιππάκου
Το Σάββατο όλα τα αγοράκια θα έχουν στραμμένα την προσοχή τους στο μεγάλο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για όσους δεν κατάλαβαν (με αλφαβητική σειρά προς αποφυγή παρεξηγήσεων) .
Καλό είναι οι γυναίκες να ξεχάσουν το 2ωρο 19:30 με 21:30 ότι έχουν άντρα, αγόρι, σύζυγο κτλ...
Αν θέλουν να μπουν στο κλίμα της ημέρας προκείμενου να εντυπωσιάσουν τον άνθρωπό τους, αλλά και να είναι κοντά του, καλό θα είναι να κάτσουν και να καταλάβουν ορισμένα βασικά της «στρογγυλής θεάς».
-«Στρογγυλή θεά» λέμε την μπάλα ποδοσφαίρου. Αυτή που κάνει τα μικρά και μεγάλα παιδιά να χαίρονται, να κάνουν σαν παλαβά, να χοροπηδάνε από καρέκλες – κρεβάτια – πολυθρόνες. Την στρογγυλή θεά την κυνηγάνε 22 μαντράχαλοι. (ναι ... ναι... ένας σαν τον Μπέκαμ κυρίες μου...)
-Αιώνιοι αντίπαλοι είναι όπως προαναφέραμε ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Αιώνιοι λέγονται γιατί είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες (βάσει τίτλων) στην Ελλάδα. Η κόντρα τον παικτών και των φιλάθλων κρατάει σε όλα τα αθλήματα. Από το βασικότερο που είναι το ποδόσφαιρο μέχρι το... τάβλι.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα ακούσετε κάποιες ακαταλαβίστικες έννοιες τύπου... «οφσάιντ», «αλλάζει γήπεδο» κτλ.
Καλό θα είναι αν θέλετε να λάβετε μέρος στην «ιεροτελεστία» του αγώνα να μάθετε κάποια βασικά.
- Μυρωδιάς: Αυτός που δεν ξέρει τίποτα από ποδόσφαιρο.
-Λόμπα (ή αλλιώς κρέμασμα): Είναι όταν η μπάλα περνάει πάνω από τον τερματοφύλακα που κάνει τον ...τροχονόμο.
-Τροχονόμος: Όχι, δεν είναι αυτός που ρυθμίζει την κυκλοφορία.. 'Η μάλλον αυτός είναι, μόνο που με ποδοσφαιρικούς όρους, τροχονόμος είναι όταν ο τερματοφύλακας μένει σε ένα σουτ «άγαλμα» ή αλλιώς «κάγκελο».
- Αλλάζει γήπεδο: Ο παίκτης με δυνατή σέντρα, αλλάζει την εξέλιξη του παιχνιδιού από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη.
-Το παστέλωσε: Έβαλε γκολ
-Πουλάει την μπάλα : Δίνει κατά λάθος και χωρίς ιδιαίτερη πίεση την μπάλα σε αντίπαλο παίχτη.
-Εκτός φάσης: Κάτι που συμβαίνει μακριά από την μπάλα.
- Στα ίσα το παιχνίδι: Είναι ισοπαλία.
- Πλεχτό: Τα δίχτυα του τέρματος και γενικότερα το τέρμα.
- Γκολ από τα αποδυτήρια: Έβαλε γκολ στην αρχή του παιχνιδιού ( ή του δευτέρου ημιχρόνου).
-Έπαιξε θέατρο : Όχι, δεν έπαιξε σε κάποια θεατρική παράσταση ο παίκτης, αλλά προσποιείται πως τον έριξαν κάτω ή τον χτύπησαν προσπαθώντας έτσι να κερδίσει φάουλ.
- Οφσάιντ!!!: Μυθική λέξη στο γυναικείο πληθυσμό. Λέξη κλειδί, ειδικά σε ντέρμπι. Λέξη που θα ακουστεί πάνω από 100 φορές σε διάστημα δύο ωρών.
Τι είναι το περιβόητο οφσάιντ; Η επιστημονική έννοια του είναι η εξής:
«Ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση οφσάιντ αν είναι "πιο κοντά στο αντίπαλο τέρμα από την μπάλα και τον προτελευταίο αντίπαλο". Αυτό ισχύει μόνο αν ο παίκτης που επιτίθεται βρίσκεται στο μισό του γηπέδου όπου βρίσκεται το τέρμα του αντιπάλου. Δεν καταλογίζεται οφσάιντ αν ο επιθετικός ξεκινήσει από το μισό του γηπέδου όπου βρίσκεται το τέρμα της ομάδας του. Αν ο επιθετικός βρίσκεται στην ίδια απόσταση από το αντίπαλο τέρμα με τον προτελευταίο αντίπαλο, δεν είναι σε θέση οφσάιντ.»
Καταλάβατε; Αν όχι δεν πειράζει. Άλλωστε είναι δεν είναι ο παίκτης οφσάιντ, αυτό είναι στην κρίση του εκάστοτε οπαδού της ομάδας...
- Μπάρμπα Γιώργος: Δεν είναι ο μυθικός ήρωας από τον Καραγκιόζη. Μπάρμπα Γιώργο λέμε τον παίκτη που δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του ή παίζει σαν Μπάρμπα Γιώργος...
- Παίζει πάνω στον ασβέστη: Τα όρια του γηπέδου είναι μέχρι τον άσπρο ασβέστη. Εκεί αρέσκεται στο να παίζει ο παίκτης.
- Άμπαλος: Σχεδόν ίδιος με τον μυρωδιά.
- Δολοφόνος - killer: Είναι αμυντικός που αφήνει να περάσει η μπάλα ή ο παίκτης!
-Τεμπεσίρι: Είναι η κιμωλία με την οποία ακονίζεται το κεφάλι της στέκας του μπιλιάρδου, αλλά στο ποδόσφαιρο λέμε να βάλει τεμπεσίρι αυτός που κάνει ένα εντελώς άστοχο σουτ (βάρεσε τούβλο - μπετότουβλο...) ή μια εντελώς άστοχη κεφαλιά.
- Είναι σκυλί- σκύλος: Λέμε τον παίκτη που τρέχει πάνω κάτω σαν να είναι σκυλί.
- Είναι κοράκι: Η έννοια αφορά αποκλειστικά στο διαιτητή του αγώνα. Μια λέξη (κοράκι) που έχει μείνει από παλιά και αυτό γιατί παλιά οι «άρχοντες» του αγώνα φόραγαν μαύρα. (Τώρα φοράνε διάφορα χρώματα).
- Παλτό: Ο παίκτης που κόστισε μια περιουσία στον πρόεδρο της ομάδας και αποδείχθηκε άχρηστος.
- Παίζει μπακ: Παίζει πίσω
- Παίζει 4-4-1-1, 4-4-2, 3-5-2 κτλ...: Είναι το σύστημα που παίζει η κάθε ομάδα. Πχ, το πιο γνωστό είναι το 4-4-2. Είναι 4 αμυντικοί, 4 μέσοι ( στο κέντρο ) και 2 επιθετικοί παίκτες.
Σύνολο 10. ( Ο τερματοφύλακας δεν συμπεριλαμβάνετε γιατί παίζει πάντα... στο τέρμα...)
- Πουλημένος – στημένος – «τα έχει πάρει»: Αναφορά στο διαιτητή και στον τρόπο κατά τον οποίο παίζει δίκαια το παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων.
- Εργαλείο: O απαραίτητος παίκτης για την ανάπτυξη της εκάστοτε ομάδας στο γήπεδο.
- Φάουλ: Απλά τα πράγματα. Είναι κάτι αντικανονικό που έγινε στον αγωνιστικό χώρο.
- Σαπάκι: Ο παππούς, αυτός που δεν μπορεί πλέον λόγο ηλικίας να παίξει μπάλα.
- Ρίχνει – ρίχνεται στη μάχη: Ρίχνει στη μάχη, στον αγώνα δηλαδή, ο προπονητής τον παίκτη που είναι για αλλαγή.
* Φυσικά θα ακουστούν μέσα σε όλα αυτά και διάφορα ...γαλλικά. Όχι bonjour ... Τα άλλα τα γαλλικά τα γ^%*%$#$, που θέλουν πιπέρι στο στόμα. (Βασικά μόνο αυτά θα ακούγονται...)
Το «ποδοσφαιρικό λεξικό» περιλαμβάνει άπειρους ορισμούς και οι παραπάνω είναι απλά ένα δείγμα μια γλώσσας που την καταλαβαίνουν μόνο οι... κολλημένοι με την μπάλα.
Το βασικότερο είναι πως το καυτό 2ωρο του Σαββάτου, από τις 19:30μέχρι τις 21:30 η φωλίτσα σας λέγετε «σπίτι του». «Σπίτι σας» θα λέγετε μετά το αγώνα πάλι ( να μη θυμηθούμε και τα δικά σας με τα τούρκικα σήριαλ δηλαδή...)
Απαραίτητα συνοδευτικά «αξεσουάρ» για έναν αγώνα ποδοσφαίρου είναι δεκάδες λιπαρά σουβλάκια με 8.000 θερμίδες το κάθε ένα, εναλλακτικά πίτσες εξίσου λιπαρές, μπύρες καλά διατηρημένες σε χαμηλή θερμοκρασία και τηλεόραση στη μέγιστη ένταση. ( Όχι δεν θα ενοχληθούν οι γείτονες γιατί και αυτοί το ντέρμπι θα βλέπουν! )
Καλό κουράγιο κυρίες μου.
Δυο ωρίτσες είναι.
Θα περάσουν!
πηγή: www.newsbomb.gr