Responsible luxury: Η πολυτέλεια είναι πλέον υπεύθυνη

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Responsible luxury: Η πολυτέλεια είναι πλέον υπεύθυνη

Μία νέα εποχή για την πολυτέλεια έχει ξημερώσει όμως, οι βάσεις της για έναν οίκο, τέθηκαν το 1992…

Η πολυτέλεια ήταν κάποτε μία έννοια έτη φωτός μακριά από τη βιωσιμότητα όπως την ξέρουμε σήμερα. Ο στόχος της ήταν να δημιουργήσει έναν κόσμο μοναδικό όπου το κόστος, μεταφορικά και κυριολεκτικά, δεν είχε καμία σημασία. Ήταν η εποχή της γούνας, των σπάνιων δερμάτων, των σπάνιων συστατικών και όλων των άλλων υλικών που αφαιρούσαν μικρά κομμάτια από τον πλανήτη. Ήταν πολυτελή γιατί κόστιζαν πολύ και κόστιζαν πολύ στον πλανήτη, μεταφορικά –όπως είπαμε- και κυριολεκτικά. Μία νέα εποχή όμως έχει ξημερώσει για την πολυτέλεια. Η πολυτέλεια έχει αποκτήσει συνείδηση και όσοι αναζητούν την πολυτέλεια την αναζητούν υπεύθυνα.

Οι κατασκευαστές –πλέον- δημιουργούν προϊόντα που κοστίζουν ακριβά όμως δεν κοστίζουν στο περιβάλλον. Ομοίως, οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν τις πηγές από όπου αντλούνται τα υλικά των προϊόντων για να κάνουν συνειδητές και φιλικές προς τον πλανήτη επιλογές. Μία εταιρία ωστόσο το κάνει αυτό από το 1992 και οι «πηγές» βρίσκονται στον πυρήνα της υπεύθυνης πολυτέλειας την οποία πρεσβεύει τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια. Ο λόγος για τον οίκο Mugler ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημιούργησε πηγές στις οποίες μπορείς να ξαναγεμίσεις το άρωμά σου χωρίς να πετάξεις τη συσκευασία του.

Όλα ξεκίνησαν με το λανσάρισμα του Angel το 1992. Ήταν ένα άρωμα μοναδικό και το ίδιο ισχύει για το μπουκάλι του. Ένα χειροποίητο μπουκάλι από κρύσταλλο το οποίο ανέβασε την τιμή του αρκετά και το κατέστησε ένα αντικείμενο πολυτελείας. Τόσο το μπουκάλι όσο και το άρωμα ήταν μικρά έργα τέχνης αλλά, ενώ το άρωμα εξαφανιζόταν σε ένα σύννεφο ουράνιας ευωδιάς, το μπουκάλι έμενε σαν objet d’art. Γιατί λοιπόν να μην μπορούσε να ξαναγεμίσει; Έτσι γεννήθηκαν οι πηγές ή αλλιώς Sources του οίκου Mugler όπου το αστρικό μπουκάλι του αρώματος Αngel γέμιζε ξανά και ξανά εξοικονομώντας 32 εκατομμύρια μπουκάλια από το 1992. Σκέψου πόση σπατάλη υλικών έχει αποφευχθεί…

Όλα τα επόμενα μπουκάλια αρωμάτων του οίκου (Alien και Aura) ακολούθησαν την ίδια φιλοσοφία και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η εξέλιξη όμως δεν σταματά εκεί. Οι ίδιες οι πηγές του Mugler εξελίχθηκαν και συνεχίζουν να εξελίσσονται ώστε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι πηγές μετατράπηκαν σε σιντριβάνια, τα «Μugler Fountains» και η τεχνολογία τους έχει εξελιχθεί τόσο που έχουν 21% λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και 46% λιγότερες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή από το αρχικό μοντέλο των πηγών! Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά και φαίνεται ξεκάθαρα πως ένας οίκος, δημιουργώντας ένα πραγματικά luxurious αντικείμενο, μπορεί να προστατεύσει και να διαφυλάξει το περιβάλλον και μάλιστα να το κάνει ενισχύοντας την έννοια της πολυτέλειας.

Το μπουκάλι είναι τόσο πολύτιμο που δεν το πετάς, το γεμίζεις ξανά και μαζί με την αίσθηση της πολυτέλειας, νιώθεις και την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον. Στα Fountains του Mugler όμως, το γέμισμα των μπουκαλιών δεν είναι μία απλή υπόθεση. Το μπουκάλι γεμίζει ξανά και δέχεται τη συντήρηση που πρέπει σε ένα objet d’ art. Οι ειδικοί στα counters γυαλίζουν το μπουκάλι, αντικαθιστούν εξαρτήματά του και το παραδίδουν σαν καινούργιο και το καλύτερο… τα ανταλλακτικά του είναι 100% ανακυκλώσιμα. Βλέπεις λοιπόν πως ο οίκος Mugler ήταν από τους πρωτοπόρους της υπεύθυνης και βιώσιμης πολυτέλειας και αν ήθελες έναν ακόμη λόγο για να επισκεφθείς ένα counter Mugler μόλις τον βρήκες.