Mugler: Δυναμικές σιλουέτες με ουράνιες νότες

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Mugler: Δυναμικές σιλουέτες με ουράνιες νότες

Πως ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης άφησε ανεξίτηλή τη σφραγίδα του στον κόσμο της μόδας αλλά και της ομορφιάς…

Ο οίκος Mugler χτίστηκε επάνω στην αστείρευτη φαντασία του σχεδιαστή, καλλιτέχνη και οραματιστή Therry Mugler και στην αφοσίωσή του στην γυναικεία δύναμη και γοητεία. Με αφετηρία την διαφορετικότητα και αντλώντας έμπνευση από την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τον χορό και τη φύση, με όπλα του την υψηλή ραπτική, τα υφάσματα, τα υλικά και την πρωτοπορία, ο Thierry Mugler δημιούργησε πρώτα από όλα τις πιο δυναμικές σιλουέτες που έχει δει ποτέ ο κόσμος της μόδας.

Μόνο ο Thierry Mugler θα μπορούσε να δημιουργήσει ρούχα εμπνευσμένες από το φουτουριστικό και δυναμικό design της «πανοπλίας» ενός… εντόμου και να μετατρέψει αυτή τη δημιουργία σε όπλο μέσα στην γκαρνταρόμπα μίας γυναίκας. Ένα όπλο που επιβάλλει σεβασμό και προκαλεί πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ένα όπλο που απαιτεί την προσοχή και σε προσκαλεί/προκαλεί σε ένα άτακτο παιχνίδι. Αυτό είναι το ρούχο, η σιλουέτα Mugler. Βλέπεις, η γυναίκα είναι παντοδύναμη στον κόσμο του master Thierry γιατί τη βλέπει ακριβώς όπως είναι: πολύπλευρη, πολύπλοκη, δυναμική, σαγηνευτική και με μία αγγελική αύρα που μοιάζει οριακά εξωγήινη. Αυτή τη γυναίκα ξεκίνησε να ντύνει ο σχεδιαστής, το δικό της σώμα θέλησε να σμιλέψει και κάπως έτσι κατέκτησε τον κόσμο της μόδας. Δεν άργησε όμως να κατακτήσει και τον κόσμο της ομορφιάς γιατί θέλησε να δώσει στις δυναμικές του σιλουέτες και… ουράνιες νότες.

Οι δυναμικές αυτές μορφές, με την αγγελική, σχεδόν εξωγήινη αύρα για τον Mugler αντιπροσωπεύουν κάτι άπιαστο, κάτι που μπορεί να γίνει δικό σου μόνο για λίγο. Ανήκουν στον εαυτό τους, δεν μπορείς να τις δαμάσεις. Πως να μυρίζουν άραγε αυτές οι γυναίκες. Αυτά τα επιβλητικά «θηρία» που μέσα από την ευαισθησία και το δυναμισμό τους μπορούν να κάνουν τα πάντα; Μόνο ουράνιες νότες θα μπορούσαν να περιγράψουν τις γυναίκες Mugler και αυτό κατάφερε ο οίκος. Δημιούργησε 3 ουράνια αρώματα, όμοια των οποίων ο κόσμος της ομορφιάς δεν είχε γνωρίσει ξανά.

1992: Έτη φωτός μπροστά, ο Mugler ζητά από τους αρωματοποιούς του να δημιουργήσουν ένα άρωμα τόσο ξεχωριστό που άνοιξε νέα οσφρητική κατηγορία. Είναι το gourmand oriental Angel και έκτοτε, ένα μπουκάλι πωλείται κάθε 7 δευτερόλεπτα στον κόσμο. Είναι το βραβευμένο άρωμα με το «αστρικό» κρυστάλλινο μπουκάλι που έχει σαν στόχο του να μην αφήσει κανέναν αδιάφορο… όπως ακριβώς και η γυναίκα που το φορά.

2005: Το δεύτερο άρωμα του οίκου Mugler, Alien λανσάρεται αλλά η ιδέα είχε γεννηθεί στο μυαλό του σχεδιαστή πολύ καιρό πριν. Ήθελε να μεταφράσει σε άρωμα τη ζωοδόχο δύναμη της γυναίκας. Την θετική της αύρα, το άγγιγμά της που μεταμορφώνει τον κόσμο. Για τον Mugler η γυναίκα είναι σαν τον ήλιο και θέλησε να κλείσει τον ήλιο σε ένα μπουκάλι. Τα κατάφερε φυσικά και το Alien έγινε ένα ακόμα best seller με φανατικό κοινό.

2017: Είναι η χρονιά που ο οίκος Mugler αποφασίζει να επιστρέψει στην πηγή της θηλυκότητας. Στην παλλόμενη καρδιά, στην ουσία της γυναίκας που εκπέμπει μία ζωοδόχο αύρα η οποία κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Είναι ζωώδης, αρχέγονη, είναι η αρχή των πάντων. Όλα αυτά κλείστηκαν σε ένα μπουκάλι με σχήμα καρδιάς και αποτέλεσαν την πιο πρόσφατη επιτυχία της αρωματικής οικογένειας Mugler.

Εν αρχή λοιπόν ήν το Angel. H αγγελική γυναίκα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η σιλουέτα της είναι ουράνια, είναι δυναμική αλλά και ευαίσθητη. Είναι ένα αστέρι, γνώριμο αλλά άπιαστο. Έπειτα έρχεται το Αlien για τη γυναίκα του φωτός. Είναι απόκοσμη, φωτεινή, επιβλητική. Η σιλουέτα της διαφέρει από οτιδήποτε έχεις ξαναδεί αλλά πρέπει να την κάνεις δική σου. Και τέλος έρχεται η ήρεμη δύναμη του Aura. Η γυναίκα που δίνει πνοή και νόημα στα πάντα. Η σιλουέτα της είναι οργανική, το σχήμα της γνώριμο αλλά διαφορετικό. Όλα τα αρώματα που φαντάστηκε ο Thierry Mugler και τα οποία τελικά πήραν μορφή και νότες, είναι ο ορισμός του αόρατου. Είναι η πεμπτουσία της γυναικείας δύναμης και κάπως έτσι, ο monsieur Mugler κατάφερε να δώσει ουράνιες νότες στις δυναμικές του σιλουέτες και να κατακτήσει… τον κόσμο! Εσύ ποια γυναίκα Mugler είσαι άραγε;