«Οδηγός» μετακόμισης: Όσα πρέπει να γνωρίζεις αμέσως μόλις μπεις στο καινούργιο σου σπίτι

«Οδηγός» μετακόμισης: Όσα πρέπει να γνωρίζεις αμέσως μόλις μπεις στο καινούργιο σου σπίτι

Το «μυστικό» για να απολαύσεις στο έπακρο και νιώθοντας απόλυτα ασφαλής το νέο σου σπίτι, κρύβεται στη σωστή οργάνωση

Η αλήθεια είναι πως μία μετακόμιση δεν είναι πάντα μία απλή και εύκολη διαδικασία, καθώς χρειάζεται οργάνωση, αρκετό από τον χρόνο σου και μπόλικη βοήθεια από φίλους και γνωστούς, ώστε να διαμορφώσεις τον προσωπικό σου χώρο, ακριβώς όπως τον έχεις ονειρευτεί. Και μπορεί, ακόμη να μην έχω μάθει πώς κλείνει η βάνα της κουζίνας, παρά το γεγονός πως αυτόν τον Μάρτιο κλείνω αισίως δύο χρόνια στο σπίτι που νοικιάζω όμως, μην με κρίνεις, διότι είμαι εδώ για να μάθεις από τα λάθη μου.

Πίστεψέ με, η ρήση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» δεν έχει βγει τυχαία. Αν μπορώ να σου δώσω μία συμβουλή, λοιπόν, είναι να μάθεις όλα τα «μυστικά» του σπιτιού σου από την πρώτη κιόλας ημέρα. Διότι μπορεί αργά ή γρήγορα, να τακτοποιηθείς και να ξεπακετάρεις όλα σου τα υπάρχοντα, να γνωρίσεις του νέους σου γείτονες και να εξοικειωθείς με την περιοχή, αλλά εκείνο που πρέπει να κάνεις πριν απ’ όλα αυτά -και πριν χαλαρώσεις για πρώτη φορά στον καναπέ του σπιτιού σου με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά- είναι να γνωρίσεις το καινούργιο σου σπίτι εις βάθος.

Ειδικότερα αν το «κεφάλαιο μετακόμιση» είναι πρωτόγνωρο για εσένα, συνέχισε να διαβάζεις. Διότι αυτό το άρθρο είναι εδώ για να σου λύσει τις απορίες και να σε σώσει από τα λάθη του πρωτάρη, μαθαίνοντάς σου τα do’s και τα don'ts που πρέπει να γνωρίζεις με το που μπεις στο νέο σου σπίτι!

clean-new-house-full-boxes.jpg

Βεβαιώσου ότι είσαι η μόνη που έχει το κλειδί του σπιτιού

Ας ξεκινήσω αυτόν τον «οδηγό» μετακόμισης, μιλώντας λίγο για τον εαυτό μου. Αν υπάρχει κάτι που με χαρακτηρίζει, είναι πως το βράδυ θέλω ένα φωτάκι αναμμένο για να κοιμηθώ, κλειδώνω μέρα-νύχτα και πάντα -μα πάντα- βάζω τον σύρτη στην πόρτα του σπιτιού. Ναι, το παραδέχομαι. Φοβάμαι τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες», γι’ αυτό και απαραίτητη προϋπόθεση για να νοικιάσω ένα καινούργιο σπίτι, είναι η αλλαγή της κλειδαριάς του, έτσι ώστε να είμαι σίγουρη πως είμαι η μόνη κάτοχος των κλειδιών του σπιτιού.

Πίστεψέ με, η συγκεκριμένη απαίτηση μόνο παράλογη δεν είναι, αν σκεφτείς πως το κλειδί που θα χρησιμοποιείς καθημερινά για να ανοίξεις την εξώπορτα του σπιτιού σου, ενδεχομένως να μην ανήκει μόνο σε εσένα, αλλά και σε πρώην ενοικιαστές, παλιούς συντρόφους ή babysitters. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί κάτοχοι των κλειδιών σου και κάτι τέτοιο επιβάλλει την αντικατάστασή τους.

Woman giving key

Μάθε πού είναι οι σημαντικοί διακόπτες και οι βάνες

Στο σημείο αυτό η λέξη-«κλειδί» είναι το emergency! Σίγουρα έχει τύχει κάποια στιγμή στη ζωή σου, να έχει καεί μία λάμπα την οποία χρειάζεται να αλλάξεις, να έχει πέσει ο γενικός διακόπτης από τον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού ή ακόμη χειρότερα, να έχει σπάσει κάποιος σωλήνας και να χύνεται νερό στο πάτωμά. Μπορεί να μην χρειάστηκε να αναλάβεις εσύ η ίδια δράση εκείνη τη φορά, ωστόσο, σε αυτό το νέο σου ξεκίνημα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για το οτιδήποτε.

Μπορείς, άλλωστε, να φανταστείς το μέγεθος της καταστροφής σε περίπτωση που πρέπει να κλείσεις τη βάνα του νερού, αλλά δεν γνωρίζεις πού ακριβώς βρίσκεται; Μην χάνεις άλλο χρόνο! Αμέσως μόλις μπεις στο σπίτι, είναι σημαντικό να βρεις όλους τους διακόπτες και τις βάνες που ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τσέκαρε πως οι πρίζες λειτουργούν και είναι ασφαλείς

Η εμπειρία μου στην εύρεση σπιτιών, μου επιβεβαιώνει πως οι πρίζες είναι ένα σημαντικό task κατά την αναζήτηση του τέλειου σπιτιού. Ο λόγος είναι πως συχνά, λόγω της μη ύπαρξης πρίζας σε συγκεκριμένες γωνιές του σπιτιού ή έλλειψης ασφάλειας κάποιων πριζών, δεν μπορείς να διαμορφώσεις τον χώρο σου, έτσι όπως τον έχεις φανταστεί.


Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι, άλλωστε, όταν μετακομίζεις σε ένα νέο σπίτι είναι να ανακαλύψεις πως κάποια πρίζα υπερθερμαίνεται και πιάνει φωτιά την ώρα που ετοιμάζεσαι να διακοσμήσεις το καθιστικό ή το υπνοδωμάτιό σου. Γι’ αυτό, βεβαιώσου πως τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού είναι ασφαλή και δεν θα σου δημιουργήσουν προβλήματα.

hands-turning-up-heater-indoors.jpg

Φρόντισε το κάθισμα της τουαλέτας να είναι καινούργιο

Αν είσαι η Monica Geller της παρέας, ξέρω πως αυτή είναι μία συμβουλή που δεν θα έπρεπε να σου δώσω, μιας και οι πιθανότητες να έχεις ήδη αλλάξει κάθισμα τουαλέτας, φίλτρα στα air-condition, να έχεις τρίψει με μία οδοντόβουρτσα τα πλακάκια του μπάνιου και να έχεις καθαρίσει την πίσω πλευρά του ψυγείου, αγγίζουν το 100%.

Επειδή όμως, έχω βρεθεί αρκετές φορές στη θέση σου και γνωρίζω πως αυτήν τη στιγμή πιθανότατα επικρατεί ένα χάος στο κεφάλι σου, οφείλω να σου θυμίσω και αυτό το «βήμα». Μπορεί να μην απειλεί τη ζωή σου, όπως κάποια από τα προηγούμενα που ανέφερα, αλλά σίγουρα θα αισθανθείς πολύ καλύτερα αν γνωρίζεις ότι κάθεσαι σε καθαρή τουαλέτα. Τι πιο εύκολο, άλλωστε, από το να αλλάξεις ένα κάθισμα τουαλέτας!

Happy couple with keys of new apartment

Όλα τα παραπάνω σου φαντάζουν «βουνό»; Δεν υπάρχει λόγος, αφού το «μυστικό» για να απολαύσεις στο έπακρο και νιώθοντας απόλυτα ασφαλής το νέο σου σπίτι, κρύβεται στη σωστή οργάνωση. Προγραμμάτισε τα tasks που έχεις να φέρεις εις πέρας, βάζοντας ένα post-it στο ψυγείο σου και ανακάλυψε όλα τα καλά κρυμμένα σημεία του σπιτιού, που θα σε «σώσουν» εκεί που δεν το περιμένεις. Μπορεί ακόμη να μην το αισθάνεσαι στο 100% όμως, να είσαι σίγουρη πως σε έναν μήνα από σήμερα, θα ξέρεις κάθε γωνιά του καινούργιου σου σπιτιού!