Την ημέρα που σταμάτησα να φοράω μαύρα ρούχα

Την ημέρα που σταμάτησα να φοράω μαύρα ρούχα

Γράφει η Ειρήνη Πολλάλη

«Βάλε λίγο χρώμα πάνω σου, θα σου πηγαίνει». «Γιατί δεν δοκιμάζεις εκείνο το φλοράλ φόρεμα; Θα δείχνει τέλειο επάνω σου». «Πάλι μαύρα θα βάλεις;».

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, υπήρχε πάντα κάποιος φίλος, συνάδελφος, σύντροφος ή συγγενής που μου απηύθυνε κάποια θερμή παράκληση να βάλω λίγο χρώμα στη ζωή μου. Για κάποιον λόγο, όλοι τους γνώριζαν ότι το λευκό θα με «φώτιζε», ότι το ροζ θα με έκανε να δείχνω πιο γλυκιά, ότι το πράσινο θα αναδείκνυε τα μάτια μου και πως το κόκκινο θα έβγαζε στην επιφάνεια μια πιο «θηλυκή» πλευρά του εαυτού μου.

Το γεγονός ότι φορούσα κάθε ημέρα μαύρα, δεν σήμαινε πως δεν είχα χρώμα στη ζωή μου. Ωστόσο, παρά την πληθώρα των στυλιστικών συμβουλών και προτροπών τις οποίες δεχόμουν, αρνούμουν πεισματικά να κάνω εκείνο το switch και να βάλω λίγο χρώμα στην γκαρνταρόμπα μου.

Κάθε εξόρμησή μου στα εμπορικά καταστήματα και κάθε διαδικτυακό εγχείρημα να ανανεώσω το στυλ μου, κατέληγε με μία σακούλα ή μία κούτα γεμάτη μαύρα μπλουζάκια, παντελόνια, t-shirts, πουκάμισα και φυσικά, φούστες. Ακόμη και αν τα σύνολα που προμηθευόμουν δεν ήταν totally black, σε κάθε περίπτωση κάθε μου ρούχο έπρεπε να έχει αρκετό μαύρο, δηλαδή τόσο όσο ήταν απαραίτητο για να μην αισθανόμουν άβολα.


Το κορίτσι με τα μαύρα

Αν με ρωτήσεις πώς, πότε και γιατί απέκτησα αυτή την «εμμονή» με το μαύρο, θα δυσκολευτώ να σου απαντήσω. Ξεκίνησε ως μια επιλογή, ως ένα είδος άποψης κατά τη διάρκεια των εφηβικών μου χρόνων, πίσω στα 2000s και όπως αποδείχθηκε, αποτέλεσε τροχοπέδη για τη στυλιστική μου εξέλιξη. Στο τέλος, είχα συνηθίσει τόσο πολύ τις total black εμφανίσεις μου που, όταν δεν φορούσα ένα μαύρο outfit, δεν ένιωθα ο εαυτός μου.

Το γεγονός ότι ντυνόμουν μόνο στα μαύρα είχε -προφανώς- γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό από τους γύρω μου, αφού ακόμη και συνάδελφοι οι οποίοι δεν με γνώριζαν καλά, με πλησίαζαν συχνά στην καφετέρια της εταιρείας για να με ρωτήσουν χαριτολογώντας… γιατί φορούσα μόνο μαύρα.

Ένα από τα άτομα αυτά ήταν και η fashion editor του Queen.gr η οποία πριν από μερικές ημέρες, με πλησίασε ευγενικά για να μου ζητήσει να της επιτρέψω να μου δώσει τα «φώτα» της σε ό,τι αφορά στις κορυφαίες fashion χρωματικές επιλογές του 2020. «Γιατί δεν φοράς ένα φόρεμα σε baby pink; Θα σου πηγαίνει πολύ», μου είπε και με παρακάλεσε να της κάνω τη χάρη να εμφανιστώ το επόμενο πρωί στο γραφείο, φορώντας κάτι άλλο πέρα από μαύρο. Στην αρχή δίστασα να πω το «ναι», ωστόσο, σκέφτηκα πως δεν θα πάθαινα κάτι αν για μία μόνο ημέρα έβαζα λίγο χρώμα πάνω μου. Αποδέχτηκα, λοιπόν, την πρόκλησή της και όταν το βράδυ επέστρεψα στο σπίτι, άνοιξα τη ντουλάπα μου με περιέργεια.


Κάνοντας το switch

Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, όταν και άνοιξα την ντουλάπα μου για να βρω το χρωματιστό outfit που θα φορούσα, συνειδητοποίησα ότι όλα μου τα ρούχα έμοιαζαν… επικίνδυνα το ένα με το άλλο. Για την ακρίβεια, έμοιαζαν τόσο πολύ που δεν με ενέπνεαν να τα φορέσω, που αν τα έβλεπε ένα τρίτο άτομο, θα δυσκολευόταν να διακρίνει κάποια διαφορά -ακόμη και με τη δεύτερη ματιά. Τόσο καιρό πίστευα πως το να επιλέγω πάντα το μαύρο χρώμα στα ρούχα μου ήταν άποψη. Αλήθεια όμως, πώς μπορεί να έχει κάποιος την ίδια ακριβώς άποψη για πάνω από μία δεκαπενταετία;

Η θέα της βυθισμένης στο μαύρο ντουλάπας μου, μου προκάλεσε ένα αίσθημα έντονης δυσφορίας. Ίσως τελικά, δεν είχαν άδικο οι φίλες μου οι οποίες τόσα χρόνια σχεδόν με εκλιπαρούσαν να βάλω λίγο χρώμα. Ίσως πραγματικά μου ζητούσαν με αγάπη να μην πάω σε μία ακόμη συνάντηση φορώντας μαύρα από την κορυφή ως τα νύχια. Ίσως τελικά, το γεγονός ότι φορούσα κάθε ημέρα μαύρα ρούχα, σήμαινε πως δεν είχα ανακαλύψει ακόμη το προσωπικό μου στυλ, πώς φοβόμουν να ρισκάρω, ότι ανησυχούσα για τη γνώμη των άλλων, ότι δεν ήξερα πώς να κάνω τους κατάλληλους στυλιστικούς συνδυασμούς. Ίσως τα μαύρα ρούχα μου να ήταν ένα είδος κάλυψης για εμένα, κάτι σαν μια στολή η οποία δεν θα με άφηνε ποτέ εκτεθειμένη.

Τηλεφώνησα, λοιπόν, προβληματισμένη στην αδερφή μου και της ζήτησα να μου δανείσει ένα ροζ φόρεμα -όπως και έκανε. Όταν, λοιπόν, το δοκίμασα και κοιτάχτηκα στον καθρέφτη, κατάλαβα πώς έπρεπε να είχα κάνει εδώ και καιρό αυτό το switch στο στυλ μου και να είχα ντύσει τη ζωή μου με χρώμα. Ποτέ δεν είναι αργά όμως!


Ναι, μου άρεσε το ροζ, το μπλε, το μοβ, το πράσινο, το κίτρινο. Ναι, είχα βαρεθεί το μαύρο και ναι, ακόμη και εγώ η ίδια βαθιά μέσα μου ήξερα πως ένα φλοράλ, πολύχρωμο φόρεμα, με έκανε να δείχνω πιο όμορφη και πιο φρέσκια, σε σύγκριση με μια μαύρη, ολόσωμη φόρμα, για παράδειγμα.

Είχε έρθει η ώρα για αλλαγές και οι αλλαγές αυτές έπρεπε να γίνουν ξαφνικά, χωρίς πολλές αναλύσεις και σκέψεις. Με την ίδια ευκολία και χαρά με την οποία άλλαξα το παλιό μου αποσμητικό και έκανα switch to Dove όταν έμαθα πως περιέχει ¼ ενυδατική κρέμα και χαρίζει προστασία όλη μέρα και απαλή επιδερμίδα, με τον ίδιο ακριβώς ενθουσιασμό έκανα ένα switch στη γκαρνταρόμπα μου και σταμάτησα να τα βλέπω όλα μαύρα.

Back to black? Nope!

Περισσότερα από τα μισά μαύρα ρούχα μου έφυγαν από τη ντουλάπα μου και πήγαν για ανακύκλωση ρούχων ή δωρεές εκείνο το απόγευμα, ενώ με τη βοήθεια της fashion editor του Queen.gr, εμπλούτισα τη γκαρνταρόμπα μου με πολύχρωμα t-shirts, φλοράλ φορέματα και ανοιχτόχρωμα τζιν παντελόνια. Το να τα φορέσω και να νιώσω άνετη στη στιγμή ήταν ένα ομολογουμένως απαιτητικό task. Όμως από την πρώτη κιόλας ημέρα που έπαψα να φοράω από πάνω μέχρι κάτω μαύρο, οι αντιδράσεις από τους γύρω μου ήταν τόσο θετικές, που δεν μπορούσα παρά να νιώσω αυτοπεποίθηση και να κατανοήσω όλους τους λόγους για τους οποίους αυτό το switch, έπρεπε να είχε γίνει αρκετά χρόνια πριν.

Ήταν σαν τόσο καιρό να ήθελα να κρύβω τον εαυτό μου πίσω από τα μαύρα μου ρούχα, ήταν σαν να προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου πως το μαύρο ήταν το αγαπημένο μου χρώμα… την ώρα που κάθε φορά που έβλεπα μια γυναίκα να περπατά με αυτοπεποίθηση στον δρόμο φορώντας ένα πολύχρωμο φόρεμα, ήθελα να μπορούσα να κάνω αυτομάτως ένα switch και να αλλάξω outfits μαζί της.


Κάποιες φορές, λοιπόν, αρκεί ένα switch για να πάψεις να τα βλέπεις όλα μαύρα, είτε πρόκειται για το αποσμητικό σου, είτε για τα ρούχα και το στυλ σου. Κάνε κι εσύ switch to Dove και ανανεώσου για να βρεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι, για να νιώσεις άνετη κάθε στιγμή, για να επιτρέψεις στον πραγματικό σου εαυτό να βγει στην επιφάνεια. Το μόνο που χρειάζεται για να πετύχεις τα παραπάνω, είναι να κάνεις κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά στις καθημερινές σου επιλογές. Διότι σε κάποιες περιπτώσεις, ένα switch αρκεί για να αλλάξεις την ποιότητα της καθημερινότητάς σου!Κάποιες φορές, λοιπόν, αρκεί ένα switch για να πάψεις να τα βλέπεις όλα μαύρα, είτε πρόκειται για το αποσμητικό σου, είτε για τα ρούχα και το στυλ σου. Κάνε κι εσύ switch to Dove και ανανεώσου για να βρεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι, για να νιώσεις άνετη κάθε στιγμή, για να επιτρέψεις στον πραγματικό σου εαυτό να βγει στην επιφάνεια. Το μόνο που χρειάζεται για να πετύχεις τα παραπάνω, είναι να κάνεις κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά στις καθημερινές σου επιλογές. Διότι σε κάποιες περιπτώσεις, ένα switch αρκεί για να αλλάξεις την ποιότητα της καθημερινότητάς σου!

Tags