Time-Seekers: Πώς θα μάθεις να κερδίζεις χρόνο για όσα έχουν πραγματικά σημασία

Time-Seekers: Πώς θα μάθεις να κερδίζεις χρόνο για όσα έχουν πραγματικά σημασία

Επειδή, λοιπόν, όταν περάσουν τα χρόνια δεν θα θυμάσαι τα e-mails που έστειλες ή τα ρούχα που σιδέρωσες, καλό είναι να αρχίσεις να δίνεις στο εξής περισσότερη αξία στα αγαπημένα σου πρόσωπα και συνήθειες και να δημιουργήσεις νέες, δυνατές αναμνήσεις.

Επειδή, λοιπόν, όταν περάσουν τα χρόνια δεν θα θυμάσαι τα e-mails που έστειλες ή τα ρούχα που σιδέρωσες, καλό είναι να αρχίσεις να δίνεις στο εξής περισσότερη αξία στα αγαπημένα σου πρόσωπα και συνήθειες και να δημιουργήσεις νέες, δυνατές αναμνήσεις.

Αν υπάρχει μία λέξη την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε την καθημερινότητα μας καθόλη τη διάρκεια του έτους, τότε αυτή δεν είναι άλλη από την… παράνοια. Διότι κάπου ανάμεσα στο γραφείο και το επαγγελματικό ραντεβού και λίγο πριν το γυμναστήριο, τη γραφειοκρατία και τις δουλειές του σπιτιού, φαίνεται πως χάνουμε καθημερινά τον νου και τον πολύτιμο χρόνο μας.

Και όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των νέων που ζουν σε αυτόν τον κόσμο, ένα όμορφο πρωί ξυπνάς και συνειδητοποιείς πως δεν είσαι πια 20 χρονών και αντιλαμβάνεσαι πως κάπου ανάμεσα στην τρίτη και την τέταρτη δεκαετίας της ζωής σου, κατάφερες (δυστυχώς) να εξαφανίσεις τη φράση «ελεύθερος χρόνος» από το λεξιλόγιό σου. Μπορεί να μην είσαι εργασιομανής, ωστόσο, ακόμη και όταν δεν εργάζεσαι φροντίζεις να γεμίζεις το καθημερινό σου πρόγραμμα με υποχρεώσεις. Και ακόμη και όταν δεν το κάνεις, η στοίβα με τα ασιδέρωτα ρούχα στην καρέκλα, είναι εκεί για να σου θυμίσει πως απόψε δεν θα πας για εκείνον τον καφέ με τη φίλη σου τη Μαριλένα που δεν έχεις καταφέρει να συναντήσεις εδώ και δύο ολόκληρους μήνες -παρά το γεγονός πως εσύ μένεις στην Καλλιθέα και εκείνη στον Κεραμεικό (for real!).

Επειδή, λοιπόν, όταν περάσουν τα χρόνια δεν θα θυμάσαι τα e-mails που έστειλες ή τα ρούχα που σιδέρωσες, καλό είναι να αρχίσεις να δίνεις στο εξής περισσότερη αξία στα αγαπημένα σου πρόσωπα και συνήθειες και να δημιουργήσεις νέες, δυνατές αναμνήσεις. Με το ελληνικό καλοκαίρι να είναι ήδη εδώ και τις υποχρεώσεις στο γραφείο να παραμένουν… ανησυχητικά αυξημένες, αποφασίσαμε πως έφτασε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει ζωή -και δη προσωπική. Και για να πετύχουμε όσα θέλαμε και να κάνουμε την καθημερινότητά μας λίγο πιο ουσιαστική, χρειάστηκε να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους για να κερδίσουμε χρόνο για όσα έχουν πραγματικά σημασία για εμάς.

Ιδού, λοιπόν, οι επιλογές που μας βοήθησαν να «ξεκλέψουμε» χρόνο και ενδεχομένως, θα κάνουν και τη δική σου καθημερινότητα περισσότερο ουσιαστική αυτό το καλοκαίρι!

Τα «must» που ήξερα πως έπρεπε να βγουν από τη λίστα μου

ια κάθε social media και internet lover που σέβεται τον εαυτό της, το πρωινό ξύπνημα επιτάσσει «σκρολάρισμα» σε Instagram, Facebook και Twitter και επισκέψεις στις κορυφαίες ενημερωτικές ή fashion ιστοσελίδες, ενώ το μεσημεριανό διάλλειμα περιλαμβάνει (πάντα)… Candy Crush. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως όταν συνειδητοποίησα πόσο χρόνο σπαταλώ μπροστά από μία οθόνη, απογοητεύτηκα με τον εαυτό μου. Αποφάσισα, λοιπόν, πως αν ήθελα να κερδίσω χρόνο για όσα έχουν πραγματικά αξία για εμένα (όπως οι γονείς μου, η αδερφή μου, τα βιβλία μου και οι… βόλτες με τις φίλες μου στο κέντρο της Αθήνας) έπρεπε να «κόψω» κάτι.

Ξεκίνησα λέγοντας «όχι» στο πρωινό σερφάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, συνέχισα διαγράφοντας τους λογαριασμούς μου σε διάφορα online παιχνίδια και συνέχισα περιορίζοντας τα επεισόδια των σειρών που παρακολουθούσα σε εβδομαδιαία βάση. Τι κέρδισα όταν αποφάσισα να εγκαταλείψω μερικές από τις αγαπημένες μου (ή τουλάχιστον, όπως πίστευα) συνήθειες; Ελεύθερο χρόνο. Διότι πλέον, τα πρωινά πριν πάω στο γραφείο, το πρόγραμμά μου έχει δουλειές του σπιτιού. Πίστεψέ με, έστω και μισή ώρα την ημέρα αρκεί για να πλύνεις τα πιάτα και φυσικά, να σιδερώσεις τα ρούχα. Ξύπνα μισή ώρα νωρίτερα από εκείνη που συνηθίζεις και βγάλε ένα τα πολλά «to do» από τη λίστα σου. Το απόγευμα θα μπορέσεις να πιεις εκείνον τον καφέ με τη Μαριλένα!

Extra tip: Ακόμη και αν δεν λατρεύεις τα social media, το «κλειδί» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να αφαιρέσεις από το καθημερινό σου πρόγραμμα κάτι το οποίο γνωρίζεις πως είναι επί της ουσίας περιττό!

Το «έξυπνο» σιδέρωμα που πήγε τις δουλειές του σπιτιού σε άλλο επίπεδο

Από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον ενήλικο εαυτό μου, οι δουλειές του σπιτιού αποτελούσαν για εμένα έναν πραγματικό «πονοκέφαλο». Ήξερα ότι έπειτα από τη σχολή, το γραφείο και κάθε είδους κοινωνική, επαγγελματική ή ακαδημαϊκή υποχρέωση, έπρεπε να επιστρέψω στο σπίτι για να μαγειρέψω για την επόμενη ημέρα, να πλύνω τα πιάτα, να σκουπίσω, να βάλω πλυντήριο, να απλώσω τα ρούχα και στο τέλος, να τα σιδερώσω. Το τελευταίο σημείο, δηλαδή εκείνο του σιδερώματος των ρούχων, ήταν το χειρότερο. Ίσως επειδή ποτέ δεν τα κατάφερνα τέλεια με το σίδερο. Ίσως γιατί μου «έτρωγε» πάντα περισσότερο χρόνο από όσο θα ήθελα. Πιθανότατα γιατί έκαψα το αγαπημένο φόρεμα της αδερφής μου.

Ένα όμορφο πρωινό, λοιπόν, σε ένα βαγόνι του ΗΣΑΠ κάπου ανάμεσα στον Περισσό και τα Πευκάκια και καθοδόν για το γραφείο, το σκρολάρισμα στο Διαδίκτυο με οδήγησε σε μία από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει για το σπίτι μου (ever): Ένα «έξυπνο» σύστημα σιδερώματος. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ πως κάτι που αφορούσε στο σιδέρωμα, θα είχε τόση μεγάλη επίδραση στην καθημερινότητά μου. Να που όμως, είχε και μάλιστα, μου βοήθησε να αποκτήσω επιτέλους λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Διότι από τη μέρα που απέκτησα το Braun CareStyle 5, είδα τη στοίβα με τα ασιδέρωτα ρούχα με… άλλο μάτι. Το «μυστικό» βρίσκεται στις τεχνολογίες που βρήκα σε αυτό το «έξυπνο» σύστημα σιδερώματος: Από τη DoubleSteam -που μου επιτρέπει να περνώ το σίδερο μόνο μία φορά επάνω από κάθε τσάκιση και να μειώνω τον χρόνο του σιδερώματος κατά 50%- στην iCare -που μου δίνει τη δυνατότητα με ένα πλήκτρο να σιδερώνω κάθε ύφασμα (ακόμη και το πιο… αέρινο) αποτελεσματικά και, σε χρόνο «ντετέ». Το αγαπημένο μου, χαρακτηριστικό, βέβαια, είναι εκείνο της λειτουργίας Auto off που με βοηθά να ξέρω πως δεν θα κάψω το ρούχο -ακόμη και αν ξεχάσω το σίδερο επάνω του. Απλώς επικό.

Και ναι, αρκούσε να ανακαλύψω πως εν έτει 2019, το σίδερο των ρούχων έχει γίνει απίστευτα «έξυπνο» -περισσότερο και από το smartphone μου- και πώς χρειαζόταν απλώς να αποκτήσω ένα νέο σύστημα για να μην φοβάμαι το σιδέρωμα και να κερδίσω λίγο παραπάνω χρόνο για να βλέπω τον αγαπημένο μου μετά το γραφείο.

Extra tip: Στην περίπτωση που θέλεις και εσύ να κερδίσεις χρόνο με τις δουλειές του σπιτιού και να πας το σιδέρωμα σε άλλο επίπεδο, τότε «τσέκαρε» και το CareStyle 7 Pro. Είναι το καλύτερο σε επιδόσεις σύστημα σιδερώματος της Braun και θα σε βοηθήσει να σιδερώσεις σε απίστευτους χρόνους και μάλιστα, σαν επαγγελματίας.

Τα «ναι» που έγιναν «όχι» και οι ενοχές που… εξαφανίστηκαν

Στη δική μου περίπτωση, το να καταφέρω να αποκτήσω λίγο περισσότερο χρόνο σε καθημερινό επίπεδο δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Διότι για έναν άνθρωπο που έχει συνηθίσει να λέει σε όλα «ναι» προκειμένου να ικανοποιεί φίλους, γνωστούς και συνεργάτες, ακόμη και ένα απλό «όχι» μπορεί να συνοδεύεται από πολλές ενοχές. Ωστόσο, συνειδητοποίησα πως αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα που δεν μου επέτρεπε να μπορώ να κάνω όσα αγαπούσα και κυρίως, να βλέπω πιο συχνά τα πρόσωπα που είχαν σημασία για εμένα -και να περνώ ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Ξεκίνησα το πείραμα του «όχι», λοιπόν, και οφείλω να ομολογήσω πως τις πρώτες ημέρες, δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Αισθανόμουν πως απογοήτευα τους γύρω μου και ό,τι έχανα σημαντικές ευκαιρίες. Όταν όμως διαπίστωσα τον σημαντικό αντίκτυπο που η απόφαση αυτή είχε στην καθημερινότητά μου, κατάλαβα πως δεν μπορούσα να κάνω πίσω. Ακόμη νιώθω τύψεις αλλά πλέον, ξέρω πως αν πω «όχι» στην after work συνάντηση με τους συναδέλφους ή αν δεν πάω στο event του συνεργάτη μου, θα έχω περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσω, να κάνω τις δουλειές του σπιτιού με την ησυχία μου και να έχω λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να συναντήσω την κολλητή μου! Γιατί «όχι», λοιπόν;

Ό,τι και αν επιλέξεις να αφαιρέσεις ή να προσθέσεις στο καθημερινό ή το εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου για να «κερδίσεις» χρόνο το σίγουρο είναι πως αξίζει να το κάνεις. Η ψηφιακή «αποτοξίνωση», το «έξυπνο» σύστημα σιδερώματος και φυσικά, τα περισσότερα «όχι», θα σε βοηθήσουν σε κάθε περίπτωση. Το σημαντικό όμως, είναι να μην παραλείψεις να κάνεις την ανασκόπησή σου προκειμένου να εξακριβώσεις ποιες είναι οι καθημερινές εκείνες συνήθειες που «τρώνε» τον πολύτιμό σου χρόνο, χωρίς να το αξίζουν! Με λίγα λόγια, ήρθε η ώρα να μπεις και εσύ στο κλαμπ των time-seekers.

Tags