Αλήθεια, πόσο ασφαλής είναι τελικά η διατροφή σου;

Αλήθεια, πόσο ασφαλής είναι τελικά η διατροφή σου;

Τα τελευταία χρόνια έχεις καταφέρει να εξελίξεις το meal prepping σε ένα είδος τέχνης, ενώ κάθε φορά που ένα νέο food trend κάνει την εμφάνισή του στον κόσμο του διαδικτύου -και δη των social media- προσπαθείς να ενημερώνεσαι για αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, να σπεύδεις να δοκιμάσεις αν μπορείς να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

Ακόμη βέβαια και αν δεν κάνεις κάτι από τα παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι προσπαθείς να φροντίζεις τη διατροφή σου και να στρέφεσαι καθημερινά σε όσο πιο υγιεινές επιλογές γίνεται. Άλλωστε, με τον όρο wellness να αποτελεί πλέον μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου και να «φιγουράρει» σχεδόν σε κάθε social media post και φυσικά, στα Instagram stories των foodies που ακολουθείς, εύκολα μπορείς να αντιληφθείς ότι τη δεκαετία του 2020, η παγκόσμια τάση που κυριαρχεί σε ό,τι αφορά στη διατροφή, επιτάσσει να υπάρχει μια «νότα»… ευεξίας σε κάθε σου πιάτο.

Κάπως έτσι, λοιπόν, τα φρούτα και οι φυτικές ίνες κυριαρχούν στο καθημερινό σου διατροφολόγιο, ενώ το μεσημεριανό σου περιλαμβάνει συνήθως κοτόπουλο και πράσινα λαχανικά, κινόα ή πλιγούρι.

Αλήθεια όμως, είσαι τριπλά σίγουρη πως κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για τη διατροφή σου;

Η τριπλή σιγουριά που χρειάζεσαι

Ο λόγος για τον οποίο σου θέτουμε το παραπάνω ερώτημα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από εμάς, συχνά αδυνατούμε να κατανοήσουμε πλήρως τι σημαίνει «καλή διατροφή». Το να κάνεις πιο ανάλαφρες διατροφικές επιλογές ή να μην καταναλώνεις πολλά γλυκά ή αναψυκτικά σίγουρα μπορεί να ωφελήσει τη σιλουέτα και την υγεία σου.

Στην πραγματικότητα όμως η λέξη-«κλειδί» σε ό,τι αφορά στην «καλή διατροφή» είναι η ασφάλεια. Πρόκειται για μια λέξη που ακούς και διαβάζεις συχνά το τελευταίο διάστημα και η οποία αποκτά μια διαφορετική, αλλά πραγματικά σημαντική διάσταση σε ό,τι αφορά στο τι βάζεις στο πιάτο σου. Διότι σημασία δεν έχει να τρως απλώς «υγιεινά», αλλά να γνωρίζεις ότι το διατροφικό σου μενού είναι πραγματικά ασφαλές.

Άραγε γνωρίζεις από πού προέρχεται το κοτόπουλο που τρως κάθε εβδομάδα ή τι καταναλώνει κάθε ημέρα; Τελικά, ξέρεις με ποιον τρόπο καλλιεργούνται τα φρούτα που απολαμβάνεις; Πόσο σίγουρη είσαι για το αν κάθε τρόφιμο που καταναλώνεις περνά από ελέγχους ασφάλειας και ποιότητας;

Στην περίπτωση που αδυνατείς να απαντήσεις σε όλα ή τα περισσότερα από τα παραπάνω ερωτήματα, τότε ενδεχομένως αξίζει να ασχοληθείς λίγο περισσότερο με τη διατροφή σου. Διότι εν έτει 2020, πρέπει να έχεις… 3πλή σιγουριά για ό,τι τρως και αυτό σημαίνει ότι εκτός από φρέσκο και νόστιμο, κάθε τρόφιμο που βάζεις στο μενού σου πρέπει να είναι και ασφαλές.

Από τη νοστιμιά στην ασφάλεια και από εκεί στην ποιότητα

Το πώς μπορείς να διασφαλίζεις αυτή την 3πλή σιγουριά κάθε φορά που πηγαίνεις στο σουπέρ μάρκετ, θα το μάθεις παρακάτω. Τρία βήματα αρκούν για να τα καταφέρνεις, κάθε φορά.

#1 Μελέτησε τις ετικέτες για να βρίσκεις την έξτρα νοστιμιά

Μπορεί να μην το γνώριζες αλλά ο τόπος στον οποίο εκτρέφεται, για παράδειγμα, ένα κοτόπουλο, η προέλευσή του δηλαδή, διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά στη νοστιμιά του. Φρόντισε, λοιπόν, να μελετάς κάθε φορά τις ετικέτες των διατροφικών προϊόντων που θέλεις να αγοράζεις, για να διασφαλίζεις ότι έχουν ελληνική ταυτότητα προέλευσης και να μαθαίνεις σε ποια περιοχή καλλιεργούνται ή εκτρέφονται. Με λίγα λόγια, γίνε expert στην… ιχνηλασιμότητα. Ας φέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να καταλάβεις καλύτερα τι εστί ιχνηλασιμότητα. Αν κοιτάξεις την ετικέτα στα νωπά συσκευασμένα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ, θα δεις πως σε αυτή αναγράφεται το όνομα του παραγωγού που παράγει το συγκεκριμένο κοτόπουλο, αλλά και η περιοχή στην οποία βρίσκεται η ορεινή φάρμα του παραγωγού. Με μία κίνηση δηλαδή, θα μάθεις ότι το κοτόπουλο που θα πάρεις, μεγάλωσε στον νομό Ιωαννίνων και μάλιστα πού συγκεκριμένα!

#2 Δώσε βάση στην κάθε συσκευασία για να «τεστάρεις» τη φρεσκάδα

Για να έχεις 3πλή σιγουριά πως κάνεις μια πραγματικά «καλή διατροφή», καλό είναι να διασφαλίζεις πως το κάθε τρόφιμο που αγοράζεις είναι φρέσκο. Για να συμβεί αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να ελέγχεις ότι οι συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζεις έχουν προστατευτική ατμόσφαιρα που προφυλάσσει και διατηρεί τα προϊόντα φρέσκα για περισσότερες ημέρες.

#3 Μάθε μέχρι και… τι τρώει το κοτόπουλο σου

Τέλος, για να είσαι σε θέση να γνωρίζεις ότι η διατροφή σου είναι πραγματικά ασφαλής, καλό είναι να πας ένα βήμα παραπέρα. Δηλαδή, εκτός από το να ελέγχεις τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζεις και να μαθαίνεις την ταυτότητα προέλευσής τους, προσπάθησε να είσαι βέβαιη ότι τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνεις είναι πιστοποιημένα, έχουν υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία και τρέφονται εξίσου καλά -και συγκεκριμένα με 100% φυτικές τροφές, όπως συμβαίνει με τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Η ΠΙΝΔΟΣ είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στη βελτίωση της ευζωίας και της προστασίας των κοτόπουλων κατά την εκτροφή τους.

Νοστιμιά, φρεσκάδα και ασφάλεια… δηλαδή, 3πλή σιγουριά: Αυτό είναι το «κλειδί» για μια πραγματικά «καλή διατροφή» εν έτει 2020. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, στο εξής να είμαστε τριπλά σίγουρες για ό,τι τρώμε. Τρία απλά βήματα αρκούν για να μας οδηγήσουν σε πραγματικά ωφέλιμες και safe διατροφικές επιλογές, που κάνουν όμως και το καλό μιας και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις όλων των προϊόντων της ανανεωμένης σειράς Κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ Νωπά συσκευασμένα, θα διατεθούν για τους σκοπούς του σωματείου ΕΛΠΙΔΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ!