Μπορεί το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου;

Μήπως πρέπει να σταματήσεις το τσιμπολόγημα αργά τη νύχτα

Mια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, το τσιμπολόγημα αργά τη νύχτα μπορεί να μεγαλώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή του προστάτη.

Τα ευρήματα έχουν στηριχθεί στα δεδομένα του Food Frequency Questionnaire στο οποίο οι άνθρωποι αξιολογήθηκαν για τις συνήθειες ύπνου και τις ώρες των γευμάτων τους. Στην έρευνα υπήρξαν 621 υποθέσεις καρκίνου του προστάτη και 1205 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα ύπνου και γευμάτων, τα άτομα που άφηναν να περάσουν δύο ή περισσότερες ώρες για να κοιμηθούν μετά το γεύμα τους, είχαν 20% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη και τέτοια μείωση είχαν και όσοι έτρωγαν το τελευταίο γεύμα τους πριν τις 9 το βράδυ.

Τα ευρήματα φανερώνουν τη σημασία που έχει το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος και τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου. Κι όχι μόνο των τροφών που καταναλώνουμε αλλά και της ώρας που τρεφόμαστε μέσα στην ημέρα.

Ο δρ Manolis Kogevinas εξήγησε μάλιστα πως αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, θα υπάρξουν συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου όσο αγορά την ώρα των γευμάτων, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Ο ίδιος ερευνητής είχε στο παρελθόν μιλήσει για τη σημασία του κιρκαδικού ρυθμού στην πρόληψη του καρκίνου.



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης