Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: Γιατί «πονούν τα πόδια σου» και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: Γιατί «πονούν τα πόδια σου» και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Για όλα υπάρχει λύση αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία. 

Υπάρχουν φορές που αισθάνεσαι τόσο κουρασμένα τα πόδια σου που «δε σε βαστούν για άλλο βήμα»; Μπορεί αυτή η κατάσταση να μην οφείλεται μόνο σε μια κουραστική ημέρα, αλλά σε μια πάθηση, που ονομάζεται Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ) και για την οποία πρέπει να γνωρίζεις όσα περισσότερα μπορείς.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το όνομά της, πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες των ποδιών είναι ανεπαρκείς και η οποία μπορεί επί χρόνια να ταλαιπωρεί τον ασθενή. Αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει το ότι «οι φλέβες είναι ανεπαρκείς», πρέπει να θυμηθείς ότι οι φλέβες είναι τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από τα κάτω άκρα στη καρδιά. Για να γίνει αυτό σωστά, χρειάζεται η βοήθεια των φλεβικών βαλβίδων οι οποίες εξασφαλίζουν την ομαλή ροή του αίματος και εμποδίζουν την παλινδρόμησή του. Όταν τα τοιχώματα των φλεβών χαλαρώνουν και οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά, τότε το αίμα αντί να ρέει και να επιστρέφει φυσιολογικά πίσω στην καρδιά, συσσωρεύεται στις φλέβες των ποδιών σου, με αποτέλεσμα αυτές να διογκώνονται και να σχηματίζουν αυτό που ονομάζουμε «κιρσούς».

Ιατρικά αυτό περιγράφεται ως Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια και μάλιστα έχει πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα: Αίσθημα βάρους, κούραση, πόνος, πρήξιμο, αίσθημα κράμπας, φαγούρα και μούδιασμα, οίδημα, αλλοιώσεις στο χρώμα του δέρματος στα πόδια και τους αστραγάλους, πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος, εμφάνιση κιρσών επιφανειακά στα πόδια, θρομβοφλεβίτιδα και έλκη στα πόδια και τους αστραγάλους.

Πότε εμφανίζεται η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες, όπως η ηλικία ή η προδιάθεση, που επηρεάζουν την εμφάνιση της ΧΦΑ και είναι καλό να τους γνωρίζεις. Ας τους δούμε αναλυτικά.

Προδιάθεση του οργανισμού και κληρονομικότητα: Στην περίπτωση που κάποιος από τους γονείς σου έπασχε από φλεβίτιδα ή είχε κιρσούς, υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσεις ΧΦΑ. Αν ο ένας μόνο από τους δύο έχει ιστορικό Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, υπάρχει 25-50% πιθανότητα να την εμφανίσεις κι εσύ, ενώ εάν έχουν και οι δύο, τότε ο κίνδυνος εμφάνισης για ‘σένα ανέρχεται στο 90%.

Ηλικία και φύλο: Άνδρες και γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ΧΦΑ, όμως η αλήθεια είναι ότι προσβάλλονται περισσότερο οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών. Δεν αποκλείονται βέβαια ούτε οι πιο νεαρές ηλικίες, καθώς η εγκυμοσύνη, η πολυτοκία, η εμμηνόπαυση και η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ΧΦΑ.

Επάγγελμα: Κομμώτριες, νοσοκόμες, σερβιτόρες, μπαργούμεν, καθηγήτριες, δασκάλες δηλαδή γυναίκες που η εργασία τους απαιτεί ορθοστασία, μπορεί να καταπονήσουν πολύ τις φλέβες των ποδιών τους και να εμφανίσουν ΧΦΑ. Αντίστοιχα όμως «κινδυνεύουν» και όσες εργάζονται σε γραφείο, κάθονται δηλαδή πολλές ώρες σε συγκεκριμένη θέση.

p31

Σύγχρονος τρόπος ζωής: Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο για πολλή ώρα, οι μέθοδοι αποτρίχωσης με θερμά υλικά, ακόμα και η υποδαπέδια θέρμανση κάποιες φορές, τα ψιλοτάκουνα, τα στενά ρούχα, οι μικροτραυματισμοί ενώ αθλείσαι, είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ΧΦΑ.

Άλλες νόσοι και φαρμακευτική αγωγή: Τα αντισυλληπτικά μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση ΧΦΑ, όπως και οι θηλυκές ορμόνες, τα αντιπηκτικά, η νιφεδιπίνη και άλλα σκευάσματα. Επίσης, η χρόνια δυσκοιλιότητα ή ο σακχαρώδης διαβήτης είναι υποκείμενα νοσήματα και παράγοντες προδιάθεσης εμφάνισής της.

Τι πρέπει να κάνεις για να «εξαφανίσεις» τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Όπως ήδη θα κατάλαβες διαβάζοντας τους παράγοντες που προδιαθέτουν για εμφάνιση Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, κάποιους από αυτούς μπορείς να τους… εξαφανίσεις. Μερικές απλές συνήθειες και ασκήσεις που θα κάνεις καθημερινά, θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τα συμπτώματα και να ανακουφιστείς από τις ενοχλήσεις στα πόδια.

Διατήρηση φυσιολογικού βάρους: Ελέγχεις το βάρος σου ώστε να είναι στα φυσιολογικά πλαίσια και πίνεις πολύ νερό και χυμούς φρούτων μέσα στην ημέρα.

Αποφεύγεις την ορθοστασία ή το να κάθεσαι επί ώρες: Το να κάθεσαι όλη την ημέρα στο γραφείο και η μόνη σου «κίνηση» να είναι το «σταυροπόδι», δεν είναι λύση. Αντίθετα, τα συχνά μικρά διαλείμματα για περπάτημα του ενός λεπτού έστω, μπορούν να σε βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Τακτική άσκηση: Βάδισμα, κολύμπι, ποδήλατο, διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και μην το παραμελείς. Το περπάτημα, έστω για 30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Ξέχνα τα ασανσέρ και πήγαινε από τις σκάλες, εάν νιώθεις ότι το αντέχεις, προσέχοντας πάντα ώστε να αποφύγεις τυχόν μικροτραυματισμούς στα κάτω άκρα.

Αποφεύγεις την ηλιοθεραπεία: Η έκθεση στον ήλιο ή σε άλλη πηγή θερμότητας επιβαρύνει την κατάσταση, οπότε, την αποφεύγεις. Καλό είναι επίσης, στο τέλος του καθημερινού σου ντους να ρίχνεις κρύο νερό στα πόδια σου.

Αποφεύγεις τα ψηλοτάκουνα: Τακούνια ύψους 3-5 εκατοστών είναι ιδανικά, από εκεί και πάνω, καλύτερα να τα αποφεύγεις. Όπως επίσης καλό είναι να αφήσεις στη ντουλάπα τα πολύ στενά παντελόνια σου, καθώς ό,τι σε πιέζει, εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

p32

Κόβεις το κάπνισμα: Δεν χρειάζονται επιχειρήματα γι’ αυτό, έτσι δεν είναι;

Αποφεύγεις συγκεκριμένα φάρμακα, εάν φυσικά αυτό είναι εφικτό για τη γενικότερη υγεία σου.

Χρήσιμες, καθημερινές ασκήσεις: Ξαπλώνοντας ανάσκελα, ανασηκώνεις τα πόδια και τα στηρίζεις στον τοίχο – βοηθάς έτσι την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά. Κάνεις μασάζ στα πόδια το βράδυ κατά τη φορά του φλεβικού αίματος. Κάνεις μασάζ στους μηρούς με ανοδικές κινήσεις για να τονώσεις την κυκλοφορία του αίματος. Ξεκολλάς από το έδαφος τις φτέρνες, πατώντας στις μύτες των ποδιών και στη συνέχεια το αντίστροφο, για 5 περίπου λεπτά. Περπατάς πατώντας στις φτέρνες για περίπου 5 λεπτά. Να κοιμάσαι με τα πόδια ανυψωμένα ελαφρώς, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Όταν κάθεσαι, βάζε τα πόδια σου σε ψηλότερη θέση.

Κάλτσες συμπίεσης: Ο γιατρός σου θα σου συστήσει την κατάλληλη ιατρική κάλτσα συμπίεσης, εφόσον τη χρειάζεσαι για να ανακουφίσει σημαντικά όλα σου τα συμπτώματα.

Cyclo 3 Fort για φλεβοτονική και αγγειοπροστατευτική δράση

Αυτό που πραγματικά θα σε βοηθήσει να εξαφανίσεις τα συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν είναι το Cyclo 3 Fort, κατά της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας. Οι δραστικές ουσίες που περιέχει, Ruscus Aculeatus και Hesperidin Methyl Chalcone, αλλά και η βιταμίνη C, προσφέρουν φλεβοτονική και αγγειοπροστατευτική δράση, απαραίτητες ως βοηθητική θεραπεία στη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια σε ενήλικες.

p33

Το Cyclo 3 Fort βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια, καθώς:

- Προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία, μειώνοντας τη διαπερατότητά τους και αυξάνοντας την τριχοειδική αντοχή (+40 %).

- Ανακουφίζει από τα φλεγμονώδη φαινόμενα (θετική επίδραση στη φλεγμονή)

- Συμβάλλει στη βελτίωση της ρευστότητας του αίματος με τη διευκόλυνση της επιστροφής του αίματος και τη μείωση της φλεβικής και τριχοειδικής στάσης (αύξηση φλεβικής επιστροφής +36 %).

- Έχει εξαιρετικό προστατευτικό αποτέλεσμα στα ενδοθηλιακά κύτταρα σε συνθήκες υποξίας. Διεγείρει τον ενδοθηλιακό μεταβολισμό εξασφαλίζοντας προστατευτικό αποτέλεσμα για την υποξία. Μειώνει την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί καταστροφή κολλαγόνου και ελαστικών ινών στο φλεβικό τοίχωμα. Ασκεί προστατευτική δράση στο φλεβικό τοίχωμα.

Πώς μπορείς να πάρεις το Cyclo 3 Fort;

Ο γιατρός σου ή ο φαρμακοποιός σου θα σε κατατοπίσουν σχετικά και, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παίρνεις το Cyclo 3 Fort όπως περιγράφεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 2 έως 3 κάψουλες την ημέρα, που λαμβάνονται από το στόμα και καταπίνονται ολόκληρες, με ένα ποτήρι νερό. Κάθε απορία σου θα πρέπει να λυθεί σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια ταλαιπωρεί πάνω από πάνω από 1 – 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Με μερικές απλές συνήθειες και το Cyclo 3 Fort στη διάθεσή σου, μπορείς να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και να μειώσεις τα συμπτώματά της στο ελάχιστο.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟN ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟN ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ