Τη… μάσκα και τα μάτια σου: Γιατί σε ενοχλούν τα μάτια όταν φοράς μάσκα και πώς θα τα φροντίσεις;

Τη… μάσκα και τα μάτια σου: Γιατί σε ενοχλούν τα μάτια όταν φοράς μάσκα και πώς θα τα φροντίσεις;

Σε ένα από τα «must» αξεσουάρ των τελευταίων δύο χρόνων έχει εξελιχθεί η μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό και πλέον… δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτή. 

Μπορεί στην αρχή να δυσφορήσαμε, να θεωρήσαμε πως «δεν την αντέχουμε», να είπαμε και να… ξείπαμε, αλλά τη φορέσαμε, την ταιριάξαμε με το outifit, την εξελίξαμε και την έχουμε αποδεχθεί ως μέρος της καθημερινότητάς μας γενικά, της προστασίας μας και της εμφάνισής μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι πρέπει να παραμένουμε εφησυχασμένες πως όλα βαίνουν καλώς, διότι και η μάσκα έχει, δυστυχώς, τα μειονεκτήματά της.

Πιθανότατα έχεις παρατηρήσει δερματικά θεματάκια στο πρόσωπό σου, συχνό πονοκέφαλο ή ακόμα και πόνο πίσω από τα αυτιά από τα λαστιχάκια. Πιθανότατα επίσης να έχεις παρατηρήσει μια ενόχληση στα μάτια – αν και δεν είναι σίγουρο πως τη συνδύασες απευθείας με τη μάσκα. Κι όμως, η μάσκα προστασίας κατά του κορωνοϊού μπορεί να ευθύνεται για τη δυσφορία που αισθάνεσαι στα μάτια σου, ειδικά όταν τη φοράς αρκετές ώρες στο γραφείο, ενώ εργάζεσαι σε υπολογιστή ή σε κλειστό χώρο που δεν αερίζεται σωστά ή επαρκώς. Αυτό που σου συμβαίνει ονομάζεται ξηροφθαλμία και χρειάζεται να την αντιμετωπίσεις δραστικά για να αισθανθείς καλύτερα και να φροντίσεις τα μάτια σου με τον καταλληλότερο τρόπο.

Πώς και γιατί η μάσκα επηρεάζει τα μάτια σου

Το τι ακριβώς συμβαίνει με τα μάτια σου ενώ φοράς μάσκα είναι πολύ απλό και θα το καταλάβεις αμέσως. Ακόμα και αν φοράς μάσκες που εφαρμόζουν απόλυτα σωστά στο πρόσωπό σου – κάτι που δεν είναι πολύ απλό και συνηθισμένο, όπως γνωρίζεις πολύ καλά – αυτές μετακινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είτε καθώς μιλάς, είτε γιατί τις μετακινείς για να πιεις νερό ή τον καφέ σου, για να φας το μεσημεριανό σου, είναι δεδομένο πως όταν φοράς μάσκα προστασίας επί πολλές ώρες, δεν μένει αμετακίνητη στη θέση της από την αρχή ως το τέλος. Στην περίπτωση λοιπόν που η μάσκα δεν εφαρμόζει απολύτως στο πρόσωπο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο αέρας της εκπνοής σου κατευθύνεται προς τα μάτια. Με τον τρόπο αυτό, στεγνώνουν τα φυσικά δάκρυα που ευθύνονται για τη σωστή ενυδάτωση των οφθαλμών και έρχεται η ξηροφθαλμία.

q1

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας

Τι συμβαίνει τότε και πώς το αισθάνεσαι; Νιώθεις τα μάτια σου στεγνά, δηλαδή αισθάνεσαι πως κάτι σε «κόβει». Πολλοί αναφέρουν πως νιώθουν ότι κάτι έχει μπει στο μάτι τους και τους ενοχλεί, ενώ επίσης συχνά αναφέρεται κοκκίνισμα των οφθαλμών, αίσθηση φαγούρας ή και «κάψιμο». Επικρατεί μια αίσθηση παρατεταμένης κούρασης, που ξεκινά από τα μάτια και μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε γενικότερο πονοκέφαλο. Τα μάτια σου εκδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και εσύ οφείλεις να το αντιμετωπίσεις.

Γιατί χρειάζεται να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την ξηροφθαλμία

Υπάρχει εδώ μια «παγίδα», την οποία πρέπει να αποφύγεις: Συχνά θεωρείς ότι τα συμπτώματα αυτά, ιδιαίτερα εάν δεν είναι ασυνήθιστα έντονα, θα φύγουν όταν ξεκουραστείς, επομένως δεν κάνεις κάτι για να τα αντιμετωπίσεις συγκεκριμένα. Όμως, αντίθετα, πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ όλα όσα συμβαίνουν με τα μάτια σου, καθώς πρέπει να γνωρίζεις ότι ενίοτε η ξηροφθαλμία οδηγεί σε σοβαρότερες καταστάσεις, που απαιτούν αγωγή και παρακολούθηση από ειδικό. Επιπλέον, αξίζει να έχεις υπόψιν σου και το εξής, μιας και βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας: Σύμφωνα με την Αμερικανική Οφθαλμολογική Ακαδημία, η ξηροφθαλμία ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού για τον πολύ απλό λόγο πως αυθορμήτως, όταν τα μάτια σου σε ενοχλούν, τα τρίβεις με τα χέρια!

q2

Πώς θα φροντίσεις καλύτερα τα μάτια σου

Υπάρχει όμως τρόπος να φροντίσεις τα μάτια σου και να τα ενυδατώσεις σωστά, ώστε να αποφύγεις και τα ενοχλητικά συμπτώματα και περαιτέρω άσχημες εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να ενυδατώσεις τους οφθαλμούς με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, όπως κάνουν ακριβώς τα αληθινά δάκρυα – άρα πρέπει να βρεις ποιο είναι αυτό το προϊόν που δρα όπως τα αληθινά δάκρυα: Το Cationorm® είναι το «έξυπνο» δάκρυ που μπορείς να εφαρμόσεις πολύ εύκολα και απλά και να δεις πραγματικά αποτελέσματα, πάρα πολύ άμεσα: Προστατεύει, ενυδατώνει και βοηθάει στην επούλωση των ματιών που ταλαιπωρούνται από ξηροφθαλμία με τις προηγμένης τεχνολογίας οφθαλμικές σταγόνες που περιέχει. Μία σταγόνα σε κάθε μάτι, από μία έως τέσσερις φορές την ημέρα αρκούν, ώστε να ανακουφιστείς πάρα πολύ γρήγορα και να αποκαταστήσεις τη φυσιολογική κατάσταση των ματιών σου.

Δυστυχώς τα περισσότερα τεχνητά δάκρυα απομακρύνονται από τα μάτια με το πρώτο βλεφάρισμα. Το Cationorm® χάρη στην νέα τεχνολογία του καταφέρνει να καλύπτει πιο γρήγορα την επιφάνεια των ματιών και να μένει εκεί για περισσότερο χρόνο, να καταπραΰνει τα συμπτώματα και να σου προσφέρει άμεση ανακούφιση από τις ενοχλήσεις. Έτσι, μπορείς να συνεχίσεις να φοράς το «must» αξεσουάρ σου – δηλαδή τη μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊό – ακόμα περισσότερο και ακόμα ευκολότερα.

Το Cationorm® προσέχει τα μάτια σου κι εσύ προσέχεις τη μάσκα σου για να είσαι υγιής, κεφάτη και πάντα ευδιάθετη!