Πότε πρέπει πραγματικά να φοράς μάσκα;

Ένα θέμα που όλους μας απασχολεί

Ο λόγος για τη χρήση μάσκας προσώπου ήταν συγκεχυμένος και αρκετά αβέβαιος το πρώτο διάστημα. Τον Φεβρουάριο - όταν ο COVID-19 περιοριζόταν κυρίως στην Κίνα, με λίγες μόνο περιπτώσεις στην Αμερική - το CDC συνιστούσε μάσκες προσώπου και αναπνευστήρες μόνο για εκείνους που δούλευαν στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης και που έρχονταν σε επαφή με πιθανές περιπτώσεις. Μετά από αυτό όμως, άλλαξαν τα πράγματα: Ο κορονοϊός άρχισε να σαρώνει τις ΗΠΑ (και τον υπόλοιπο κόσμο) και τον Απρίλιο, το CDC άρχισε να προτείνει στο ευρύ κοινό να φορούν μάσκες προσώπου όταν το social distancing δεν ήταν εφικτή επιλογή.

Ακόμα κι αν αισθάνεσαι καλά, ο γενικός κανόνας είναι να «φοράς μάσκα όταν βρίσκεσαι σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από ένα άλλο άτομο, εκτός και εάν είσαι με κάποιον από τον εσωτερικό σου κύκλο τον οποίο και εμπιστεύεσαι», αναφέρει ο ειδικός. Συνολικά η χρήση μάσκας είναι καλή σύμφωνα με τους γιατρούς. Βοηθά στην αποτροπή της εξάπλωσης των αναπνευστικών σταγονιδίων από το ένα άτομο στο άλλο.

Εάν ένα άτομο έχει αναπνευστική λοίμωξη σε αυτήν την περίπτωση, ο SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τον Covid-19 – η αναπνοή, ο βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να προκαλέσει σταγονίδια που ταξιδεύουν 2 έως 4 μέτρα μακριά. Η χρήση μάσκας μειώνει το χώρο που ταξιδεύουν αυτά τα σταγονίδια και θα βοηθήσει στην αποτροπή της μετάδοσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πότε λοιπόν πρέπει να φοράς μάσκα;

Όταν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ το να φοράς μάσκα είναι μια καλή λύση και πρόταση, καθώς έτσι προστατεύεις τους άλλους αν εσύ έχεις κάτι, αλλά και κατ’ επέκταση τον εαυτό σου. Φορώντας μάλιστα μάσκα παύει να είναι τόσο υποχρεωτική και η αναγκαστική απόσταση των 2 μέτρων.

Όταν οδηγείς το αυτοκίνητό σου, εάν είσαι μόνη μέσα σε αυτό ή με άτομα του στενού οικογενειακού σου περιβάλλοντος, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να χρησιμοποιείς μάσκα. Ωστόσο καλό είναι να έχεις πάντα μία μαζί σου, σε περίπτωση που χρειαστεί να σταματήσεις να ψωνίσεις κάτι.

Απαραίτητη είναι επίσης αν πας στον γιατρό ή στο κέντρο υγείας να πάρεις ή να κάνεις τις εξετάσεις σου. Και αυτό το ακούμε αρκετά λογικό. Ομοίως κρίνεται απαραίτητη αν πας να φτιάξες τα νύχια σου ή τα μαλλιά σου. Για την ακρίβεια θεωρείται απαραίτητη η χρήση της από τους εργαζομένους και για τους πελάτες υπάρχει μια σύσταση για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ακόμη πιο σημαντική κρίνεται εάν δεν οδηγείς και πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε μετρό, τραμ και λεωφορεία καλό θα ήταν να την έχεις πάντα μαζί σου και να την χρησιμοποιείς, γιατί πραγματικά δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει με τόσους επιβάτες που τα χρησιμοποιούν. Οπότε καλό είναι να προστατέψεις τον εαυτό σου.



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης