Τι ακριβώς παθαίνει το σώμα σου κάτω από τον ήλιο

Τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον ήλιο και καταλήγεις με έγκαυμα

Και τι θέλεις; Ήλιο, θάλασσα και μια σοκολατένια επιδερμίδα. Κι επειδή είναι πιθανό να μην σε έχουμε πείσει ακόμα για την εφαρμογή αντηλιακού, για την αποφυγή των επικίνδυνων ωρών ηλιοθεραπείας και για το γιατί πρέπει να μένεις κάτω από σκιά, ας σου κάνουμε μια περίληψη του τι ακριβώς συμβαίνει στο κορμί μας κάτω από τον ήλιο.

Από την πρώτη στιγμή: Οι ακτίνες του ήλιου πάνω στο δέρμα σου κάνουν τον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνες,που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Το καλό είναι πως ακόμα κι αν φοράς αντηλαικό, οι ενδορφίνες δεν σταματούν να εκκρίνονται. Την ίδια στιγμή, οι ηλιακές ακτίνες φτάνουν στη Γη σε δύο μήκη κύματος: υπεριώδεις ακτίνες Α και υπεριώδεις ακτίνες Β και τα δύο είδη διαπερνούν το δέρμα και απορροφώνονται από χρωματοφόρα κύτταρα, τα μελανοκύτταρα. Οι ακτίνες UV δυστυχώς βλάπτουν το DNA. Οι ίδιες ακτίνες παρακινούν το δέρμα να παράγει βιταμίνη D. Αν χρησιμοποιείς αντηλιακό ευρέος φάσματος καθώς και τη διαδικασία παραγωγής βιταμίνης D.



Στην πρώτη μισή ώρα κάτω από τον ήλιο και χωρίς να φοράς αντηλιακό, το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει ένα τάγμα ανοσοκυττάρων για να βοηθήσει την επιδερμίδα με αποτέλεσματ τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται. Ακόμα κι αν έχεις βάλει αντηλιακό, τα μελανοκύτταρα εκκρίνουν μελανίνη η οποία είναι γνωστή για το σκούρο χρώμα που σου χαρίζει αλλά ουσιαστικά προστατεύει τα κύτταρα από περαιτέρω ακτινοβολία. Όσο πιο σκούρος είναι ο φυσικός τόνος της επιδερμίδας σου, τόση περισσότερη μελανίνη έχεις ήδη.

Την επόμενη ημέρα κι αν δεν έβαλες αντηλιακό -κακώς- τα αιμοφόρα αγγεία παραμένουν διεσταλμένα, γι’ αυτό το δέρμα σου είναι κόκκινο και πονάει (έχεις πάθει δηλαδή έγκαυμα). Μπορείς να απλώσεις στο δέρμα σου αλόη και να σκεφτείς το μεγάλο σου λάθος.

Tags
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης