Είναι safe να κάνεις μασάζ στη διάρκεια της πανδημίας;

Νάνσυ Μητσοστέργιου

Τι λένε οι ειδικοί;

Ας ξεκινήσουμε με μια κοινή παραδοχή: οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι στο έπακρον αυτή τη στιγμή. Επομένως, είναι λογικό ότι, εάν έχεις τα οικονομικά μέσα για να το κάνεις, θα πήγαινες να κάνεις ένα μασάζ. Αλλά είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή; Όπως πιθανώς ήδη γνωρίζεις, αρκετά πράγματα στη ζωή έρχονται τώρα με τον κίνδυνο του να κολλήσεις COVID-19 και η τελική απόφαση για το αν είσαι εντάξει με αυτόν τον κίνδυνο βαρύνει εσένα και μόνο. «Πολλά εξαρτώνται από την ανοχή των κινδύνων κάθε ατόμου και από τον κίνδυνο που θέλουν να αποδεχθούν», λέει ειδικός μεταδοτικών ασθενειών στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν συγκεκριμένες συστάσεις για το πώς να είσαι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής ενώ κάνετε πολλές διαφορετικές καθημερινές δραστηριότητες. Δυστυχώς, όμως, για εσένα και τους πόνους σου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι μασάζ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι ασφαλές - απλώς δεν καλύπτεται από το CDC. Λοιπόν, είναι ασφαλές να κάνεις μασάζ εν τέλει; Να τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτό.

Σε ένα μασάζ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχεις είναι να είσαι σε στενή επαφή με άλλο άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο COVID-19 θεωρείται κυρίως ότι εξαπλώνεται μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων το ένα από το άλλο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά, ή πιθανώς να εισπνευστούν στους πνεύμονές τους. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, μπορεί να μεταδίδεται στον αέρα σε ορισμένες καταστάσεις, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μετά από αυτό, μπορεί επίσης να υπάρχει κάποιος κίνδυνος να έρθεις σε επαφή με επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (όπως ένα τραπέζι μασάζ), καθώς ο COVID-19 μπορεί επίσης να εξαπλωθεί αγγίζοντας μια επιφάνεια ή αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και μετά αγγίζοντας το στόμα σου, μύτη ή μάτια. (Το CDC, ωστόσο, λέει ότι δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού).

Αν ωστόσο τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως ορίζει το υπουργείο υγείας, τόσο από τους πελάτες, όσο και από εκείνους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, τότε δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος.



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης