Γιατί όταν φοράς μάσκα πρέπει να καλύπτεις πάντα τη μύτη σου;

Νάνσυ Μητσοστέργιου

Τι εννοείς δεν είναι αυτονόητο;

Η μάσκα πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Τέσσερα πράγματα τσεκάρουμε αν έχουμε μαζί φεύγοντας από το σπίτι, κλειδιά, κινητό, πορτοφόλι και μάσκα. Πόσες φορές όμως δεν έχεις δει σε κλειστό χώρο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανθρώπους να φορούν τη μάσκα τους με εντελώς λάθος τρόπους; Ο πιο συνηθισμένος βέβαια είναι αυτός που οι περισσότεροι τη φορούν αφήνοντας τη μύτη τους ακάλυπτη.

Και αναρωτιόμαστε ποιος ο λόγος να φορέσεις μάσκα αν δεν καλύπτεις έναν από τους πιο σημαντικούς αεραγωγούς όπως είναι η μύτη σου; Νέα ευρήματα λοιπόν, εξηγούν γιατί είναι λάθος να καλύπτουμε με τη μάσκα το στόμα, αλλά όχι τη μύτη. Αν συνηθίζεις να φοράς τη μάσκα σου κάτω από τη μύτη, πρέπει να προσέχεις, αφού είναι σαν να μην τη φοράς καθόλου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη ο κορονοϊός Covid-19 εισβάλλει στον οργανισμό πιο εύκολα από τη μύτη. «Είναι σαν να φοράς μόνο το ένα μπατζάκι από το παντελόνι», σχολίασε ο Dr. Frederick Davis, υποδιευθυντής Επείγουσας Ιατρικής στο Ιουδαϊκό Νοσοκομείο Northwell Health/Long Island στη Νέα Υόρκη. «Ούτε καν το "μισή μάσκα, μισή προστασία" δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η προστασία είναι ακόμα μικρότερη».

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNC) και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell. Όπως έδειξε, ο νέος κορονοϊός μολύνει τη μύτη περισσότερο απ' οποιοδήποτε άλλο τμήμα της αναπνευστικής οδού. Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι για να εξασφαλίσει την είσοδό του στο σώμα, ο κορονοϊός επιτίθεται στους υποδοχείς (πρωτεΐνες) ACE2. Οι υποδοχείς αυτοί υπάρχουν σε αφθονία στον ιστό (βλεννογόνο) που επιστρώνει εσωτερικά τη μύτη. Είναι όμως λιγότεροι στα επόμενα τμήματα του αναπνευστικού.

Συνεπώς, έπειτα από όλα αυτά τα δεδομένα διαπιστώνεται πως η μύτη είναι το πιο ευάλωτο τμήμα του αναπνευστικού στη μόλυνση από τον Covid-19. Επομένως το να την αφήνεις ακάλυπτη είναι σα να προκαλείς την τύχη σου.

Μήπως ήρθε η ώρα να τη φοράς κανονικά από σήμερα και στο εξής;

Έρευνα



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης