Pink October: Ο μήνας που το ροζ έχει την «τιμητική» του για όλους τους σωστούς λόγους

Pink October: Ο μήνας που το ροζ έχει την «τιμητική» του για όλους τους σωστούς λόγους

Είτε το λατρεύεις, είτε διστάζεις να το επιλέξεις για τις καθημερινές σου εμφανίσεις, το σίγουρο είναι ότι και τον φετινό Οκτώβριο, το ροζ έχει την «τιμητική» του για όλους τους σωστούς λόγους.

Είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει ή έχεις διαβάσει ξανά για τον πιο ροζ μήνα του χρόνου, δηλαδή τον Pink October. Αν πάλι δεν ξέρεις γιατί κάθε χρόνο από το 1985 μέχρι σήμερα, τον μήνα που διανύουμε ο πλανήτης μας «βάφεται» ροζ, έχεις κάθε λόγο να μάθεις περισσότερα. Διότι ο Pink October δεν αφορά σε κάποια τάση της μόδας που ήρθε για να φύγει, αλλά σχετίζεται με τη διασφάλιση της υγείας σου και συνεπώς, με την προστασία της ζωής σου.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Pink October, συνέχισε να διαβάζεις και να είσαι σίγουρη ότι τις επόμενες ημέρες, θα θελήσεις να χρωματίσεις και εσύ την καθημερινότητά σου στους τόνους του ροζ!

Ροζ Οκτώβριος ή αλλιώς, ώρα να φέρεις την υγεία σου σε πρώτο πλάνο

Αν τις τελευταίες ημέρες, έχεις παρατηρήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον κόσμο του διαδικτύου γενικότερα, μία ροζ κορδέλα να φιγουράρει σε πολλά από τα posts, τα βίντεο και τα άρθρα που βλέπεις και διαβάζεις, τότε πιθανότατα έχεις αντιληφθεί πως ο Pink October σχετίζεται με την ενημέρωση και την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού και εκείνη η ροζ κορδέλα, είναι το σύμβολο της ελπίδας πίσω από τη σημαντική αυτή ενέργεια.

Πράγματι, ήταν πίσω στη δεκαετία του ‘80, όταν ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και από τότε μέχρι σήμερα, η πρωτοβουλία αυτή έχει καταφέρει να λάβει μεγάλες διαστάσεις και σε πολλές περιπτώσεις, έχει βοηθήσει γυναίκες να σωθούν από την εν λόγω ασθένεια.

Βέβαια, αν διαβάζοντας όλα τα παραπάνω αισθάνεσαι πως ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί απειλή για εσένα ή πιστεύεις ότι είσαι πολύ νέα για να ασχολείσαι με το συγκεκριμένο ζήτημα, τότε να αναφέρουμε απλώς ότι τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, πάνω από 450.000 γυναίκες μαθαίνουν ετησίως ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού, ενώ για την Ελλάδα ο αριθμός των κρουσμάτων υπολογίζεται σε σχεδόν 5.000 ανά έτος. Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία στις δέκα γυναίκες έχει πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού, με τον αριθμό των ετήσιων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο να υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, για αυτό και ο Pink October μας αφορά όλες. Διότι κάθε γυναίκα οφείλει να βάζει τη ζωή της πάνω από όλα και αυτό ακριβώς της υπενθυμίζει να κάνει ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, μία ασθένεια που αποτελεί την ύψιστη απειλή για τη γυναικεία υγεία.

Οι παράγοντες κινδύνου που αξίζει να γνωρίζεις

«Και τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ από τον καρκίνο του μαστού;», θα μας ρωτήσεις σε αυτό το σημείο. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή, διότι η πρόληψη αποτελεί το «κλειδί». Βλέπεις, σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του μαστού, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη πρόγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό σημαίνει πως εκτός από να είσαι ενημερωμένη για τους παράγοντες κινδύνου της συγκεκριμένης ασθένειας, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να προστατεύσεις την υγεία σου.

Σε ό,τι αφορά στους βασικούς παράγοντες κινδύνου εν γένει, πάντως, η πλειονότητα των περιπτώσεων είναι γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Επίσης, το οικογενειακό ιστορικό, η εμμηνόπαυση σε μικρή ηλικία και μεταξύ άλλων, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, αποτελούν παραμέτρους που αξίζει να λάβουμε όλες υπόψη μας.

Η σημασία τηςέγκαιρης διάγνωσης και τα παραδείγματα που κάνουν τη διαφορά

Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι το βασικό μέσο προστασίας μας, μιας και όταν ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται έγκαιρα, η θεραπεία του έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένη. Με λίγα λόγια, εκτός από καλή ενημέρωση, χρειάζεται επίσης να κάνουμε συχνά μόνες μας ψηλάφηση μαστών για κάποιο πιθανό εξόγκωμα, να ακολουθούμε μία υγιεινή διατροφή, να ασκούμαστε και κυρίως, να απευθυνόμαστε σε ειδικούς γιατρούς για να κάνουμε τις απαραίτητες κλινικές εξετάσεις, καθώς μεγαλώνουμε.

Η αυτοεξέταση του μαστού από εμάς τις ίδιες, η κλινική εξέταση από έναν γιατρό και φυσικά, οι υπέρηχοι μαστών και οι μαστογραφίες, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας και την καλύτερη αντιμετώπισή της. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακούμε και να μαθαίνουμε σήμερα για εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις στις γυναίκες στο πλαίσιο της πρόληψης της ασθένειας, όπως υπερήχους μαστού, με το παράδειγμα της Teleperformance Greece να ξεχωρίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Διότι σε μία προσπάθεια ενημέρωσης, ενδυνάμωσης και γυναικείας προστασίας, η μεγαλύτερη εταιρεία υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών στη χώρα μας, εκτός από το ότι εδώ και τέσσερα χρόνια στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός τον συμβολικό αγώνα δρόμου και περιπάτου, Digital Greece Race for the Cure®, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», τα τελευταία έτη συμβάλλει επίσης ενεργά και στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, προσφέροντας μάλιστα φέτος 1.000 δωρεάν υπερήχους μαστού! Και αυτά ακριβώς είναι τα παραδείγματα που κάνουν τη διαφορά και τα οποία ελπίζουμε να βλέπουμε πιο συχνά.

Pink October, λοιπόν, και ο καρκίνος του μαστού δεν πρέπει να είναι ένα θέμα-ταμπού που φοβόμαστε να «αγγίξουμε», αλλά ένα ζήτημα για το οποίο οφείλουμε να είμαστε καλά ενημερωμένες και κυρίως, να λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Από την αυτοεξέταση, μέχρι την υιοθέτηση ενός υγιεινού και ωφέλιμου τρόπου ζωής και φυσικά, τις απαραίτητες κλινικές εξετάσεις, όπως τους υπέρηχους μαστού. Ώρα να «βάψουμε» την καθημερινότητά μας ροζ και να πάρουμε την κατάσταση της υγείας μας στα χέρια μας, μοιράζοντας με τη σειρά μας έμπνευση σε κάθε γυναίκα γύρω μας και το μήνυμα ότι οι τακτικές εξετάσεις, μπορούν να σώσουν ζωές!