Έχεις συχνά φουσκώματα και δυσκοιλιότητα; Ίσως να φταίει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι περισσότερες από εμάς ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά ακόμη και στα πιο κοντινά μας πρόσωπα.

Αν το καλοσκεφτείς, μπορεί να διανύουμε αισίως το 2022, ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που θεωρούνται ταμπού μέχρι τις μέρες μας, ενώ σίγουρα δεν θα έπρεπε. Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, αφορούν συχνά σε καταστάσεις γύρω από την υγεία μας, όπως συμβαίνει με την περίπτωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Τι και αν πρόκειται για μία από τις πιο κοινές διαταραχές στον κόσμο; Οι περισσότερες από εμάς ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό, ακόμη και στα πιο κοντινά μας πρόσωπα και σίγουρα, δεν αισθανόμαστε άνετα να συζητήσουμε αναλυτικά τα συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Όταν δηλαδή έχουμε πόνο στην κοιλιά ή δυσκοιλιότητα, δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε στην κολλητή μας ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν θα πάμε απόψε σινεμά μαζί της ή όταν έχουμε διάρροια, δυσπεψία, ναυτία, καούρα ή φούσκωμα, δεν νιώθουμε άνετα να πούμε πως κάποιος από αυτούς τους λόγους μας έκανε να ακυρώσουμε -για μία ακόμη φορά- την έξοδο ή την εκδρομή με την παρέα.

Αλήθεια όμως, γιατί θεωρείται μέχρι σήμερα ταμπού μία χρόνια γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει το 25% του πληθυσμού -κυρίως γυναίκες- και από την οποία ταλαιπωρούνται εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο;

Αν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει την καθημερινότητά σου ή αν γνωρίζεις ένα κοντινό σου πρόσωπο που υποφέρει, αυτό το κείμενο είναι για εσένα. Διότι θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα αυτήν τη διαταραχή και κυρίως, να μάθεις περισσότερα για την αντιμετώπισή της και το πώς δεν θα αποτελεί πια εμπόδιο στη ζωή σου.

Τι προκαλεί τις ενοχλήσεις και ποια είναι τα συμπτώματα που αξίζουν την προσοχή σου

Αλήθεια, μήπως υποφέρεις συχνά από κάποια από τα συμπτώματα που προαναφέραμε, δηλαδή από διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κοιλιακή διάταση, μετεωρισμό ή από δυσπεψία, ναυτία και καούρα; Τότε καλό είναι να απευθυνθείς στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό σου, διότι μπορεί να ευθύνεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου -και να μην το γνωρίζεις.

Βλέπεις, στην περίπτωση της συγκεκριμένης διαταραχής, πολλές φορές τα συμπτώματα κρατούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά υποχωρούν (μέχρι να επανέλθουν, φυσικά), κάνοντας τους ασθενείς να πιστεύουν -λανθασμένα- πως όλα είναι καλά. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, μόλις το 1% των ανθρώπων που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επισκέπτεται γαστρεντερολόγο, ενώ το 69% δεν αναζητά βοήθεια.

Κάπως έτσι, λοιπόν, πολλοί στερούν από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία, τη σωστή διατροφή ή να αλλάξουν καθημερινές συνήθειες για να ανακουφιστούν και να ζουν καλύτερα.

Πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα και θα δώσεις ώθηση στην καθημερινότητά σου

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα; Αρχικά, να κατανοήσεις πως το ευερέθιστο έντερο δεν πρέπει να είναι ταμπού και να μιλήσεις ανοιχτά στα κοντινά σου πρόσωπα για τις ενοχλήσεις που αντιμετωπίζεις.

Από εκεί και πέρα -και αν δεν το έχεις κάνει ήδη- πρέπει να απευθυνθείς σε έναν επιστήμονα υγείας, δηλαδή σε έναν φαρμακοποιό, παθολόγο ή γαστρεντερολόγο ώστε να σε κατευθύνει καταλλήλως. Το ίδιο είναι καλό να κάνεις αν παρατηρήσεις, για παράδειγμα, ότι μία φίλη σου υποφέρει συχνά από αυτά τα συμπτώματα. Να της προτείνεις, δηλαδή, να δει έναν ειδικό προκειμένου να μάθει από τι προκαλούνται οι ενοχλήσεις που νιώθει.

Ωστόσο, αν γνωρίζεις ότι πάσχεις από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι καλό να κάνεις κάποιες αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητά σου. Ποιες είναι αυτές; Να προσπαθήσεις να περιορίσεις το άγχος και το στρες, να ασκείσαι έστω και για λίγα λεπτά κάθε μέρα -ακόμη και απλώς περπατώντας περισσότερο- και κυρίως, να δώσεις έμφαση στη διατροφή σου και να την ενισχύσεις με πρεβιοτικά και με τους κατάλληλους διατροφικούς «συμμάχους».

Τι είναι τα πρεβιοτικά και πώς θα σε ανακουφίσουν άμεσα

Τι είναι τα πρεβιοτικά και γιατί αξίζει να τα γνωρίζεις, αν υποφέρεις και εσύ από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Ουσιαστικά, συμβάλλουν στη διατήρηση και την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας εντερικής μικροχλωρίδας, προσφέροντας τροφή στα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο σου. Με λίγα λόγια, αν πάσχεις από τη συγκεκριμένη γαστρεντερική διαταραχή, τα πρεβιοτικά πρέπει να αποτελούν καθημερινούς σου «συμμάχους»!

«Και από πού θα λαμβάνω καθημερινά τα πρεβιοτικά που χρειάζομαι;», θα μας ρωτήσεις. Τα καρύδια, η βρώμη, τα μήλα και οι φακές είναι τροφές που περιέχουν πρεβιοτικά. Ωστόσο, για να τα λαμβάνεις στις ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός σου και για την ακρίβεια το έντερό σου, καλό είναι να στραφείς σε ένα πιστοποιημένο ιατροτεχνολογικό προϊόν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και ανήκει στα πρεβιότικα, όπως το PROIBS®.

Τι είναι το PROIBS® και πώς μπορεί να σε βοηθήσει και να σε ανακουφίσει; Στην πραγματικότητα αποτελεί έναν πολύτιμο «σύμμαχό» σου, αν θέλεις να είσαι σε θέση να απολαμβάνεις απολύτως την καθημερινότητά σου, χωρίς τις ενοχλήσεις των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Για την ακρίβεια, η δράση του είναι κλινικά αποδεδειγμένη, ενώ σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, το 96% των ασθενών που το δοκίμασε δήλωσε πως είδε τα συμπτώματα να μειώνονται σημαντικά και οι περισσότεροι παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα στις πρώτες 10 με 14 ημέρες. Όσο για το πώς θα το λαμβάνεις, είναι στη μορφή σκόνης σε φακελάκια, οπότε θα το διαλύεις απλώς σε ένα ποτήρι με νερό δύο φορές τη μέρα, ενώ έχει και ευχάριστη γεύση λεμονιού!

Το σίγουρο είναι πως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν πρέπει να αποτελεί πια ταμπού, αλλά ούτε να ρίχνει τη διάθεσή σου ή να σε κρατά μακριά από συνήθειες και ανθρώπους που αγαπάς. Μίλησε, λοιπόν, ανοιχτά στους αγαπημένους σου για όσα βιώνεις, περιόρισε το άγχος από τη ζωή σου, συμβουλεύσου έναν επιστήμονα υγείας, φρόντισε περισσότερο τη διατροφή σου και εμπιστεύσου τον «σύμμαχο», δηλαδή το PROIBS®, που θα σε βοηθήσει να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου, όπως εσύ θέλεις και χωρίς ενοχλήσεις.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης