Γιατί τρίζουμε τα δόντια μας;

Τι συνέπειες έχει το τρίξιμο των δοντιών στη στοματική μας υγιεινή;

Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός η αλλιώς τριγμός) είναι μια ακούσια και μη ελεγχόμενη περιαγωγική κίνηση της κάτω γνάθου σε θέση κεντρικής σύγκλεισης (δηλαδή όταν κλείνουμε το στόμα μέχρι να «πατήσουν» τα δόντια το ένα με το άλλο).

Η αποτριβή της αδαμαντίνης ξεκινάει από τα φύματα των δοντιών και επεκτείνεται σταδιακά σε όλη τη μασητική επιφάνεια των δοντιών. Δυστυχώς η αποτριβή γίνεται με πολύ αργό ρυθμό , και γι'αυτό συχνά ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά στη μορφολογία της μύλης των δοντιών.

Ο βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών) προκαλεί τις παρακάτω βλάβες:
1) Μικραίνει η μεσογναθική απόσταση
2) Αρχίζουν προβλήματα στην κροτογναφική διόρθωση με επακόλουθο συχνά τον πόνο λόγο αλλαγής θέσης του κονδύλου της κάτω γνάθου σε σχέση με την κροταφική γλήνη.
3) Όταν η κάτω γνάθος βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης (δηλαδή με λίγο ανοιχτό το στόμα) δεν διακρίνονται καθόλου τα δόντια τόσο της άνω γνάθου όσο και της κάτω καθώς καλύπτονται από τα χείλια.
4) Η αίσθηση που έχει ένας τρίτος ο οποίος βλέπει τον ασθενή με βρουξισμό σε προχωρημένη μορφή είναι ότι του λείπουν όλα τα δόντια (δηλαδή ότι είναι νωδός).

Όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι τρίζει τα δόντια του πρέπει να το αναφέρει στον οδοντίατρο του. Ο οδοντίατρος θα εκτιμήσει την κατάσταση ίσως να αποκαταστήσει με εμφράξεις (σφραγίσματα) την καταστροφή της αδαμαντίνης και θα πάρει αποτυπώματα από τα δόντια του ασθενή και θα κατασκευάσει ένα εξειδικευμένο ανατομικό μασελάκι το οποίο ονομάζεται νάρθηκας τριγμού .

Εάν όμως η κατάσταση είναι προχωρημένη και η καταστροφή των δοντιών είναι σε μεγάλο βαθμό τότε θα χρειαστεί η προσθετική αντιμετώπιση σε όλο το στόμα για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε στον ασθενή την αρχική του κατάσταση.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης