Σας πιάνει πανικός στους χώρους με πολύ κόσμο; Μήπως έχετε αγοραφοβία;

Ποια είναι τα συμπτώματα, τι μπορούμε να κάνουμε για να τα καταπολεμήσουμε

Μπορεί να το έχετε νιώσει κι εσείς. Στους χώρους με πολύ κόσμο, όπως πολυκαταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σας πιάνει ένα ανεξήγητο άγχος το οποίο μπορεί να εξελιχθεί και σε κρίση πανικού. Μην ανησυχείτε, αυτό που παθαίνετε είναι σύνηθες και ονομάζεται αγοραφοβία.

Πρόκειται για μία αγχώδη διαταραχή- δηλαδή, μία κατάσταση κατά την οποία αυτός που πάσχει νιώθει απειλή και αντιδρά με υπερβολικό άγχος σε ορισμένες καταστάσεις. Συγκεκριμένα στην αγοραφοβία, ο πάσχων νιώθει ευάλωτος σε πολυσύχναστους χώρους, αφού πιστεύει ότι δεν θα καταφέρει να διαφύγει από αυτούς σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης. Συχνά, μάλιστα, προκειμένου να βρεθεί σε χώρους με πολύ κόσμο, ζητάει να είναι παρόν και κάποιο κοντινό του πρόσωπο, αφού νιώθει ότι μόνος του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αγοραφοβία παθαίνουν και κρίσεις πανικού. Αν, δε, αυτό συμβεί επαναλαμβανόμενα, υπάρχει ο φόβος ο «ασθενής» να πανικοβάλλεται ευκολότερα, στην σκέψη και μόνο ότι μπορεί να του συμβεί, με αποτέλεσμα να απέχει εντελώς από τις καταστάσεις που μπορεί να του δημιουργήσουν αυτή την αίσθηση. Το αγοραφοβικό άτομο, από την σκέψη και μόνο ότι μπορεί και να μην τα καταφέρει, μπορεί να «παραλύσει» κοινωνικά και να απομονωθεί στο περιβάλλον που νιώθει ασφαλής. Πώς μπορούμε, όμως, να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη διαταραχή;

Όταν τα συμπτώματα είναι συχνά, και σε υπερβολικό βαθμό, η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη. Αυτού του είδους η παρέμβαση έχει ως στόχο την εκλογίκευση του φόβου και την διαχείριση του άγχους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα μπορούν αν είναι θεαματικά σε μικρό χρονικό διάστημα. Φυσικά, η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που θα δείξει ο «ασθενής» στον θεραπευτή του, καθώς και από το κατά πόσο νωρίς θα αποφασίσει αυτός να λάβει δραστικά μέτρα για τα συμπτώματά του.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης