Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Αυτά τα girl power podcast δίνουν φωνή στη γυναικεία ενδυνάμωση!

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Αυτά τα girl power podcast δίνουν φωνή στη γυναικεία ενδυνάμωση!

Καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, οι περισσότερες από εμάς έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε σχέδια, για το πώς θα περάσουμε αυτή την ξεχωριστή γιορτή. Είτε έχουμε δώσει ραντεβού για σπιτικό δείπνο στο Zoom με τις φίλες μας, είτε σκοπεύουμε να περάσουμε το απόγευμα κάνοντας yoga στο σαλόνι, αυτό που έχει σημασία είναι να την απολαύσουμε στο έπακρο. Και γιατί όχι; Εφόσον το θέλουμε, μπορούμε ακόμη και να μεγαλώσουμε την παρέα μας, αρκεί να πιάσουμε την κατάλληλη συχνότητα. Να ανακαλύψουμε δηλαδή τα δωρεάν podcast που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο, φτιάχτηκαν από γυναίκες για γυναίκες και θέλουν να μας κρατήσουν παρέα, όλες εκείνες τις Δευτέρες που μας λείπουν οι φίλες μας.

Τα κορίτσια που μας «αγκαλιάζουν» κάθε φορά με τις φωνές τους, είχαν την ιδέα και το θάρρος να βγάλουν τους φόβους, τις σκέψεις, τα όνειρα και τις ερωτήσεις μας στη φόρα. Έτσι, όχι μόνο δημιούργησαν ψηφιακά σημεία συνάντησης για κάθε γυναίκα, αλλά έδωσαν ένα «βήμα» για να ακουστούν αληθινές σκέψεις που -λίγο ή πολύ- όλες έχουμε κάνει. Ακριβώς για αυτό, εάν δεν είχες κάποια παρέα να μοιραστείς τη φετινή 8η του Μάρτη, κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, φόρα τα ακουστικά, κάθισε αναπαυτικά στον καναπέ και πάτα «play» στα podcast που ακολουθούν παρακάτω.

1# Το «Unladylike» που μας εμπνέει να ζήσουμε όπως θέλουμε

Η Cristen Conger and η Caroline Ervin είναι οι σπαρταριστές γυναικείες φωνές του αγαπημένου «Unladylike», ενός δυνατού podcast που σκοπό έχει να μας εμπνεύσει, φέρνοντας κάθε φορά στις εκπομπές του, γυναίκες που κατάφεραν να καταρρίψουν τα στερεότυπα, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Από τη γυναικά που δεν φοράει ποτέ σουτιέν, την επιστήμονα, την πεζοπόρο και την τραγουδίστρια Tori Amos, μας συστήνει δεκάδες προσωπικότητες που θέλαμε να γνωρίσουμε, αλλά μέχρι σήμερα δεν το ξέραμε! Μέσα από 100 διαφορετικές ιστορίες των… unladies, η εκπομπή μας προτρέπει να απαλλαγούμε από τις συμβάσεις και τα στερεότυπα που κάνουν δύσκολη τη ζωή μας, ώστε να γίνουμε τελικά οι ελεύθερες γυναίκες που ονειρευόμαστε! Αλήθεια, what happens when women break the rules;

2# Μην πανικοβάλλεστε γιατί υπάρχει το «Nobody Panic»

Η Stevie Martin και η Tessa Coates είναι τα αστεία κορίτσια που ακούγονται στο podcast «Nobody Panic», το οποίο θυμίζει τις πολύωρες τηλεφωνικές κλήσεις που κάνουμε με τις φίλες μας. Οι ίδιες ισχυρίζονται βέβαια, πως η εκπομπή τους είναι ένα πολύτιμο «εγχειρίδιο για την ενήλικη ζωή». Ναι, ένα εύχρηστο και διασκεδαστικό «How to…» που μας μαθαίνει πώς να ζητήσουμε αύξηση, να ξεμεθύσουμε, να διακοσμήσουμε το σαλόνι, να διαχειριστούμε έναν μονόπλευρο έρωτα, να αγαπήσουμε τις ραγάδες μας. Μέσα από τα σκετσάκια, την πρόζα και την αυθεντικότητά τους, θέτουν και απαντούν «φλέγοντα» ερωτήματα που μας απασχολούν καθημερινά και ίσως μερικές φορές, ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε ακόμη και τις φίλες μας.


3# Ο δημοφιλή πειρασμός… «The Guilty Feminist»

Το βραβευμένο «The Guilty Feminist» είναι το δημοφιλέστερο φεμινιστικό podcast αυτή τη στιγμή και όχι άδικα. Η εξαιρετική δουλειά της κωμικού Deborah Frances White, τα θέματα και οι καλεσμένοι που η ίδια επιλέγει να συμπεριλάβει στην εκπομπή, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να ακουστούν σκέψεις, φόβοι και προβληματισμοί που βασανίζουν κάθε σύγχρονη, εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγο, γυναίκα τον 21ο αιώνα. Χάρη στη stand up ατμόσφαιρα του εγχειρήματος, τα παραδείγματα της καθημερινότητας, αλλά και το αιχμηρό, ζωντανό χιούμορ της White που… κόβει και ράβει, δημιουργεί μία παρεΐστικη διάθεση και μας προσκαλεί να σηκωθούμε από τον καναπέ, για να πάρουμε και εμείς θέση!

4# Last but not least «CALL YOUR GIRLFRIEND»

Τελευταίο και αγαπημένο, το podcast «Call your girlfriend» ή αλλιώς μία τρυφερή ωδή στις φιλίες που διατηρούνται από απόσταση. Εάν είχες ποτέ μία κολλητή που έμενε χιλιόμετρα μακριά, να ξέρεις πως η εκπομπή είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι, με μερικές επιπλέον δόσεις girl power! Κάθε εβδομάδα, η Aminatou και η Ann, συνομιλούν μέσω τηλεφώνου και συζητήσουν θέματα που αφορούν στην pop κουλτούρα, την περίοδο, τους πρώην, τον Trump, το body shaming και τη μάστιγα του «work place drama». Πού και πού παρεμβαίνουν και άλλα κορίτσια στην κλήση τους, για να μοιραστούν μαζί με εκείνες και εμάς, τα ευτράπελα που συναντούν στη δική τους καθημερινότητα.


Τώρα που πήρες μία σύντομη «γεύση» από τα γυναικεία podcast που υπάρχουν διαθέσιμα, πώς θα σου φαινόταν να δημιουργήσεις και μία μηνιαία εκπομπή με τις φίλες σου; Με μια πρόχειρη αναζήτησή στο διαδίκτυο, θα βρεις τον ερασιτεχνικό εξοπλισμό που χρειάζεσαι, αλλά και τις ιστοσελίδες που μπορούν να φιλοξενήσουν δωρεάν τη δική σου εκπομπή!

Δες ολόκληρο το αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εδώ!