Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016: 10 διάσημοι οικολόγοι που μας εμπνέουν

Γωγώ Φούντα
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016: 10 διάσημοι οικολόγοι που μας εμπνέουν

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος-την οποία και γιορτάζουμε σήμερα-είναι μία μέρα που σίγουρα αξίζει πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Συνηθίζουμε να αδιαφορούμε για τα περιβαλλοντικά θέματα, τη φύση και γενικότερα τον πολύπαθο πλανήτη που μας φιλοξενεί, και τον οποίο καθημερινά-κάποιοι άθελά μας κάποιοι ηθελημένα-επιβαρύνουμε δυστυχώς, ανεπανόρθωτα. Η οικολογική συνείδηση λοιπόν, θα έπρεπε να είναι κάτι το οποίο ένα παιδί μαθαίνει από την οικογένεια και το σχολείο, όπως ακριβώς μαθαίνει να σέβεται τους μεγαλύτερους και να έχει μία συμπεριφορά κοινωνικά αποδεκτή. Και μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, να έχει «μαύρα μεσάνυχτα» για το τι τελικά σημαίνει οικολογία, υπάρχουν όμως και εκείνοι που αποτελούν φωτεινές εξαιρέσεις και φυσικά παραδείγματα προς μίμηση, με αρκετούς παγκόσμιους stars να κρατούν τα ηνία της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης. Κάποιους τους γνωρίζετε, κάποιους ίσως όχι, αλλά αυτή είναι η 10άδα, η οποία όντως προσπαθεί τίμια για την προστασία του περιβάλλοντος, εξαργυρώνοντας τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα για την επίτευξη ενός, αναμφισβήτητα, ιερού σκοπού!

1. Leonardo Di Caprio: Ίσως ο πιο φανατικός και προβεβλημένος οικολόγος του Hollywood. Ο διάσημος ηθοποιός, έχει δηλώσει εδώ και χρόνια την ευαισθητοποίησή σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έχει ιδρύσει τον δικό του οργανισμό που ασχολείται με ανάλογα θέματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρησιμοποιήσει τη φήμη του για να μιλήσει για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά στην παραγωγή του «πράσινου» ντοκιμαντέρ The 11th Hour. Αξίζει να αναφερθεί ότι και στον νικητήριο λόγο του, μετά την κατάκτηση του Oscar Α' Αντρικού Ρόλου, έκανε την αναφορά του, όπως ήταν αναμενόμενο, προτρέποντας τον κόσμο να αγαπήσει λίγο περισσότερο τον πλανήτη στον οποίο φιλοξενείται.

leonardo dicaprio 3da56

2. Edward Norton: Aκόμη ένας διάσημος και αγαπημένος ηθοποιός ο οποίος δεν έχει κρύψει την μεγάλη του ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος. Ο Norton βοήθησε ενεργά στο Solar Neighbor Program το οποίο ανέλαβε να τοποθετήσει ηλιακούς συλλέκτες σε σπίτια οικογενειών με χαμηλό εισόδημα στο Los Angeles, ενώ ήταν και ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ Strange Days on Planet Earth του National Geographic.

tumblr nioou2cgu21tfrr6mo1 500 deeee

3. Julia Roberts: H star του Hollywood εκτός από ταλέντο έχει και έντονη περιβαλλοντική δράση. Οδηγεί eco friendly αυτοκίνητο, το σπίτι της είναι επίσης ανάλογα διαμορφωμένο ενώ μαζί με το σύζυγό της βοήθησε ενεργά στην προστασία καταφυγίου άγριας ζωής στο Νέο Μεξικό.

julia roberts 600x800 7232a

4. Νatalie Portman: Ακόμη μία κάτοχος Oscar που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων του περιβάλλοντος αλλά και των ζώων. Η διάσημη ηθοποιός, δηλώνει χορτοφάγος ενώ έχει σχεδιάσει και σειρά παπουτσιών για διάσημη εταιρεία χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Τέλος, έχει εμφανιστεί και στο ντοκιμαντέρ New Mexico’s Valle Vidal wildlife sanctuary from the threat of oil drilling.

natalie portman doppleganger 27890

5. Cameron Diaz: Η σέξι ηθοποιός θεωρείται μία από τις πιο ενεργές οικολόγους του Hollywood, έχοντας λάβει μέρος σε συνέδρια ακτιβιστών και γκαλά για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ δηλώνει ότι η ανακύκλωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της, χρησιμοποιεί οργανικά προιόντα ενώ για τις μετακινήσεις της επιλέγει μέσα μεταφοράς με μειωμένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

beauty 2014 09 cameron diaz photo call lipstick main c37b8

6. Βrad Pitt: Ο διάσημος ηθοποιός, τα τελευταία χρόνια, και ακόμα περισσότερο έπειτα από τη γνωριμία του με την Angelina Jolie, ασχολείται ενεργά με τη φιλανθρωπία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα λέγονται, ο Brad τα τελευταία χρόνια δε χρησιμοποιεί σαμπουάν και αφρόλουτρο μιας και το έχει αντικαταστήσει με ένα μείγμα από λεμόνι, νερό και μηλόξιδο, τα οποία και είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2006 εμφανίστηκε και στη σειρά Ε2 μαζί με τον Morgan Freeman στην οποία είχαν μιλήσει για περιβαλλοντικά θέματα.

Brad Pitt caee7

7. Marion Cotillard: Η ταλαντούχα γαλλίδα ηθοποιός λίγους μήνες πριν κλείστηκε σε ένα κλουβί στο κέντρο του Παρισιού μαζί με άλλους επιφανείς Γάλλους σε ένδειξη συμπαράστασης σε ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί στην προσπάθεια τους να ανέβουν σε εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου. «Είμαι υπέρμαχος του κλίματος» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε η ηθοποιός.

01 marion cotillard holding fd557

8. George Clooney: Ο star ομολογουμένως έχει υποφέρει πολλά για το περιβάλλον καθώς πριν λίγα χρόνια συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Σουδάν επειδή δεν είχαν τηρήσει τις αποστάσεις ασφαλείας που είχε ορίσει η αστυνομία. Επίσης, είναι ο πρώτος celebrity που οδήγησε υβριδικό αυτοκίνητο ενώ έχει υπογράψει το κείμενο διεθνών οικολογικών οργανώσεων για οριοθέτηση προστατευόμενης περιοχής, που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Αρκτική και θα εμποδίζει την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

rs 634x905 140915142032 634.George Clooney Headshot.ms.091514 9893e

9. Robert Redford: Ο μεγάλος ηθοποιός και γόης του Hollywood είναι ένας από τους πιο παραδοσιακούς διάσημους οικολόγους. Όσο ήταν ακόμα νέος, έζησε για 6 μήνες στην Κρήτη, σε σπηλιά στα Μάταλα, ενώ είχε προσπαθήσει να πείσει και τυην οικογένειά του να μετακομίσουν εκεί. Κατά τ' άλλα είναι ιδρυτής δεκάδων οικολογικών οργανώσεων, ενώ μάχεται και υπέρ της άγριας ζωής της Γιούτα, μέρος στο οποίο και κατοικεί.

d8602ae0b5d29b048e0f6a7067002264 2b210

10. Sting: O διάσημος τραγουδιστής μαζί με τη σύζυγό του και και έναν Ινδιάνο αρχηγό της φυλής των Καγιάπο έχουν ιδρύσει το Rainforest Foundation Fund που δραστηριοποιείται υπέρ της διάσωσης των τροπικών δασών και των ιθαγενών.

KevinMazur Lyrics 30fc9

Διαβάστε περισσότερα θέματα για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος στο newsbombplus.gr