Οι πιο ακριβοπληρωμένοι του Χόλιγουντ

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι του Χόλιγουντ

Ποιοι είναι οι ηθοποιοί με τα πιο υψηλά κασέ στην βιομηχανία του θεάματος; Τι χρειάζεται για να φθάσει κανείς στο σημείο να μετράει την αμοιβή του του σε δεκάδες εκατομμυρίων; Αν η λάμψη ενός σταρ έχει να κάνει και με τον χρυσό που κρύβει στην τραπεζική του θυρίδα, τότε αυτή είναι η λίστα με τα πιο λαμπρά αστέρια του Χόλιγουντ σήμερα.

Aπό το να βγάζεις τα προς το ζην μέχρι του να φτιάξεις μια περιουσία της οποίας είναι σχεδόν αδύνατον να ξέρεις ακόμη κι ο ίδιος το μέγεθος είναι μια διαδρομή μεγάλη, επίπονη, επικίνδυνη πολλές φορές. Στο Χόλιγουντ, βέβαια, πολλές φορές αυτή η διαδρομή δεν είναι μεγαλύτερη από τα 39 χιλιόμετρα της Sunset Boulevard. Σε ανακαλύπτει τυχαία ένας ατζέντης, η φάτσα σου αρέσει στο κοινό, η πρώτη σου κιόλας ταινία γίνεται χιτ, το επόμενο συμβόλαιό σου είναι σε επταψήφιο αριθμό... Δεν είναι ο κανόνας, αλλά είναι το όνειρο που στοιβάζει τόσους και τόσους νέους στο Λος Άντζελες, να δουλεύουν σερβιτόροι στα diners και να σπουδάζουν υποκριτική, κάνοντας το παν για να εξασφαλίσουν ένα ρόλο. Μαζί με τη λάμψη του χρυσού, βέβαια, έρχεται και η λάμψη της επιτυχίας –αλλά και μόνος του ένας τραπεζικός λογαριασμός που μετριέται σε εκατομμύρια είναι ένας ικανός λόγος για να κυνηγήσεις το όνειρό σου και να προσπαθήσεις να γίνεις σαν κάποιον από τους παρακάτω:

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί στο Χόλιγουντ:

Leonardo DiCaprio: 30-35.000.000 $ ανά ταινία
Το κασέ ψηλώνει όσο περισσότερα χρήματα αποφέρουν οι ταινίες στο box office –είναι λογικό. Από την άλλη, οι παραγωγοί σε θέλουν (και σε πληρώνουν όσο όσο) αν ξέρουν ότι το όνομά σου στη μαρκίζα θα κόψει έξτρα εισιτήρια. Υπάρχει, βέβαια, μια παγίδα σ' αυτό: η πρώτη λάθος επιλογή και η πρώτη παταγώδης αποτυχία σε βάζουν στο ρίσκο να χάνεις γρήγορα τα προνόμιά σου. Κάποιος άλλος καραδοκεί να αρπάξει τα λεφτά που προορίζονταν για σένα. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει κάνει ως τώρα στην καριέρα του μόνο ιδανικές επιλογές. Ισορροπώντας υπέροχα ανάμεσα στην ποιότητα και το εμπορικό «σιγουράκι» στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της λίστας των πιο ακριβοπληρωμένων. Μετά τα "Inception" και "Shutter Island" θα συνεχίσει, λογικά, την καλή του παράδοση με το "J. Edgar".

Johny Depp: 20-25.000.000 $ ανά ταινία
Βάζοντας πάντα την δική του πινελιά σε κάθε του ρόλο (και όντας ένας μετρ στην επιλογή εμπορικών επιτυχιών), ο Τζόντι Ντεπ, είτε ως πειρατής Τζακ Σπάροου, είτε ως ήρωας σχεδόν σε όλες τις ταινίες του Τιμ Μπέρτον, είναι ο αγαπημένος του (νεανικού κυρίως) κοινού και αξίζει κάθε δολάρια που παίρνει, αφού φέρνει πίσω πολύ περισσότερα.

Robert Pattinson: 25.000.000 $ ανά ταινία
Δεν χρειάζεται καν να εξηγήσουμε γιατί ο 25χρονος Πάτινσον βρίσκεται τόσο ψηλά. Το θέμα είναι πού θα πέσει όταν τελειώσει η μανία με την σειρά ταινιών του "Twilight". Θα χαθεί στην λήθη ή θα γίνει ο νέος Ντι Κάπριο;

Adam Sandler: 20.000.000 $ ανά ταινία
Μπορεί να μην τρελαίνει τους κριτικούς, αλλά αρκεί η γνώμη του κοινού, που θέλει να διασκεδάζει στην αίθουσα, γελώντας με έναν τυπάκο, βγαλμένο από την καθημερινότητά του. Οι κωμωδίες του δεν κοστίζουν πολύ, οπότε υπάρχει περιθώριο για να κερδίζει ο ίδιος μια μεγαλύτερη αμοιβή.

Will Smith: 15-20.000.000 $ ανά ταινία
O αγαπημένος του μαύρου (και όχι μόνο) κοινού στις ΗΠΑ, έχει δώσει ρεσιτάλ στην επιλογή ταινιών που κάνουν τρελλά νούμερα στο box office. Από την «Ημέρα Ανεξαρτησίας» στους «Άντρες με τα μαύρα» είναι ο αδιαμφισβήτητος πρίγκιπας του blockbuster.

Tom Hanks: 15-20.000.000 $ ανά ταινία
Eίναι πια 56 ετών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εμπορικοί ρόλοι για ώριμους άνδρες... Ο «Κώδικας ντα Βίντσι» και οι «Πεφωτισμένοι» τού ταίριαξαν γάντι, κάνοντάς τον τον νέο Χάρισον Φορντ, αλλά είναι αλήθεια ότι έχουν πια περάσει οι μεγάλες εποχές της «Διάσωσης του Στρατιώτη Ράιαν» και του «Forrest Gump». Όχι ότι θα πεινάσει... Βγάζει εξ άλλου και λεφτά από αλλού, αφού πια είναι ένας υπερεπιτυχημένος παραγωγός.

Ben Stiller: 15-20.000.000 $ ανά ταινία
Όσα γράψαμε παραπάνω για τον Άνταμ Σάντλερ ισχύουν και για τον έτερο κωμικό της παρέας. Η μικρή διαφορά στο κασέ τους έχει να κάνει με το ότι ο Στίλερ δεν έχει καταφέρει να αποφύγει και κάποιες αποτυχίες, επιλέγοντας μια ζωή τους πιο παλαβούς χαρακτήρες για να υποδυθεί.

Robert Downey Jr: 15-20.000.000 $ ανά ταινία
Mέχρι πριν λίγα χρόνια παίζονταν στοιχήματα αν ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. θα έφτανε να ζήσει ως τα σαράντα του. Την τελευταία, όμως, πενταετία κατάφερε όχι μόνο να λύσει τα θέματά του με τις καταχρήσεις και ν' αφήσει πίσω το δύσκολο παρελθόν του, αλλά και να ξεδιπλώσει όλο το τεράστιο ταλέντο του ως ηθοποιός. Έχοντας και την τύχη να πρωταγωνιστήσει στις σειρές ταινιών "Iron Man" και "Sherlock Holmes", λουστράρισε και με εμπορική επιτυχία την ποιότητά του και τώρα απολαμβάνει τους καρπούς του comeback του.

Mark Wahlberg: 10-15.000.000 $ ανά ταινία
Είναι απίστευτο, αλλά ο κάποτε καγκουροπόπ τραγουδιστής Marky Mark κατάφερε όχι μόνο να αποδείξει ότι είναι ένας ποιοτικός ηθοποιός, αλλά και πλέον κάνει μια εξαιρετική καριέρα ως παραγωγός στο Χόλιγουντ, αφού είναι ο άνθρωπος πίσω από τις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές "Entourage" και "Broadwalk Empire".

Tom Cruise: 10.000.000 $ ανά ταινία
Ο κάποτε πιο ακριβοπληρωμένος σταρ του Χόλιγουντ παραμένει σε ηλικία «κορυφής» (είναι 50 ετών), αλλά όλες του οι υπερβολές με την Σαϊεντολογία, οι διάφορες λάθος επιλογές (βλέπε: «Ο Πόλεμος των Κόσμων» και το γεγονός ότι δεν κάνει πάνω από μια ταινία το χρόνο, τον έχουν ρίξει στον πάτο της λίστας. Και πάλι, βέβαια, ο πάτος είναι απλά της δεκάδας. Ό,τι και να κάνει ο Τομ Κρουζ, δύσκολα θα βγει από τους δέκα κορυφαίους!

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιοί του Χόλιγουντ:

Αngelina Jolie: 20-25.000.000 $ ανά ταινία
Δεν είναι μόνο το ταλέντο, οι σωστές επιλογές και η ομορφιά. Μπορεί η Αντζελίνα Τζολί να θεωρείται όντως η πιο όμορφη σταρ από πολλούς, αλλά για να φθάσει εκεί πάνω χρειάζονται κι άλλα. Και το γεγονός ότι έχει καταφέρει να κτίσει ένα μύθο γύρω από το όνομά της, κάνοντας το κοινό να σπεύδει στις αίθουσες για την δει ακόμη και σε απαράδεκτες ταινίες σαν το «Salt» ή τον «Τουρίστα», που απέφεραν από 300 εκατ. δολάρια η καθεμία!

Kristen Stewart: 20.000.000 $ ανά ταινία
Όπως και ο Ρόμπερτ Πάτινσον, έτσι και η 22 χρονη Κρίστεν οφείλει σχεδόν τα πάντα στην σειρά των ταινιών "Twilight". Έχοντας, όμως, μια μεγαλύτερη σε διάρκεια καριέρα από εκείνον (έπαιζε στο Χόλιγουντ από δέκα ετών) και όντας συνδεδεμένη μ' έναν πιο «ήπιο» ρόλο απ' ότι ο Πάτινσον, που θα είναι δύσκολο να διώξει στο μέλλον τον βρυκόλακα από πάνω του, μοιάζει να έχει ένα πιο ευοίωνο αύριο.

Jennifer Aniston: 10-15.000.000 $ ανά ταινία
Όσο τα ταμπλόιντ ασχολούνται με την προσωπική της ζωή, τόσο το κοινό θα τρέχει να την απολαύσει στις αίθουσες. Μετρ στους «εύκολους», χαριτωμένους ρόλους, παίζει πολύ και βγάζει πολλά.

Reese Witherspoon: 10-15.000.000 $ ανά ταινία
Άλλη μια ηθοποιός που πάει ταμείο σχεδόν σε κάθε της ταινία, συνήθως χαμηλού budget κωμωδία, έχει ωστόσο αποδείξει πως μπορεί να χειρισθεί με άνεση και ποιοτικότερους ρόλους, αποτελώντας έτσι ένα «σιγουράκι» για τους παραγωγούς του Χόλιγουντ.

Julia Roberts: 10.000.000 $ ανά ταινία
Πάνε τα χρυσά εκείνα χρόνια που η Τζούλια Ρόμπερτς κέρδισε σχεδόν τα διπλάσια από την δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιό, κοντράροντας στα ίσα τους άντρες συναδέλφους της. 45 ετών πια και 12 χρόνια μακριά από το «Notting Hill», παραμένει ωστόσο ψηλά στην λίστα γιατί ακόμη και η μία ταινία που κάνει πια το χρόνο συνήθως γίνεται εμπορική επιτυχία χάρη στο όνομά της. Είναι περίπου το αντίστοιχο του Τομ Χανκς για τις γυναίκες...

Katherine Heigl: 10.000.000 $ ανά ταινία
H νέα βασίλισα των ρομαντικών κομεντί ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλιά με ταχείς ρυθμούς. Η συχνότητα, όμως, με την οποίαν μετέχει σε νέες ταινίες κρύβει πολλούς κινδύνους. Η πρώτη παταγώδης αποτυχία παραμονεύει στη γωνία.

Cameron Diaz: 10.000.000 $ ανά ταινία
Καταφέρνει να απασχολεί πάντα τα κουτσομπολίστικα έντυπα (τον τελευταίο καιρό λόγω της σχέσης της με τον διάσημο μπεϊζμπολίστα Άλεξ Ροντρίγκεζ, με τον οποίον χώρισε το φθινόπωρο) και κάτι τέτοια είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει έξτρα εισιτήρια για κάθε της ταινία.

Sandra Bullock: 8.000.000 $ ανά ταινία
Τα χρόνια περνούν αλλά η αξία της Σάντρα Μπούλοκ παραμένει σταθερή. Κάποιοι την λατρεύον, κάποιοι τη μισούν. Τη μια φορά παίζει σε παταγώδεις αποτυχίες, την άλλη κερδίζει Όσκαρ. Τα πάνω κάτω έχουν έναν μέσον όρο και στην περίπτωσή της αυτός είναι τα 8 εκατ. δολάρια!

Anne Hathaway: 7.000.000 $ ανά ταινία
Η «νέα Τζούλια Ρόμπερτς» πλησιάζει μεν την παλιά Τζούλια Ρόμπερτς από άποψη κασέ, αλλά θα πρέπει να τριπλασιάσει την αμοιβή της μέχρι να μπορεί να καυχηθεί ότι έφθασε στα μεγέθη που κάποτε απολάμβανε η προκάτοχός της. Συδυάζοντας, πάντως, την γλυκύτητά της με το μεγάλο ταλέντο της αναμένεται να φιγουράρει στην λίστα με τις πιο ακριβοπληρωμένες για πολλά χρόνια ακόμη.

Meryl Streep: 5.000.000 $ ανά ταινία
Ποιος είπε ότι το ποιοτικό δεν αμοίβεται καλά; Η Μέριλ Στριπ μπορεί να μην βγάζει όσο η Αντζελίνα Τζολί, αλλά και το "Iron Lady" όπου υποδύεται την Μάργκαρετ Θάτσερ δεν φιλοδοξεί ότι θα πουλήσει όσο το "Tomb Raider", ας πούμε. Ωστόσο, η καθολική της αποδοχή από κοινό και κριτικούς και η τεράστια καριέρα της, τής έχουν εξασφαλίσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο καδέ και μια μόνιμη θέση στην πρώτη δεκάδα με τις πιο ακριβοπληρωμένες.

Αυτοί που λείπουν:
Σίγουρα σας κάνει έκπληξη που κάποια ονόματα λείπουν από τις πρώτες δεκάδες. Πού είναι ο Μπραντ Πιτ, ο Τζορτζ Κλούνι, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Κέιτ Γουίνσλετ, η Νικόλ Κίντμαν, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο; Η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκονται πολύ μακριά. Κάθε χρόνο οι δεκάδες αλλάζουν θεαματικά, αναλόγως του ποια ήταν η μεγάλη επιτυχία κάθε φορά. Για το 2012, δηλαδή, μην εκπλαγείτε αν δείτε ότι έχει εκτοξευθεί το κασέ του Ντάνιελ Ράντκλιφ στα ύψη, μετά τον τον τελευταίο «Χάρι Πότερ», καθώς οι παραγωγοί θα προσπαθούν να τον κλείσουν για τη πρώτη του ταινία ως κάτι άλλο από μικρός μάγος. Οι «σταθερές αξίες», όπως ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνι θα συνεχίσουν να προτιμούν τους ποιοτικούς ρόλους από τα blockbusters, αλλά όλο και κάποια αναπάντεχη επιτυχία μπορεί να τους ανεβάσει στην δεκάδα. Ο κανόνας, πάντως, είναι απλός: Όσο πιο πολλά κέρδη φέρνει η ταινία σου, τόσο περισσότερα αξίζεις. Γι' αυτό και στην κορυφή της λίστας των πιο πλούσιων του Χόλιγουντ δεν είναι ο Ντι Κάπριο τελικά, αλλά ο Τζέιμς Κάμερον, ο σκηνοθέτης και παραγωγός, που κάθε του ταινία φέρνει δισεκατομμύρια. Και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Κρίστοφερ Νόλαν ακολουθούν από κοντά.