Gaggenau Sommelier - Award 2014: Ποιος είναι ο πιο ταλαντούχος σομελιέ της χρονιάς;

Gaggenau Sommelier - Award 2014: Ποιος είναι ο πιο ταλαντούχος σομελιέ της χρονιάς;

Ένας Έλληνας διεκδικεί το πολυπόθητο βραβείο! 

Για την Gaggenau, την κορυφαία γερμανική εταιρεία συσκευών οικιακής χρήσης, το κρασί ως μέρος ενός εκλεπτυσμένου τρόπου ζωής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της.

Με το βραβείο Gaggenau Sommelier-Award προκηρύσσεται για πρώτη φορά ένας διεθνής διαγωνισμός που αποσκοπεί στην προώθηση των εξαιρετικά ταλαντούχων σομελιέ. Στις 27 Νοεμβρίου ο Νικόλας Γιαννόπουλος από την Ελλάδα (ο οποίος έχει επιλεχθεί πολλές φορές ως ο καλύτερος σομελιέ στη χώρα μας αλλά έχει λάβει και διάφορες διεθνείς διακρίσεις και είχε χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων ως ο τρίτος καλύτερος «Young Sommelier of the World» το 2011), ο Γάλλος Kévin Barbry και ο Pawel Demianiuk από την Πολωνία θα διαγωνιστούν μεταξύ τους στον τελικό που θα λάβει χώρα στο Markenzentrum στην πόλη του Leipsheim, στην Αλσατία, διεκδικώντας το βραβείο της Gaggenau για το σομελιέ του έτους 2014!


Ο Sven Schnee, διευθυντικό στέλεχος της Gaggenau, εντυπωσιάστηκε από τις υψηλού επιπέδου συμμετοχές από όλο τον κόσμο. «Με αυτό το βραβείο επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία του σομελιέ και να προωθήσουμε μια πιο προβεβλημένη παρουσία του». Ο ίδιος συνεχίζει δηλώνοντας «ακόμα και η προεπιλογή υπήρξε δύσκολη, διότι το σύνολο των υποψηφίων με καταγωγή από την Ευρώπη, την Ασία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά εξαιρετικό, με γνώμονα τις τεράστιες ειδικές γνώσεις του. Και οι τρεις φιναλίστ είναι ισάξιοι στη διεκδίκηση του τίτλου.»



Οι γνώσεις των διαγωνιζομένων για τα κορυφαία διεθνή κρασιά εξετάστηκαν με τη βοήθεια ενός ενδελεχούς ερωτηματολόγιου, το οποίο είχαν συντάξει ειδικοί ενώ τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες ενός σομελιέ αποδείχθηκαν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ανοιχτές ερωτήσεις. Επιπροσθέτως, η παρουσίαση αλλά και η σταδιοδρομία των συμμετεχόντων ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή των φιναλίστ.


Στον τελικό γύρο του διαγωνισμού, θα εξεταστούν περαιτέρω οι γνώσεις τους στο πλαίσιο μιας διαδικασίας Blind-Tasting από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς στο κρασί από όλο τον κόσμο. Κατόπιν, οι φιναλίστ θα πάρουν το λόγο και θα εκθέσουν το όραμά τους για την κουλτούρα του κρασιού μπροστά τόσο στην κριτική επιτροπή όσο και στους δημοσιογράφους που θα είναι παρόντες. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με δείπνο έξι πιάτων, κατά το οποίο οι τρεις συμμετέχοντες θα επιλέξουν τα κρασιά. Κάθε διαγωνιζόμενος θα προτείνει κρασιά για τα δύο από τα έξι πιάτα του δείπνου.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από κορυφαία ονόματα του χώρου, ανάμεσά τους η Annemarie Foidl, πρόεδρος του αυστριακού συνδέσμου σομελιέ και υπεύθυνη για την εκπαίδευση στο ASI, Association de la Sommellerie Internationale, ο Serge Dubs, ο οποίος είναι πασίγνωστος ως επί σειρά ετών σομελιέ του Marc Haeberlin στο Auberge de l'Ill, ο Αμερικάνος ειδικός στο κρασί Joel Brian Payne και ο Sven Schnee, διευθυντής της Gaggenau και πρωτεργάτης του Gaggenau Sommelier-Awards. Η κριτική του ματιά επικυρώνει τη στάση των υποψηφίων και τη φιλοσοφία που έχουν ασπαστεί στο θέμα της κουλτούρας του κρασιού, η οποία σμιλεύει και την ξεχωριστή παρουσίαση της Gaggenau.