Ποιες είναι οι flappers;

Ποιες είναι οι flappers;

Με την επανέκδοση του «Μεγάλου Γκάτσμπι» να κυκλοφορεί το ερχόμενο Φθινόπωρο, ρίχνουμε μία ματιά στα στυλάτα κορίτσια του αμερικανικού Νότου της δεκαετίας του '30

Η λέξη «flapper» εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να περιγράψει νεαρά κορίτσια, λίγο πριν ή λίγο μετά την ενηλικίωση. Η ευρεία χρήση της, όμως, αφορά ένα «νέο είδος» νεαρών γυναικών, στον Αμερικανικό Νότο των 20's, που φορούσαν κοντές φούστες, έκοβαν κοντά τα μαλλιά τους, άκουγαν jazz, κάπνιζαν και γενικώς περιφρονούσαν τους -τότε- κοινωνικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Οι flappers θεωρούνταν προκλητικές αφού έκαναν πράγματα «ανεπίτρεπτα» για τα ήθη της εποχής. Τα κομψά κορίτσια, που υπήρξαν απόρροια της περιόδου του Φιλελευθερισμού, έβαζαν τόνους make up, κάπνιζαν, οδηγούσαν αυτοκίνητα, κατανάλωναν αλκοόλ και έκαναν ελεύθερα σεξ.

Εκτός από την εκκεντρική συμπεριφορά τους, οι flappers άφησαν ιστορία και για το στυλ τους, που επηρεάστηκε από την παρισινή μόδα της εποχής, και ειδικά το στυλ της Coco Chanel. Τα στυλάτα κορίτσια της εποχής θύμιζαν, έντονα, αγόρια, με τις κοντοκουρεμένες κουπ, και τις ολόισιες σιλουέτες κάτω από τις οποίες κρύβονταν οι καμπύλες τους και τα μικροσκοπικά καπέλα στα κεφάλια τους.