Στον μαγικό κόσμο του Marcel Rochas

Στον μαγικό κόσμο του Marcel Rochas

Ο δικηγόρος που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους couturiers της παρισινής μόδας

Το 1924, σε ηλικία 22 ετών, ο 22χρονος Marcel Rochas, αποφάσισε να αφήσει την καριέρα του στην δικηγορία για να ασχοληθεί με την μόδα. Την συγκεκριμένη απόφαση ο Rochas την πήρε γιατί αυτός ήταν, για τον ίδιο, ο μοναδικός τρόπος, να «ντύνει» όμορφα τη νεαρή γυναίκα του. Γιος ενός καλλιτέχνη από την Avignon, ο Rochas γνώριζε ότι είχε κληρονομήσει το ταλέντο του πατέρα του στις φόρμες και τα χρώματα. Σύντομα, το όνομά του θα φιγούραρε σε εφημερίδες και περιοδικά μόδας της εποχής, δίπλα στα μεγάλα ονόματα των Chanel, Lanvin, Patou, Lelong και Vionnet.

Λάτρης των γυναικών ο ίδιος, ο προφητικός σχεδιαστής οραματίστηκε, από την δεκαετία του '30, ακόμα, το στυλ των γυναικών του 20ου αιώνα, αφού, από το 1925 έως το 1953, τα χρόνια, δηλαδή, που λειτουργούσε το προσωπικό του ατελιέ στο Παρίσι, επανεφηύρε μία σιλουέτα που ήταν εξαιρετικά θηλυκή, σε πλήρη αντίθεση με τις –πολύ μοδάτες την εποχή- flappers. Στον κόσμο του Rochas, το άκρο άωτο της θηλυκότητας ήταν ο κορσές και το φόρεμα σε γραμμή γοργόνας.

Ο σχεδιαστής, πάντα πρωτοπόρος, προέβλεψε το νέο μήκος και σχήμα του ποδόγυρου ενώ, το 1931, ο ίδιος και η Schiaparelli, σύστησαν στο κοινό τους ενισχυμένους ώμους, που σύντομα θα γίνονταν κυρίαρχη τάση. Σημείο αναφοράς στο έργο του Rochas, αλλά και στην παγκόσμια μόδα εν γένει, υπήρξε η δημιουργικότητά του όσον αφορά τα χρώματα αφού ήταν αυτός που πρώτος «έσπασε» τον κανόνα του συνδυασμού δύο χρωμάτων σε ένα outfit τολμώντας, το 1934, να συνδυάσει μουντούς, γήινους τόνους με εκτυφλωτικά, έντονα χρώματα.