Γυαλιά ηλίου: Ένα αξεσουάρ αιώνων

Γυαλιά ηλίου: Ένα αξεσουάρ αιώνων

Το πιο must- have κομμάτι κάθε Καλοκαιριού προστατεύει τα μάτια μας από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Τα γυαλιά ηλίου, σε μία διαφορετική μορφή από αυτήν που τα ξέρουμε σήμερα, είναι ένα αξεσουάρ που υπάρχει από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με μελέτες, ο Νέρωνας συνήθιζε να φοράει καλογυαλισμένους, πράσινους πολύτιμους λίθους, μπροστά από τα μάτια του, προκειμένου να βλέπει τους μονομάχους στο Κολοσσαίο εν δράση- και όλα αυτά το 60 προ Χριστού. Υπάρχει η εκδοχή ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας να διασκέδαζε περισσότερο βλέποντας τα πάντα πράσινα αλλά, το πιθανότερο είναι, αυτή του η συνήθεια να είχε σχέση με το φως του ήλιου.

Για έναν πολύ διαφορετικό λόγο, οι δικαστές στην Κίνα του 12ου αιώνα μ.Χ. φορούσαν φακούς από χαλαζία, στο χρώμα του καπνού στα μάτια τους, κατά τη διάρκεια των δικών, ώστε οι παρευρισκόμενοι να μην μπορούν να δουν τις εκφράσεις τους, προτού ανακοινωθεί η ετυμηγορία. Στην Ευρώπη, η πρώτη ένδειξη ύπαρξης των γυαλιών ηλίου προέρχεται από πίνακα του 1350 μ.Χ. περίπου, που φέρει την υπογραφή του ζωγράφου Tommaso da Modena. 80, περίπου, χρόνια μετά από αυτά, παρουσιάζονται και οι πρώτοι φακοί όρασης. Είμαστε, περίπου, στο 1500 μ.Χ. όταν ανακαλύπτονται βραχίονες, των οποίων ο ρόλος είναι να συγκρατεί αυτούς τους φακούς στη θέση τους, από τον Edward Scarlett. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που τα γυαλιά ηλίου εμφανίζονται με την μορφή που τα ξέρουμε σήμερα.

Το 1920, ο αμερικανικός οίκος οπτικών, Foster Grants διαθέτει το εμπόρευμά του προς πώληση, πάνω στην μαρίνα του Atlantic City- γεγονός που εκτοξεύει την ζήτηση των γυαλιών ηλίου στην Πολιτεία ενώ, λίγο καιρό αργότερα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα Aviators. To 1930, η Αμερικανική Αεροπορία αναθέτει στην εταιρεία Bausch & Lomb να δημιουργήσει ένα σχέδιο φακών που θα προστατεύει τα μάτια των πιλότων όταν αυτοί βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού, το 1936, η Ray Ban κάνει δώρο, στους πιλότους, από ένα ζευγάρι Aviators με την υπογραφή της. Ένα χρόνο αργότερα, τα στυλάτα γυαλιά κυκλοφορούν στην αγορά. Ποιο είναι, όμως, διαχρονικά, το πιο δημοφιλές σχέδιο γυαλιών ηλίου; Σίγουρα όχι τα cat- eye ή τα ευμεγέθη κοκάλινα σχέδια που είναι στη μόδα σήμερα, ούτε τα aviators. Το διασημότερο σχέδιο είναι τα κλασικά Wayfarers- το θρυλικό σχέδιο από τη δεκαετία του '50.

Διαβάστε ακόμα:
Οι μεγαλύτερες stars φορούν το iconic λευκό πουκάμισο
Catherine Walker: Η αγαπημένη σχεδιάστρια της πριγκίπισσας Diana στις σελίδες της Vogue