Μη μου μιλάς με αυτόν τον τόνο

Μη μου μιλάς με αυτόν τον τόνο

Γιατί ακούω ανάμεσα στις γραμμές και βγάζω τα συμπεράσματά μου.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά μελέτησαν για πρώτη φορά τον τόνο της φωνής σε σχέση με την... απιστία. Η διαπίστωσή τους; Όσο πιο χαμηλόφωνα μιλά ένας άνδρας τόσο πιθανότερο να μην είναι πιστός. Αντιθέτως οι άνδρες πιστεύουν πως οι γυναίκες που μιλούν σε υψηλές οκτάβες είναι εκείνες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια κάποια παράλληλη σχέση.

«Όσον αφορά στη σεξουαλική στρατηγική βρήκαμε πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χρησιμοποιούν τον τόνο της φωνής ως προειδοποιητικό σημάδι μελλοντικής απιστίας. Όσο πιο γοητευτική η φωνή τόσο πιο πιθανό το να μοιχεύσει ο ή η κάτοχός της. Αυτό υποδηλώνει πως στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους μάθαμε να αποφεύγουμε συντρόφους που πιθανόν να είναι άπιστοι, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς άμυνάς μας» είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό site Evolutionary Psychology, εξηγεί το πώς οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακούσουν ηχογραφημένες φωνές, γυναικείες και ανδρικές, σε δύο διαφορετικές εκδοχές, σε υψηλότερους και χαμηλότερους τόνους. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν εκείνη που τους φαινόταν να ανήκει σε κάποιον με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μην είναι και τόσο πιστός. Και οι επιλογές τους έδειξαν πως όσο πιο χαμηλή η ανδρική φωνή τόσο πιθανότερο να απιστήσει, όσο υψηλότερη η γυναικεία φωνή τόσο πιθανότερο να μην είναι πιστή.

Άρα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ο ιδανικός συνδυασμός για το τέλειο ζευγάρι, ένα ζευγάρι ανέμελο και χωρίς άγχος για πιθανή απιστία, είναι αυτός ανάμεσα σε έναν άνδρα που μιλάει σε υψηλές οκτάβες, σαν γυναίκα, και σε μια γυναίκα που μιλάει σε χαμηλές οκτάβες, όπως οι άνδρες.