Domus Civita: Το αρχαίο κάστρο που έγινε σπίτι!

Domus Civita: Το αρχαίο κάστρο που έγινε σπίτι!

Ένα κατεστραμμένο μνημείο στην Ιταλία συνάντησε το μοντερνισμό...

Ένα κάστρο του 10ου αιώνα στην πόλη Civita di Bagnoregio, στην Ιταλία, ονόματι Domus Civita αγοράστηκε σχεδόν κατεστραμμένο το 2011. Το κατοικήσιμο τμήμα του είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κτιρίου που χωρίστηκε τον 20ο αιώνα, αν και το αρχικό κτίσμα άρχισε να επεκτείνεται τον 14ο αιώνα όταν η πόλη βρισκόταν στην μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη της ιστορίας της.

Το Domus Civita, εδραιώθηκε πρώτη φορά πάνω από 2500 χρόνια πριν σαν σπίτι κάποιου ηγεμόνα και συνδέεται εσωτερικά με σήραγγες φτιαγμένες από ηφαιστειακή πέτρα. Οι υπόλοιποι γύρω χώροι και σπηλιές χρονολογούνται στο Μεσαίωνα, αλλά και στη ρωμαϊκή και ετρουσκική εποχή. Τα δωμάτια φτάνουν στον κάτω όροφο μέσω μιας πέτρινης σκάλας που είναι σκαμμένη μέσα στο βράχο και καταλήγει σε μια υπέροχη εσωτερική πισίνα που δεν είναι κάποιο πρόσφατο κατασκεύασμα, αλλά μια πολύ καλά διατηρημένη ρωμαϊκή στέρνα. Μέσα από αυτή τη δεξαμενή υπάρχει πρόσβαση σε έναν εγκαταλελειμμένο κήπο ανάμεσα σε δύο βράχους στην άκρη της πόλης. Από τον κήπο είναι ορατές οι ετρουσκικές σπηλιές στους βράχους.

Το Studio F Design που ανέλαβε το έργο για τον ιδιοκτήτη, έκανε μία ξεκάθαρη και πολύ επιτυχημένη προσπάθεια να συνδέσει το παρελθόν με το σήμερα και να αναδείξει μία αρχιτεκτονική ιστορία 2600 χρόνων, αποδεικνύοντας παράλληλα το βιώσιμο χαρακτήρα της αρχαίας αρχιτεκτονικής. Υπάρχει μία συγκρατημένη διακόσμηση που διατηρεί την αρχοντιά του κτιρίου, αλλά παράλληλα οι διακοσμητές προσπάθησαν να αφαιρέσουν τη στομφώδη μεγαλοπρέπεια εισάγοντας πολλά μοντέρνο στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι ένς πολύ ζεστό χώρος που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό!

Διαβάστε ακόμη:

H πολυτέλεια συρρικνώθηκε σε 46τ.μ. Πάρτε ιδέες!

Το πτυσσόμενο υπερπολυτελές σπίτι με το κρεβάτι ασανσέρ!

Το σπίτι διαστημόπλοιο!