Τα «όχι» που δεν λέμε: Ώρα να εντάξεις τη λέξη στην καθημερινότητά σου

Τα «όχι» που δεν λέμε: Ώρα να εντάξεις τη λέξη στην καθημερινότητά σου
freepik.com

Για κάθε «ναι», υπάρχει και ένα «όχι». Κάθε φορά που λέμε «ναι» στους άλλους, λέμε «όχι» στον εαυτό μας

Σίγουρα έχεις παραδείγματα από περιπτώσεις που ενώ ήθελες να αρνηθείς κάτι που θα σε περιόριζε και θα σε πίεζε, ενώ θα προτιμούσες κάτι διαφορετικό, κατέληγες να γνέφεις θετικά. Σκεπτόμενη μήπως σε αντιπαθήσουν, μήπως τους δυσαρεστήσεις, μήπως δεν τους βοηθήσεις, απλά περιόριζες τον εαυτό σου και το πώς ένιωθες εσύ καλά.

Θέλω να σκεφτείς μία φορά που έβαλες πρώτα από όλα τον εαυτό σου. Ακόμη και να υπάρχει, είμαι σίγουρη πως σου πήρε λίγο χρόνο να την βρεις. Αν όμως σε ρωτούσα, πότε θυμάσαι να ήθελες να αρνηθείς κάτι και τελικά πολύ απλά, δεν το αρνήθηκες ποτέ; Μάλλον, αυτή η ερώτηση έχει πολύ πιο εύκολη απάντηση...

Κι όμως, βαθιά μέσα σου, γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι για σένα το να λες «όχι» και διαβάζοντας αυτό το κείμενο μπορείς να μάθεις πώς θα καταφέρεις να το απενοχοποιήσεις.

Διότι, το να αρνηθείς κάτι που σου ζητά κάποιος άλλος, δεν σε κάνει εγωίστρια, ούτε σημαίνει πως δεν θέλεις να βοηθήσεις. Σημαίνει πως θες να είσαι ειλικρινής, πρώτα από όλα με τον εαυτό σου. Λέγοντας πιο συχνά «όχι» σε πράγματα που δεν σε ενθουσιάζουν, ελευθερώνεις χρόνο για νέα πράγματα που ίσως σου κάνουν περισσότερο καλό.

Αναλογίσου πόσες συνήθειες έχεις επιβάλλει στον εαυτό σου επειδή αγχώθηκες να πεις «όχι». Αναλογίσου, επίσης, τον χρόνο που σου μένει για τον εαυτό σου, για πράγματα που κάνουν εσένα να νιώθεις καλά. Ίσως να μην είναι αρκετός, αν τον ξοδεύεις σε αυτά που κάνεις από υποχρέωση.

Συχνά νιώθεις την ανάγκη να ικανοποιείς τους πάντες γύρω σου, δέχεσαι να κάνεις πράγματα για τυπικούς λόγους, για να νιώθουν όλοι οι άλλοι καλά και διότι σκέφτεσαι πως έτσι θα νιώθεις και εσύ καλά. Αλλά δεν νιώθεις. Διότι, τελικά, αυτό που κάνεις, είναι να βάζεις τον εαυτό σου «δεύτερο».

Μήπως όμως τώρα ήρθε η ώρα να βάλεις τα όρια σου, να προστεθούν μερικά όχι στην λίστα; Ας δούμε πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

no-kentriki-ena.jpg

#1 Ξεκίνα πρώτα με τα κοντινά σου πρόσωπα

Τα κοντινά σου πρόσωπα σε γνωρίζουν καλά και σε αγαπούν. Θα παραξενευτούν αν εσύ αρχίσεις να αρνείσαι πράγματα, αλλά μόνο αν υποστηρίξεις τα «όχι» σου σε αυτούς που έχεις και μεγαλύτερη άνεση, θα μπορούν και να σταθούν και να λειτουργούν όλοι με τα όρια που θέτεις.

#2 Χρησιμοποίησε τις σημειώσεις σου

Μόλις ξεκινήσει η καινούργια εβδομάδα, άνοιξε τις σημειώσεις σου και άρχισε να καταγράφεις καταστάσεις που θα σε ζορίσουν, που θα θες να πεις «όχι» αλλά πιθανότατα θα φοβηθείς την αντίδραση του άλλου, την αμηχανία που θα βρεθείς.

Μετά, μελέτησέ τες, ώστε να δεις καλύτερα ότι ίσως δεν πρόκειται για τόσο ζόρικες καταστάσεις, όσο εσύ τις είχες στο μυαλό σου. Και μετά σκέψου πώς αισθάνεσαι εσύ, όταν σου λένε «όχι». Πιθανότατα, τα περισσότερα «όχι» που ακούς, τα διαχειρίζεσαι και προχωράς κανονικά. Μήπως λοιπόν να ξεκινήσεις να τα λες και εσύ;

#3 Κέρδισε και λίγο χρόνο

Όταν βρεθείς σε μία κατάσταση που το «όχι» δεν θα σου βγαίνει και ιδιαίτερα εύκολα, πάρε χρόνο. Πες στον άλλον που έχεις απέναντι σου πως θες να το σκεφτείς, πως δεν έχεις την απάντηση τώρα. Όταν πιεζόμαστε, δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε, να είμαστε ειλικρινείς. Θα πούμε πιο εύκολα αυτό που θέλει να ακούσει ο άλλος. Γι’ αυτό, καθάρισε το μυαλό σου και δώσε την απάντησή σου, όποτε έχεις το θάρρος να το κάνεις.

#4 Απλά πες «όχι» και μην αναλάβεις τις ευθύνες των άλλων

Πολλές φορές όταν πεις «όχι», ο άλλος μπορεί να θυμώσει ή να στεναχωρηθεί. Και εκεί είναι που αρχίζεις να νιώθεις άσχημα, να μετριάζεις την απάντηση σου και να καταλήγεις να πεις αυτό που θέλει ο άλλος να ακούσει. Αναλαμβάνεις την ευθύνη για το πώς αισθάνεται, νιώθεις ότι είσαι εσύ η αιτία που θυμώνει. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα των άλλων, καθώς σχετίζονται μόνο με το πώς εκείνοι ερμηνεύουν τα γεγονότα. Απλά πες «όχι», χωρίς να μακρηγορείς και να δικαιολογείσαι.

front view pretty woman demonstrates stop gesture

Συχνά, τα αιτήματα των άλλων μας φαίνονται με μικρές επενδύσεις χρόνου. Ωστόσο, ο συνολικός χρόνος που μπορεί να ξοδέψεις, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που φαντάζεσαι. Να λες, λοιπόν, «όχι», γιατί ο χρόνος σου είναι πολύτιμος. Να λες «όχι» γιατί θες να ξοδέψεις όσα χρειάζεται εκεί που θες. Να λες «όχι» γιατί περισσότερες δουλειές και περισσότερες ευθύνες, σου κοστίζουν άγχος και ψυχική υγεία. Να λες «όχι» απλά, όπως λένε και όλοι οι άλλοι σε εσένα.

Τελικά, ας μην ξεχνάμε, πως τα «όχι» της ζωής μας, είναι εκείνα που μας καθορίζουν, τελικά.